Τέσσερα σχήματα υποψήφιων αναδόχων εκδήλωσαν ενδιαφέρον για δύο έργα του ΥΠΑΑΤ συνολικού προϋπολογισμού 285 εκατ. ευρώ στην Ξάνθη και την Πέλλα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο «Μεταφορά νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης» (170 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ) και το έργο «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε Πέλλας (Αλμωπαίος)» (115 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ).
Τα δύο έργα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» και θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ. Οι διαδικασίες προωθήθηκαν άμεσα με τη συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη και του αρμόδιου γενικού γραμματέα Δημήτρη Παπαγιαννίδη.
Τα τέσσερα σχήματα υποψηφίων αναδόχων για τα έργα του ΥΠΑΑΤ είναι:
- η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και για την διαχείριση η γαλλική SAUR, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και η INTRAKAT,
- THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε. και για την διαχείριση THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.,
- ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και για την διαχείριση ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και ΕΡΜΩΝ Α.Ε. και
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και για την διαχείριση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε..
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ολοκλήρωση της Α' φάσης προεπιλογής των σχημάτων υποψηφίων αναδόχων και για τα δύο έργα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2023.
Ειδικότερα:
1) Το έργο «Μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης» προϋπολογισμού κατασκευής 170 εκατομμυρίων ευρώ.
Το έργο αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εκτεταμένου αρδευτικού δικτύου στην νότια πεδιάδα της Ξάνθης όπου εντοπίζονται έντονα προβλήματα υφαλμύρωσης συνολικού μήκους άνω των 300 χιλ. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία του κύριου αρδευτικού δικτύου προσαγωγής νερού και μεταφοράς από το φράγμα Τοξοτών έως τη Νότια πεδιάδα της Ξάνθης και την κατασκευή και λειτουργία υπόγειου δικτύου για την άρδευση καθαρής γεωργικής έκτασης 56.000 στρεμμάτων με άνω των 5.000 ωφελούμενων αγροτών στις περιοχές Μυρωδάτου, Αβδήρων, Βελόνης, Μάνδρας και Πεζούλας.
2) Το έργο «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε Πέλλας (Αλμωπαίος)» προϋπολογισμού κατασκευής 115 εκατ. ευρώ.
Το έργο αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κλειστού αρδευτικού δικτύου και την βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Η καθαρή γεωργική προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 120.000 στρέμματα στις Δ.Ε. Σκύδρας και Πέλλας.
«Η δημιουργία έργων υποδομής που θα διευκολύνουν την αγροτική παραγωγή και θα μειώνουν το κόστος των παραγομένων προϊόντων, είναι βασικός στόχος της κυβέρνησής μας και του ΥΠΑΑΤ. Μέσα από το πρόγραμμα "Ύδωρ 2.0" διατίθενται 285 εκατ. ευρώ για τη δημοπράτηση των φραγμάτων στο Νέστο και Αλμωπίας», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε: «Μέσω των συγκεκριμένων έργων στοχεύουμε στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, στην διευκόλυνση και στη μείωση του κόστους της παραγωγής και φυσικά στην εξασφάλιση μεγαλύτερου εισοδήματος για τους αγρότες μας και προϊόντα σε πιο προσιτές τιμές για τους καταναλωτές. Πρόκειται για έργα που αντιμετωπίζουν με επιτυχία προβλήματα, όπως της έλλειψης υδάτινων πόρων, σε μια περιοχή που μπορεί να προσφέρει πολλά στον πρωτογενή τομέα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με στοχευμένα μέτρα και προγράμματα είναι και θα είναι στο πλευρό των Ελλήνων παραγωγών».
Επίσης, ο Υφ.ΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης υπογράμμισε: «Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά έργα που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτιστοποίηση της άρδευσης των καλλιεργειών, στη μείωση του κόστους παραγωγής για τους καλλιεργητές των δύο περιοχών, καθώς και στην εξοικονόμηση του πολύτιμου αρδευτικού νερού. Η ανάπτυξη και η αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και ως ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εργαζόμαστε με συνέπεια για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος που έχει την έναρξη του στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία».