Τη νέα πτέρυγα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στην πτέρυγα πραγματοποιήθηκαν ευρύτατες εργασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών, διαμορφώθηκαν εννέα κλίνες ΜΕΘ, καθώς και τρεις αρνητικής πίεσης. Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι «το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντεπίθεσης στον αγώνα κατά της πανδημίας κι ανέλαβε βάρος, μεγαλύτερο απ' αυτό που του αναλογούσε όταν κλήθηκε να μετατραπεί σε μονάδα εφημερίας στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το προσωπικό και η διοίκηση ανταποκρίθηκαν με απόλυτη επιτυχία και είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Με μικρές δυνατότητες, λόγω της περιορισμένης διάθεσης προσωπικού στα εμβολιαστικά κέντρα και της επιπλέον πίεσης που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει από την ένταξη των μέσων του ΕΣΥ, για να μην πω και στην αλλαγή υποδείγματος, αφού άλλη είναι η αρχιτεκτονική ενός στρατιωτικού νοσοκομείου και άλλη η αρχιτεκτονική μιας μονάδας που έχει ενταχθεί στις δομές του ΕΣΥ, ανταποκρίθηκε πλήρως», δίδοντας «τα εύσημα στο προσωπικό για τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε στην εθνική προσπάθεια και ανταπεξήλθε στο επιπλέον δύσκολο φορτίο».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι «ο κίνδυνος της πανδημίας δεν έχει περάσει ακόμα. Αντιθέτως, είναι εδώ και εξελίσσεται. Εάν δεν τον αντιμετωπίσουμε με τα όπλα που έχουμε, θα ξαναβρεθούμε σε αλλά κύματα, όπως είναι το τέταρτο, που θα έρθουν να πλήξουν τη χώρα και τον πληθυσμό με μαθηματική βεβαιότητα εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές».
Παράλληλα σχολίασε ότι «προστιθέμενες και ανακαινισμένες κλίνες σε μονάδες ΜΕΘ των νοσοκομείων με ανεμβολίαστο νοσηλευτικό προσωπικό είναι ένα βήμα μπρος κι ένα βήμα πίσω ταυτοχρόνως. Δεν κάνουμε και πολλά πράγματα προσθέτοντας ΜΕΘ οι οποίες πιθανότατα να φιλοξενήσουν -αν ο μη γένοιτο- ανθρώπους που θα πληγούν επειδή δεν χρησιμοποίησαν το "όπλο" που δεν είχαν την πρώτη φορά. Τώρα το έχουν και για διάφορους λόγους κάνουν την επιλογή να μην το χρησιμοποιήσουν. Ας μην είμαστε όμως απαισιόδοξοι. Ας αναλογιστούμε αυτό που έχουμε μπροστά μας. Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε και καθένας να κάνει την προσπάθειά του έναντι του κοινωνικού συνόλου, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος. Εύχομαι πραγματικά να μην έρθουμε σε καταστάσεις να αναλάβει, είτε το ΓΝΑ, είτε οποιοδήποτε άλλο στρατιωτικό νοσοκομείο, επιπλέον πίεση που θα προκύψει. Θεωρώ ότι σε μεγάλο ποσοστό, αυτό είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμίας από εμάς».
Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επανέλαβε ότι «θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση, αφενός να εργαζόμαστε για να ενισχύουμε τις υποδομές σε όλα τα επίπεδα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ασφαλώς και σε υγειονομικό επίπεδο. Αφετέρου, όσο μπορούμε να μεριμνούμε για το προσωπικό. Εξάλλου αυτές οι επιπλέον δυνατότητες έχουν ως τελικό αποδέκτη, χρήστη, δικαιούχο, ωφελούμενο, το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας». Στην τελετή παρέστησαν ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.