Προσμονή, προβληματισμός αλλά και κλίμα αισιοδοξίας για τον τουρισμό επικρατεί μεταξύ των ξενοδόχων στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας.
Ενόψει του ανοίγματος των συνόρων και της ουσιαστικής έναρξης της τουριστικής σεζόν περιοχές όπως η Δράμα, η Καβάλα και η Θάσος, αναμένεται από τις αρχές Ιουλίου και μετά να υποδεχστούν τους επισκέπτες.
Καβάλα και εσωτερικός τουρισμός
Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, ο οποίος διατηρεί μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες τουριστικές μονάδες στο νησί της Θάσου, «η εικόνα της τουριστικής κίνησης και των κρατήσεων θα αλλάζει σταδιακά, μέρα με την ημέρα.
Μην αναμένετε τίποτα καινούργιο μέχρι τις 15 Ιουνίου που θα ανοίξουν τα σύνορα και θα ξεκινήσουν οι πτήσεις. Ακόμα και ο εσωτερικός τουρισμός, στον οποίο όλοι επενδύσουμε, δεν πρόκειται να τρέξει νωρίτερα. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου λειτουργούν ακόμα τα σχολεία, υπάρχουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, οπότε οι συμπατριώτες μας, τον όποιο προγραμματισμό κάνουν θα είναι από τον Ιούλιο και μετά».
Τουρισμός στη Θάσο
Ο κ. Μιζτάλης ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου που εκτιμά ότι πλέον θα αλλάξουν τα κριτήρια για το πώς επιλέγει να ταξιδέψει ο τουρίστας, όπως θα αλλάξουν και τα κριτήρια με τα οποία οι επιχειρήσεις θα προσεγγίζουν τον τουρίστα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει πως ένα καλό σενάριο για το τουριστικό ρεύμα στη Θάσο θα είναι να κρατήσουν ένα 30% της περσινής χρονιάς, και η πλειοψηφία αυτού του ποσοστού να προέρχεται κυρίως από τις χώρες της Βαλκανικής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Καβάλας, μέχρι το τέλος του μήνα θα ανοίξουν σταδιακά όλα τα ξενοδοχεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, η όποια τουριστική κίνηση υπάρξει πρέπει να αναμένεται μετά τον Ιούλιο. Πάντως, πριν από λίγες μέρες, η διεύθυνση ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, που λειτουργούσε συνεχώς τα τελευταία πενήντα χρόνια, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του μέχρι το καλοκαίρι του 2021, απολύοντας και αποζημιώνοντας το προσωπικό που απασχολούσε.
Στοίχημα ο οδικός τουρισμός
Στον εσωτερικό τουρισμό αλλά και στον οδικό τουρισμό από τη Βαλκανική επενδύουν και οι ξενοδόχοι της Θάσου.
Όπως τονίζει ο πρόεδρός τους Πάρης Παρασχούδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «θέλουμε να κρατάμε τα όποια θετικά στοιχεία προκύψουν από αυτά τα νέα δεδομένα. Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις. Κάθε μέρα κάνουμε σενάρια και έχουμε εναλλακτικές προτάσεις για το πώς θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τους τουρίστες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, χωρίς πτήσεις και χωρίς το άνοιγμα των συνόρων δύσκολα μπορούμε να κάνουμε σχέδια και να προγραμματίζουμε. Κάθε μέρα και ένα βήμα, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό κάνουμε».
Ο κ. Παρασχούδης υπογραμμίζει ότι υπό κανονικές συνθήκες, ο Ιούνιος θα ήταν για το νησί μια καλή περίοδος καθώς, σύμφωνα με τις κρατήσεις του Φεβρουαρίου, θα υπήρχε πληρότητα της τάξης του 70 με 80%. «Σήμερα, ο Ιούνιος είναι ένας "νεκρός" μήνας και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τους επόμενους δύο. Γεγονός είναι πάντως ότι όλες οι επιχειρήσεις φέτος θα δουλέψουν με ζημίες. Οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες είναι έτοιμες να ανοίξουν το επόμενο διάστημα, προετοιμάζονται και θα λειτουργήσουν, σύμφωνα με όλα τα νέα δεδομένα ώστε να υποδεχθούν τους επισκέπτες και τουρίστες. Δεν θέλουμε να έχουμε στο νησί κλειστές μονάδες, ετοιμαζόμαστε όπως κάθε χρόνο και στέλνουμε το μήνυμα ότι και φέτος, με τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας υψηλές υπηρεσίες ώστε να απολαύσουν τις διακοπές τους με ασφάλεια στο νησί μας».
Τουρισμός και μικρά ξενοδοχεία στη Δράμα
Στην περιοχή της Δράμας αναμένεται να ανοίξουν και να λειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Άγγελος Καλλίας, ο οποίος σημειώνει με έμφαση:
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρατήσεις, αλλά από τις 15 Ιουνίου και μετά περιμένουμε να υπάρξουν κρατήσεις από τακτικούς πελάτες που είναι κυρίως εμπορικοί αντιπρόσωποι και όσοι προέρχονται από τον εσωτερικό τουρισμό. Όλα τα ξενοδοχεία της Δράμας είναι κυρίως μικρές επιχειρήσεις από 10 έως 100 δωμάτια, οπότε υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας τους με μικρότερο κόστος από ό,τι έχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που βασίζονται στο τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό».
Και ο κ. Καλλίας θεωρεί ότι θα ευνοηθεί ο οδικός τουρισμός από τις χώρες της Βαλκανικής, αλλά σημειώνει πως οι γειτονικές χώρες πιθανόν να δημιουργήσουν προγράμματα τόνωσης του δικού τους εσωτερικού τουρισμού, όπως κάνει η Ελλάδα, οπότε σε αυτή την περίπτωση, η κίνηση θα είναι σαφώς μικρότερη από την αναμενόμενη.