Nα ενώσουν τα κομμάτια του παζλ γύρω από την υπόθεση του αιματηρού περιστατικού στο ΑΠΘ, χθες βράδυ, προσπαθούν τις τελευταίες ώρες οι Αρχές, εάν και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Το επεισόδιο σημειώθηκε στην πλατεία Χημείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, προκαλώντας συναγερμό στην Ελληνική Αστυνομία.
Το θύμα του αιματηρού επεισοδίου στο ΑΠΘ
Σύμφωνα με πληροφορίες το θύμα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γεννηματάς είναι ένας 23χρονος ομογενής από τη Γεωργία που είχε απασχολήσει στο παρελθόν την αστυνομία για ναρκωτικά και ληστείες. Ο άνδρας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και η πρώτη εκτίμηση των γιατρών είναι ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο τραυματίας υποβλήθηκε σε χειρουργείο, ενώ, κατά πληροφορίες φέρει τραύμα στα πόδια από πυροβόλο όπλο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο άνδρας έφτασε στο νοσηλευτικό ίδρυμα συνοδεία άλλων ατόμων και μόλις τον άφησαν στο σημείο επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και επιχείρησαν να διαφύγουν. Το όχημά τους όμως ακινητοποιήθηκε από αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή και προσήγαγαν τους επιβαίνοντες.
Η αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 8 προσαγωγές. Μέχρι στιγμής δεν γίνει γνωστό αν κάποια από αυτές έχει μετατραπεί σε σύλληψη. Σημειώνεται ότι ο 23χρονος που τραυματίστηκε είναι σεσημασμένος για ληστείες και ναρκωτικά.
Εις βάρος των προσαχθέντων δεν προέκυψε εμπλοκή στο επεισόδιο και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Στον χώρο της συμπλοκής ο πρύτανης του ΑΠΘ
Στο σημείο της συμπλοκής με πυροβολισμούς, που σημειώθηκε στην είσοδο του ΑΠΘ προς την Πλατεία Χημείου, μετέβη και ο πρύτανης του Αριστοτελείου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου και ενημερώθηκε για τις αστυνομικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συμπλοκή αφορά ομάδες ατόμων, που δεν έχουν καμία σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαϊωάννου γνωστοποίησε πως άτομα που συμμετείχαν στο επεισόδιο επιχείρησαν να εισέλθουν με αυτοκίνητο στο campus και να παραβιάσουν την κεντρική μπάρα ελέγχου της εισόδου στον κεντρικό δρόμο της πανεπιστημιούπολης από την Εγνατία μέχρι την Αγίου Δημητρίου, αλλά η ιδιωτική υπηρεσία ασφάλειας του ΑΠΘ τους απέτρεψε.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στη συμπλοκή εισήλθαν μέσω μικρής πόρτας εισόδου του πανεπιστημίου επί της οδού Εθνικής Αμύνης, η οποία παραμένει ανοιχτή, καθώς βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.
«Ενημερώθηκα για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Προφανώς το περιστατικό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πανεπιστήμιο. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό σε τέτοια αποτρόπαια περιστατικά να υπάρχει άμεση κινητοποίηση και δράση των αρμόδιων αρχών, όπως και έγινε. Η εγκληματικότητα στο ΑΠΘ διώκεται όπως και σε κάθε γειτονιά της πόλης και κάθε απόπειρα εγκληματικής ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει της», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
«Για πάρα πολλά χρόνια, εγκληματικά στοιχεία αναζητούσαν καταφύγιο μέσα στο campus του πανεπιστημίου, έχοντας τη βεβαιότητα ότι μπορούσαν να δρουν ανενόχλητα, εκμεταλλευόμενα το αχανές της έκτασης και ένα άτυπο "άβατο", που επέβαλε ο εκφυλισμός της έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου. Αυτό άλλαξε, όμως, κάθε μέρα οφείλουμε να το περιφρουρούμε και να μην εφησυχάζουμε. Οι δημόσιες αρχές ασκούν στο ΑΠΘ όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Στο ΑΠΘ ο νόμος του 4623/2019, όπως και κάθε νόμος εφαρμόζεται και τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη», επισήμανε ο κ.Παπαϊωάννου.