Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η επιχείρηση των αρμόδιων αρχών στο Δροσερό της Ξάνθης με τα κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας να λαμβάνουν 335 δείγματα από τον μεγάλο οικισμό των Ρομά μετά το κρούσμα κορωνοϊού σε μωρό 15 μηνών.
Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, που βρέθηκε στο Δροσερό της Ξάνθης τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά «θα αποτελέσουν και τη βάση των σκέψεων που έχουμε για την επόμενη μέρα για την ευρύτερη περιοχή». O υφυπουργός, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη επισκέφθηκε τον οικισμό του Δροσερού, όπου διαμένουν περισσότεροι από 5.000 Ρομά, όπως επίσης και τις υπηρεσίες του Κέντρου Κοινότητας που λειτουργεί εκεί. Ο κ. Χαρδαλιάς στάθηκε στη καλή συνεργασία με τις τοπικές αρχές στην προσπάθεια να ληφθούν άμεσα τα δείγματα.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να παραμείνουν οι κάτοικοι στο σπίτι τους. «Υπάρχει έντονο επιδημιολογικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν νέες εστίες αλλά αν υπάρχουν νέες εστίες θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα.
Απαντώντας στο ερώτημα αν για ενδεχόμενο καραντίνας στην περιοχή τόνισε ότι όλα τα μέτρα είναι ανοιχτά.
Τα αποτελέσματα των δειγμάτων αναμένονται το βράδυ ή αύριο το πρωί.
Παράταση περιοριστικών μέτρων στους δήμους Ξάνθης και Μύκης
Παράταση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας των πολιτών στους δήμους Ξάνθης και Μύκης για μια εβδομάδα ακόμα, ανακοίνωσε, χθες το βράδυ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Ξάνθης.
Το 15 μηνών βρέφος από το Δροσερό που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό ήταν αυτό που σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες. Το βρέφος νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, μετά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί και απομονωθεί όλες οι επαφές του παιδιού στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Αναστάσιος Καραδέδος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον αριθμό κρουσμάτων που έχουν παρουσιαστεί στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, σημειώνει: «το πρόβλημα δεν εντοπίζονταν μόνο στον Εχίνο, μας διαφεύγει ακόμα πως ο ιός είναι διάχυτος στην πόλη, και με αυτό το δεδομένο πιστεύω ότι δεν ήταν επαρκές μέτρο μόνο η απαγόρευση της κυκλοφορίας».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης αναφερόμενος τόσο στα τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού που εντοπίστηκαν σε ισάριθμες κλινικές του νοσοκομείου Ξάνθης όσο και στο τελευταίο κρούσμα του ενός έτους βρέφους από το Δροσερό υπογραμμίζει ότι «υπάρχει ανάγκη να συσταθεί ένα συντονιστικό όργανο στην Ξάνθη με τη συμμετοχή του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων υγειονομικών και διοικητικών και τη συμμετοχή όλων των δομών της πολιτείας, ώστε να υπάρχει καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της όλης κατάστασης».
Όπως λέει, «όλα τα κρούσματα αυτά πέρασαν από το νοσοκομείο της Ξάνθης και το γεγονός αυτός πρέπει να μας προβληματίσει. Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης εκφράζει την έντονη αγωνία του για την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί και συμφωνεί με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα εμποδίσουν την περαιτέρω διασπορά του ιού»