Στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και το πόσο σημαντική ήταν η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο, αναφέρθηκε μιλώντας στο iefimerida.gr, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Γιώργος Τζογόπουλος.
Όπως εξήγησε η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο είχε πολύ σημαντικές ήταν οι αναφορές στην ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.
«Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Ελπίζουμε πως η αμερικανική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα θα ευθυγραμμιστεί με την ελληνική θέση μεσοπρόθεσμα. Χρήσιμη ήταν επίσης η αναφορά στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά πρέπει να δούμε τι συγκεκριμένο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν», ανέφερε αρχικά, ενώ ξεκαθάρισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολυεπίπεδες.
«Ενώ φυσιολογικά συνηθίζουμε να τις αξιολογούμε σε συνάρτηση με την αμερικανική πολιτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν πολλοί ακόμα τομείς που χρήζουν προσοχής. Η διαρκής αύξηση του τζίρου εμπορικών συναλλαγών αποτελεί παράδειγμα. Το ίδιο ισχύει με τις επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα, όπως ήδη συμβαίνει στον τεχνολογικό κλάδο και στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής. Οι ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ. Αναπτύσσονται σταθερά. Πέρα από την προοπτική αγοράς F35, η Ελλάδα επενδύει στρατηγικά παραχωρώντας βάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ερώτημα είναι αν εκτός από την ανάσχεση της Ρωσίας, η Ουάσιγκτον θα στηρίξει πιο ενεργά την Ελλάδα έναντι των τουρκικών απειλών», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.
Αμερικανική πολιτική απέναντι στην Τουρκία
Όσον αφορά την αμερικανική πολιτική έναντι της Τουρκία, ο κ. Τζογόπουλος επισήμανε ότι: «επί Τζο Μπάιντεν, η Αμερική δείχνει πως θέλει να κρατήσει την Τουρκία σε φιλοδυτική τροχιά. Αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, επειδή τα ελληνοτουρκικά – στα μάτια των Αμερικανών – δεν είναι τόσο σημαντικά όσο στα δικά μας. Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού προφανώς είχε στόχο την αποφυγή υποβάθμισης των ελληνοτουρκικών στην αμερικανική στρατηγική προσέγγιση».
Σχετικά με την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, τόνισε πως είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και «δεν μπορεί να επιτευχθεί στο βαθμό που συνήθως λέγεται. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία εισαγωγής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιεί το αέριο αυτό, ώστε όχι μόνο να καλύπτει κάποιες από τις ανάγκες της αλλά και να τροφοδοτεί άλλες αγορές στα Βαλκάνια».
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ενδείξεις πως αμερικανικές εταιρείες θα ενδιαφερθούν ενεργά για έρευνες νοτίως της Κρήτης. Επίσης, δεν υπάρχει ουσιαστική αμερικανική δέσμευση για την κατασκευή του αγωγού East Med. Eκτός από τις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, η ελληνική ενεργειακή συνεργασία εξελίσσεται κυρίως στο πεδίο της πράσινης ενέργειας», υπογράμμισε ο κ. Τζογόπουλος.