Την τοποθέτηση ότι το 2020 η Περιφέρεια έδωσε έναν τεράστιο αγώνα για να σταθεί δίπλα στους πολίτες, σε μια χρονιά με πρωτόγνωρες καταστάσεις εξαιτίας της πανδημίας, έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά για την παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων του περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας για το 2020.
«Με όλες μας τις δυνάμεις και όλους τους διαθέσιμους πόρους στηρίξαμε τους πολίτες, τους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, τους ευάλωτους συμπολίτες μας, τις επιχειρήσεις του τόπου μας και τις θέσεις εργασίας, το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία. Αμεσα εξασφαλίσαμε και αξιοποιήσαμε 80 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού σε δομές υγείας», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, παράλληλα, ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν ο πρώτος φορέας σε όλη τη χώρα που εξασφάλισε και αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους για τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας με τη μορφή επιχορήγησης».
Κατά την παρουσίαση του απολογισμού, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφέρεια ξεκινά την υλοποίηση της μεγαλύτερης σύγχρονης παρέμβασης στη Θεσσαλονίκη, της ανάπλασης και αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου. Χαρακτήρισε, μάλιστα, το έργο ως κόμβο αναφοράς όλων των παρεμβάσεων που θα γίνουν στον αστικό ιστό το επόμενο διάστημα, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, η δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου δυτικά της πόλης, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, αλλά και τα έργα αναπλάσεων της Πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της Πλατείας Διοικητηρίου.
Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι θα επιδιωχθεί «τα επόμενα δύο χρόνια το παγκόσμιας εμβέλειας μακεδονικό μνημείο στον Τύμβο Καστά και η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης να ανοίξουν τις πύλες τους για να υποδεχτούν επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο» και προανήγγειλε ότι «το 2021 θα είναι το έτος έναρξης του ψηφιακού μετασχηματισμού της Περιφέρειας», ώστε το κοινό να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά και τα επόμενα χρόνια να καταργηθούν πλήρως τα γκισέ.
Από τη συνεδρίαση αποχώρησε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Κοιτάμε Μπροστά», σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «για την αντιδημοκρατική διάταξη της συνεδρίασης, που αν και προοριζόταν για φιέστα, τελικά κατέληξε σε φιάσκο».
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση κάνει λόγο για «προσπάθεια χειραγώγησης του δημοκρατικού διαλόγου» και «απόκρυψης κάθε διαφορετικής άποψης» και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, «δεν προβλέπονται τοποθετήσεις ή ακόμα και ερωτήσεις από τους περιφερειακούς συμβούλους, ακυρώνοντας κάθε δυνατότητα διαλόγου, ενώ αποκλείστηκε τεχνικά και κάθε δυνατότητα παρέμβασης για διαδικαστικούς λόγους». Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι περισσότερες παρατάξεις.
Για απαγόρευση της παρέμβασης στους επικεφαλής των παρατάξεων έκανε λόγο, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από την «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία», γνωστοποίησε ότι αποχώρησε από τη συνεδρίαση, καθώς προσκλήθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Αυγής, ενώ ο «περιφερειάρχης αφενός υιοθέτησε τη διάταξη του νόμου που δεν επιτρέπει στους περιφερειακούς συμβούλους να ψηφίσουν για τον απολογισμό, αφετέρου δεν έστειλε τον απολογισμό του στα μέλη του Συμβουλίου».