Τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ενόψει Χριστουγέννων προτείνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Ειδικότερα, ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρότεινε περιορισμούς στην είσοδο σε κέντρα διασκέδασης σε όσους δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, αυξημένο testing σε όλο τον πληθυσμό και παράταση των σχολικών διακοπών.
Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον τόνισε ότι το σενάριο να μην επικρατήσει είναι πια απειροελάχιστο. «Μιλάμε για ένα σενάριο επικράτησης της Όμικρον και νομίζω ότι μέσα στις γιορτές θα έχουμε εξελίξεις ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου. Η Όμικρον αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς αλλά δεν ξέρουμε το πλήρες κλινικό της προφίλ, δεν ξέρουμε σε τι βαθμό προκαλεί βαριά νόσο και σε ποιους», δήλωσε.
Αν και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα δίνουν ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα των εμβολίων ειδικά με την τρίτη δόση, πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες ακόμα για να δούμε και τα κλινικά στοιχεία. «Ο κόσμος που έχει εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση και κυρίως οι νέοι δεν πρέπει να φοβούνται καθόλου, αν προσέχουν στοιχειωδώς», είπε και τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού στους άνω των 60 και γενικότερα όσον δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου.
Ο κ. Τζανάκης τόνισε την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα και για τα σχολεία, όπως η παράταση των σχολικών διακοπών ή την πρώιμη έναρξή τους, αλλά και η απαγόρευση των εκδρομών, καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια αύξηση των κρουσμάτων κατά 5%-7% στις ηλικίες 0-18 ετών.
Ειδικότερα για τα Χριστούγεννα πρότεινε αυστηρότερα μέτρα για αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι με τρίτη δόση προκειμένου να εισέλθουν στα κέντρα διασκέδασης και αυξημένο testing σε όλο τον πληθυσμό.
«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθήσει να πιέζεται και μετά τις γιορτές, οι θάνατοι για μια ακόμα εβδομάδα ακόμα θα είναι ψηλά και μετά θα αρχίσουν ελαφρά να μειώνονται και θα δούμε σημαντική μείωση λίγο μετά τις γιορτές», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υπερμετάλλαξης με το συνδυασμό Δέλτα και Όμικρον, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι μια προσέγγιση που μπορεί να ισχύσει και σε περίπτωση που ο άνθρωπος που προσβληθεί είναι ανοσολογικά ανεπαρκής και διαρκέσει πολύ μεγάλο διάστημα αυτή η φορία των δύο ιών, ενδεχομένως να ανταλλάξουν μεταξύ τους γενετικό υλικό και να προκύψει ένας ιός «χίμαιρα» που μπορεί να είναι πολλές κατευθύνσεις. «Η μια είναι να παραμείνει ο ίδιος, η άλλη να γίνει πολύ πιο ήπιος και η τρίτη να γίνει πολύ πιο σοβαρός», κατέληξε.