Επικράτηση του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Δέλτα στη χώρα μας, σε ποσοστό άνω του 70% μέχρι τον Σεπτέμβριο, βλέπει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Τονίζει μάλιστα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ερχομού ενός νέου, 4ου επιδημικού κύματος που θα «χτυπήσει» νέους σε ηλικία και στην πλειονότητά τους όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Το στέλεχος «Δέλτα» έχει επικρατήσει σε ποσοστό 15% σε κάποιες περιοχές
Όπως αποκαλύπτει στο iefimerida.gr, βάσει της εμπειρίας από την επικράτηση του στελέχους «Άλφα» (βρετανικό) οι υπολογισμοί της επιστημονικής του ομάδας υποδεικνύουν την εξάπλωση του στελέχους «Δέλτα» σε ένα ποσοστό 5-15% σε συγκεκριμένες περιοχές.
«Η πλημμελής γονιδιωματική επιτήρηση σε τυχαιοποιημένα δείγματα δεν μας επιτρέπει να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα σε επίπεδο χώρας. Μια πρώτη εκτίμηση, με ελλιπή όμως στοιχεία, μας υποδεικνύει ένα ποσοστό 0,5-1,5% σε πανελλαδικό επίπεδο. Αν ισχύει αυτό αναμένεται εντός δυο μηνών η επικράτηση του στελέχους σε ποσοστό πάνω από 70%», αναφέρει.
Επιδημική έξαρση από τα τέλη Σεπτεμβρίου
Μάλιστα, ο κ. Τζανάκης δεν αποκλείει, αν και θεωρεί την πιθανότητα μικρή, μία ελεγχόμενη έξαρση των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο. «Οι ενδείξεις όμως φανερώνουν επιδημική έξαρση από τα τέλη Σεπτεμβρίου ιδίως αν το εμβολιαστικό ποσοστό είναι κάτω του 65%», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο γρήγορος εμβολιασμός και μάλιστα των ηλικιών 15-30 ετών θα μπορούσε να αποτρέψει νέα, πιθανή έξαρση με δυσάρεστες και πάλι συνέπειες, εξηγεί ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και χαρακτηρίζει το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών μοχλό πίεσης στο υγειονομικό σύστημα.
«Όπλο» ο εμβολιασμός ηλικιών 15-30 ετών
Είναι ενδεικτικό ότι με σχετική προσομοίωση του μοντέλου του κ. Τζανάκη, «κάθε 1% αύξηση του εμβολιαστικού ποσοστού πάνω από το 40% θα συνοδευτεί από μείωση των κρουσμάτων κατά 4.500 το επόμενο εξάμηνο». Ως εκ τούτου ο γρήγορος εμβολιασμός και μάλιστα των ηλικιών 15-30 ετών, όπως υποστηρίζει, αποτελεί το πλέον σημαντικό «όπλο» στη μάχη κατά της πανδημίας.