Σε αυξημένη επιφυλακή τίθεται ο κρατικός μηχανισμός λόγω της νέας αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η χθεσινή ανακοίνωση των σχεδόν 1.800 κρουσμάτων σήμανε «κόκκινο» συναγερμό, με τους ειδικούς να έχουν ήδη μια εικόνα για τους παράγοντες που επισπεύδουν το χτύπημα του τέταρτου κύματος. Ηδη, χθες το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα για τα νυχτερινά κέντρα.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει μάλιστα βαριές «καμπάνες» και άμεσο «λουκέτο» σε περίπτωση παράβασης του κανονισμού να λειτουργούν μόνο με καθήμενους -προκειμένου να αποτραπεί ο συνωστισμός.
Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε 10 ημέρες
Για το ζήτημα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης. «Ο ιός είναι εδώ και μάς εκπλήσσει με τις μεταλλάξεις του. Κάνει εντύπωση η ταχύτητα με την οποια αυξάνονται τα κρούσματα. Μέσα σε 10 ημέρες διπλασιάστηκαν» σημείωσε.
«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια εξήγηση της δυναμικής αυτής. Πίσω από όλα αυτά σε μεγάλο ποσοστό ευθύνεται η μετάλλαξη Δέλτα, εμείς του επιτρέψαμε να λειτουργήσει έτσι, με τη συμπεριφορά μας. Με τα πάρτι και τις διασκεδάσεις χωρίς κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο» προσέθεσε ο κ. Τζανάκης, ερωτηθείς για τις εικόνες από τα κορωνο-πάρτι.
Θα δούμε και 3.000 κρούσματα -Μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους
Ο καθηγητής επισήμανε ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα», όμως μέσα στο καλοκαίρι «θα δούμε νούμερα με 3.000 κρούσματα. Η μόνη μας ελπίδα είναι μέσω των πολλών τεστ και την επιδημιολογική επιτήρηση να μπορέσουμε να κόψουμε τις ροές να βάλουμε σε καραντίνα τους πάσχοντες» προσέθεσε.
Ο ιός αυτός, είπε στη συνέχεια, «είναι τρομακτικά μεταδοτικός ίσως έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρή συνάθροιση. Προτρέπω όλος ο κόσμος να φορά μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους και να τηρεί τις αποστάσεις. Είμαι σίγουρος ότι αντί να έχουμε ένα τέταρτο για να χαρακτηριστεί κανείς στενή επαφή, ίσως αρκούν 3-5 λεπτά», εξήγησε.
Μεγάλη δεξαμενή πασχόντων οι ανεμβολίαστοι
Κατά τον Νίκο Τζανάκη, «το πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι συνάνθρωποί μας, αυτοί είναι η μεγάλη δεξαμενή των πασχόντων. Ο εμβολιασμένος έχει μικρότερη πιθανότητα να κολλήσει και να μεταδώσει». Επικαλούμενος την πορεία της πανδημίας στο Ισραήλ, όπου έχει εμβολιαστεί λιγότερο από 70% των ανθρώπων, ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η πίεση στο ΕΣΥ μπορεί να είναι διαχειρίσιμη. Απομένει να το δούμε αυτό».
Καταλήγοντας ο κ. Τζανάκης είπε:
«Πρέπει από τώρα οι άνθρωποι να προσέξουν, να μη συμμετέχουν σε γεγονότα με συνωστισμό ή αν είναι σημαντικό να συμμετάσχουν να τηρούν τους κανόνες, να πείσουν τους γύρω τους να εμβολιαστούν και την κοινωνία να πάρει μέτρα όπως η πίεση του ωραρίου λειτουργίας, ίσως η απαγόρευση κυκλοφορίας τοπικά και γιατί όχι όπου υπάρχουν τοπικοί θύλακες υπερμετάδοσης το μέρος να κλείσει ερμητικά. […] Το Ρέθυμνο τρέχει με 415 κρούσματα ανά 100.000 ανά 14 μέρες αυτό το φορτίο δεν υπήρχε σε προηγούμενα κύματα. […] Προσπαθούμε να πείσουμε τους νέους μας κι όσου συμμετέχουν σε αυτές τις συναθροίσεις των ψυχαγωγικών κέντρων της παραλίας αυτό θα οδηγήσει σε τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. […] Θα περάσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι αν δεν προσέξουμε»