Τζανάκης: Αν είμαστε έτοιμοι για νέα έξαρση κορωνοϊού, ας κάνουμε τα καρναβάλια - iefimerida.gr

Τζανάκης: Αν είμαστε έτοιμοι για νέα έξαρση κορωνοϊού, ας κάνουμε τα καρναβάλια

Νίκος Τζανάκης, Καρναβάλι
Καρναβάλι στην Πάτρα © EUROKINISSI/ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για το πώς θα προχωρήσουμε προς τις Απόκριες, το Πάσχα και το καλοκαίρι, και το σύνδρομο MIS-C που χτυπάει παιδιά και εφήβους μίλησε ο Νίκος Τζανάκης.

«Νομίζω ότι μπορούμε πολύ προσεκτικά να κάνουμε ορισμένες αποκριάτικες εκδηλώσεις, αποφεύγοντας τα πολλά – πολλά. Είναι πολύ μεγάλο ζήτημα. Θα υπάρξει σίγουρα συνωστισμός και επίταση της πανδημικής έξαρσης και θα παρατείνει τα προβλήματα. Αν είμαστε έτοιμοι σαν κοινωνία να τα αποδεχτούμε όλα αυτά, και να μην γκρινιάζουμε πως έγινε αυτό το κακό, ας κάνουμε και το καρναβάλι. Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμάσουμε το επόμενο διάστημα, την τουριστική σεζόν, να εισέλθει η χώρα σε καλή θέση σε αυτή την αγορά», σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφορικά με το πώς αναμένεται να γιορτάσουμε τις Απόκριες και το Πάσχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τζανάκης: Πού οφείλονται οι αυξημένοι θάνατοι

Όσον αφορά στον αυξημένο αριθμό θανάτων εξήγησε: «Για τη θνητότητα στην Ελλάδα το αναλύουμε στο εργαστήριό μας και έχουμε καταλήξει σε κάποιους λόγους. Ο ένας είναι η επέλαση της Όμικρον, ο δεύτερος λόγος είναι η διάτρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε δομές υγείας και φιλοξενίας, και ο τρίτος λόγος είναι ότι ο τρόπος που καταγράφουμε τους θανάτους συμβάλει στο αυξημένο ποσοστό».

Τζανάκης για το σπάνιο σύνδρομο MIS – C

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στο σπάνιο σύνδρομο MIS-C, που έχει ήδη «χτυπήσει» περισσότερα από 100 παιδιά. Η πολυσυστηματική και φλεγμονώδης νόσος MIS-C, μπορεί να εμφανιστεί σε δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση με κορωνοϊό, σε παιδιά και εφήβους.

«Είναι ένα σύνδρομο υπερφλεγμονώδες που χτυπάει πολλά συστήματα, πολλά όργανα μεταξύ των οποίων η καρδιά, οι νεφροί, οι πνεύμονες. Είναι εξαιρετικά σπάνιο ακόμα και σε παιδιά που πάσχουν από κορωνοϊό, δεν ξέρουμε όμως ποιο από τα παιδιά που θα προσβληθεί θα το εκδηλώσει. Εξ ου και τάσσομαι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνει στα οργανικά συστήματα των παιδιών μακροχρόνια το σύνδρομο αυτό», εξήγησε ο κ. Τζανάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το σύνδρομο αυτό εμφανιζόταν και πριν τον κορωνοϊό μετά από ορισμένες ιώσεις. Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν το παιδί τους το εκδηλώνει. Εκδηλώνεται με τέτοια συμπτώματα που θα θορυβηθούν οι γονείς και θα πάνε το παιδί στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο της 3ης δόσης για τα παιδιά, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να μας λένε ότι πρέπει να δοθεί στα παιδιά η 3η δόση. Η σπανιότητα που εκδηλώνεται μια σοβαρή νόσος, και ειδικά στα εμβολιασμένα παιδιά με δύο δόσεις, αποτρέπουν αυτό το ενδεχόμενο. Αυτή τη στιγμή έχω την αίσθηση ότι δε θα πρέπει να προβούμε σε αυτή τη στρατηγική».

Σύγχυση στην πλατφόρμα με τους νοσήσαντες & την 3η δόση

Τέλος, και όσον αφορά στα προβλήματα που εμφανίζονται στην πλατφόρμα για την καταγραφή των εμβολιασμών, σχετικά με τους νοσήσαντες και την 3η δόση, ο κ. Τζανάκης ανέφερε: «Η πλατφόρμα παρουσιάζει κάποια προβλήματα. Χρειάζεται η πλατφόρμα να λύσει κάποια προβλήματα. Υπάρχουν άνθρωποι διπλά εμβολιασμένοι που μετά νόσησαν, το δήλωσαν, έχει παρέλθει ένα τρίμηνο και φαίνονται ως ανεμβολίαστοι, ενώ η πλατφόρμα δεν τους επιτρέπει να εμβολιαστούν με την 3η δόση. Είναι απαραίτητο να κάνει και την 3η δόση κάποιος που έχει νοσήσει, εντός τριμήνου μετά τη νόσηση, καθώς μπορεί να έχει νοσήσει με συγκεκριμένη παραλλαγή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ