Μετά τις 20 με 25 Απριλίου προβλέπει την πτώση του τρίτου επιδημικού κύματος στη χώρα μας με νέα έκθεσή του, βάσει του προγνωστικού μοντέλου που έχει αναπτύξει, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.
«Το μοντέλο δείχνει σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως στην Πάτρα και την Αττική, μια επιπέδωση της καμπύλης, η οποία δεν λέει να υποστρέψει. Ειδικά στην Πάτρα αυτό είναι πολύ εμφανές, καθώς τα κρούσματα παραμένουν για 15 και πλέον μέρες σε υψηλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ασυμπτωματικοί, υπάρχει ένα δυναμικό που δεν μπορεί να ελεγχθεί με τα μέτρα της απομόνωσης», αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι πρέπει να αναζητηθεί ένα νέο μείγμα μέτρων, ή με επιτόπιες μελέτες των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ιχνηλατήσεων να εντοπιστούν οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τους πανδημικούς δείκτες.
«Βράζουν» Κοζάνη, Δυτική Αττική και Πειραιάς -Πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με τον καθηγητή στο ΠΑΓΝΗ, υπάρχουν μερικές περιοχές, όπως η Κοζάνη, που χαρακτηρίζει «μακράν τη χειρότερη από πλευράς επιδημιολογικού φορτίου, περιοχή της Ελλάδας», η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς, που δίνουν συνεχή τροφοδοσία σε κρούσματα.
«Το καλό είναι ότι επέρχεται σιγά σιγά μια σταθερότητα στις νοσηλείες. Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία της Αθήνας πρέπει αυτή τη στιγμή να είναι ουδέτερο προς ελαφρά αρνητικό. Δυστυχώς όμως, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι θετικό, καθώς και σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα κάθε μέρα να προστίθενται στο σύστημα 40-50 επιπλέον εισαγωγές», επισημαίνει.
Επιπέδωση των δεικτών στις περισσότερες περιοχές -Πτώση του κύματος μετά τις 20-25 Απριλίου
Το προγνωστικό μοντέλο του, που «τρέχει» ο κ. Τζανάκης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Επιδημιολογικής Ανάλυσης Επιδημίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στις περισσότερες περιοχές της χώρας δείχνει επιπέδωση στους δείκτες. «Αυτό το τρίτο κύμα δεν μοιάζει με τα προηγούμενα. Πάντως, με όσες παραδοχές μπορέσαμε να έχουμε, το μοντέλο δείχνει υποστροφή των ενεργών κρουσμάτων μετά τις 20-25 Απριλίου», εξηγεί.
Στην πρόγνωση δεν περιλαμβάνεται το μέτρο της χρήσης των self test, καθώς «πρόκειται κατά κανόνα για ασυμπτωματικά κρούσματα που δεν απασχολούν το σύστημα υγείας και δεν αναμένεται να επιβαρύνουν τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, που είναι οι νοσηλείες, οι ΜΕΘ και οι θάνατοι», σύμφωνα με τον καθηγητή. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον, όπως συμπληρώνει, να τους γνωρίζουμε, προκειμένου να διακόψουμε τις συρροές που προκαλούν.
«Στις 20 Απριλίου θα έχουμε περίπου 850 άτομα στις ΜΕΘ»
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων, και αυτός παρουσιάζει μια σταθερότητα τις τελευταίες μέρες. «Θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον σε βραχυχρόνια πρόβλεψη μέχρι τις 20 Απριλίου δεν θα ανέβουν πολύ. Ωστόσο, γύρω στις 20 Απριλίου υπολογίζουμε ότι θα έχουμε περίπου 850 άτομα στις ΜΕΘ ανά τη χώρα», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων για το Πάσχα, ο κ. Τζανάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να αποδεσμεύσουμε την απόφαση να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε άλλο νομό με βάσει τα κρούσματα, με εξαίρεση ίσως μία ή δύο επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Αν δεν το κάνουμε, ο κόσμος λόγω της κόπωσης θα κάνει Πάσχα στα αστικά κέντρα καλώντας φίλους σε σπίτια και η μεταδοτικότητα θα είναι μεγαλύτερη. Πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες να πάνε στο χωριό έχοντας κάνει self test και να κάνουν Πάσχα όσο το δυνατόν σε εξωτερικούς χώρους. Άλλωστε, το Πάσχα πέφτει αργά και οι καλές καιρικές συνθήκες διευκολύνουν αυτό τον στόχο».