«Έχουμε ένα ανοσολογικό "δάνειο" να ξεπληρώσουμε από την εποχή των καραντινών», λέει στο iefimerida.gr o Νίκος Τζανάκης, προαναγγέλλοντας εκτόξευση όλων των ιώσεων αμέσως μετά τις γιορτές.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ σημειώνει ότι ήδη τις τελευταίες μέρες στα επείγοντα των νοσοκομείων ανά την Ελλάδα επικρατεί το αδιαχώρητο.
«Το ανοσοποιητικό μας δεν έχει... γυμναστεί» - 1.200 συνταγές αντιικών εκτελούνται καθημερινά
«Είναι πολλοί οι παράγοντες που φέρνουν αυτή την έξαρση των ιώσεων. Ένας από τους κυριότερους είναι ο συγχρωτισμός των ημερών αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια λόγω των καραντινών το ανοσοποιητικό μας δεν γυμνάστηκε. Δεν ήρθε σε επαφή με όλους αυτούς τους παράγοντες τα προηγούμενα χρόνια και επομένως περιμένουμε εκτός από τον κορωνοϊό και άλλα παθογόνα, σε μεγαλύτερη συχνότητα και βαρύτητα», σχολιάζει, τονίζοντας ότι καθημερινά εκτελούνται περίπου 1.200 συνταγές αντιικών φαρμάκων.
Γεγονός που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα κατέληγαν στο νοσοκομείο -πιθανότατα- αν δεν συνταγογραφούνταν τα αντιικά φάρμακα για τον κορωνοϊό και τη γρίπη. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της έξαρσης των ιώσεων αρκεί να λάβει υπόψη ότι τον Νοέμβριο αυτές οι συνταγές ήταν περίπου 300.
Προσοχή στον ευάλωτο πληθυσμό
Κατά συνέπεια, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τζανάκη, «θα πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους άνω των 65 ετών και ανεξαρτήτως ηλικίας όλους όσοι έχουν σοβαρά αιματολογικά, ογκολογικά νοσήματα και παίρνουν φάρμακα που τροποποιούν την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού».
Δεδομένου ότι μετά τις γιορτές αναμένεται να έχουμε εκτόξευση όλων των ειδών των αναπνευστικών ιών, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, θα πρέπει όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν.
Να σπεύσουν να εμβολιαστούν όσοι δεν το έπραξαν – Θα είχαμε σήμερα τις μισές λοιμώξεις
«Όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες καλό είναι όταν βγουν από το σπίτι να φορέσουν μάσκα. Οι ιώσεις προκαλούν αρκετές νοσηλείες και εισαγωγές συνήθως ατόμων μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν προβεί στον απαραίτητο εμβολιασμό τους που θα τους προφύλασσε απ’ αυτή τη νοσηλεία και την εισαγωγή στο νοσοκομείο», εξηγεί ο κ. Τζανάκης.
Και συμπληρώνει: «Αν είχε γίνει το εμβόλιο μπορεί να είχαμε λιγότερες μολύνσεις, περίπου 50%, αλλά σίγουρα θα είχαμε και λιγότερες εισαγωγές, σε ένα ποσοστό 60 – 70%. Πρέπει η πολιτεία, οι αρμόδιοι φορείς αλλά και εμείς οι γιατροί να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα του ετήσιου εμβολιασμού για τον κορωνοϊό όπως με το αντιγριπικό εμβόλιο».