Ο Τσιόδρας εξήγησε γιατί δεν χρειάζεται τεστ σε όλους τους τουρίστες που θα έρθουν Ελλάδα - iefimerida.gr

Ο Τσιόδρας εξήγησε γιατί δεν χρειάζεται τεστ σε όλους τους τουρίστες που θα έρθουν Ελλάδα

Ζευγάρι τουριστών στο Ηρώδειο
Ετοιμοι να υποδεχτεί το μεγάλο κύμα τουρισμού την 1η Ιουλίου, θέλει να είναι η κυβέρνηση, όσον αφορά το υγειονομικό κομμάτι / Φωτογραφία: Intime, ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την 1η Ιουλίου ο τουρισμός στη χώρα θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, καθώς ήδη έχουν ανακοινωθεί τα στάδια επανεκκίνησης του κλάδου.

Από τις 25 Μάϊου γίνεται φυσικά η επανεκκίνηση στον τουρισμό, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι η 1η Ιουλίου, όταν και θα ταξιδεύουν ελεύθερα πολίτες από άλλα κράτη για διακοπές, πλην των κρατών που παρουσιάζουν αρνητικά επιδημιολογικά στοιχεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε στην χθεσινή ενημέρωση, πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της 40 ημέρες, προκειμένου να είναι απόλυτα έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός, για να υποδεχτεί τους τουρίστες, αλλά ταυτόχρονα να περιορίσει τα «εισαγόμενα» κρούσματα, πράγμα που μέχρι στιγμής έχει επιτύχει με τα μέτρα που έχει πάρει με τις πτήσεις. Με αρκετούς πολίτες να ανησυχούν για τυχόν νέα εξάπλωση του κορωνοϊού από την είσοδο ξένων τουριστών (αρχικά από τις 15 Ιουνίου με 19 χώρες και στη συνέχεια από την 1η Ιουλίου με το άνοιγμα σε πολλές περισσότερες χώρες), ο κρατικός μηχανισμός ετοιμάζεται, όπως τόνισε ο υφυπουργός, ώστε να είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια στον γενικό πληθυσμό της χώρας.

«Θα προετοιμαζόμαστε, έτσι ώστε την 1η Ιουλίου, παρατηρώντας όλα όσα συμβαίνουν σε όλες τις χώρες να μπορέσουμε να ανοίξουμε με όρους απόλυτης ασφάλειας για τον γενικό πληθυσμό της πατρίδας μας. Εχουμε μπροστά μας 40 ημέρες για να προετοιμαστούμε με συγκεκριμένα δομικά, συμβατικά, ψηφιακά εργαλεία και με την ίδια ευθύνη που εξασφαλίσαμε διαδικασίες στεγανοποίησης και ανάσχεσης της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα, με την ίδια συνέπεια θα εγγυηθούμε και τους όρους ασφάλισης του γενικού πληθυσμού από το άνοιγμα του τουρισμού» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, που πρόσθεσε ότι «οι δειγματοληψίες και οι έλεγχοι θα είναι και ενδελεχείς και αυστηροί όπου χρειαστεί, προκειμένου να παραμείνει ασφαλής ο γενικός πληθυσμός. Αλλωστε ο μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε πλήρη επιφυλακή και εγρήγορση».

Σχεδόν μηδενίστηκαν τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού προβλέπει αναλυτικά τα σενάρια πρόσβασης στις δομές υγείας, αλλά και τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων για τον κορωνοϊό, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. «Η κυβέρνηση δείχνει την μέγιστη προσοχή και φροντίδα στη θέσπιση υγειονομικών πρωτοκόλλων για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και την μεταφορά των επισκεπτών» είπε και στη συνέχεια στάθηκε στην εξαφάνιση των κρουσμάτων που εισέρχονται από το εξωτερικό, κάτι που είναι και ο στόχος για την τουριστική σεζόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα συνεχή τεστ και η καραντίνα μας βοηθά να έχουμε πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων πτήσεων. Τα απόλυτα δεδομένα δείχνουν μείωση, σχεδόν εξαφάνιση, των εισερχομένων κρουσμάτων», σημείωσε, τονίζοντας πως την τελευταία εβδομάδα, σε 21 πτήσεις με 2.236 επιβάτες, έχει βρεθεί μόλις ένα τεστ θετικό.

Τσιόδρας: Γι’ αυτό δεν είναι απαραίτητα τα τεστ στους τουρίστες

Επειδή υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο εισερχόμενων κρουσμάτων στην καλοκαιρινή περίοδο από τους ξένους τουρίστες, ρωτήθηκε και ο κ. Τσιόδρας χθες, για το αν θα γίνουν τεστ σε όλους όσοι θα έρχονται στην χώρα. Ο λοιμωξιολόγος απάντησε πως «το τεστ δεν προτείνεται, καθώς μπορεί να δώσει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Πάντως, αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια κάποιων χωρών να εφαρμόσουν το τεστ εάν το επιθυμούν σε δειγματοληπτικό ή άλλο επίπεδο».

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόνισε ο Σ.Τσιόδρας, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα». Ωστόσο είπε ότι από τη στιγμή που θα ελέγχεται «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλατήση», πράγμα που, όπως διερωτήθηκε και ο ίδιος, είναι δύσκολο να συμβεί στις περιπτώσεις που ο ταξιδιώτης επιστρέφει την χώρα του, προτείνοντας ως λύση την «ψηφιακή ιχνηλάτηση» μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, όπως είπε, που προσπάθησαν χώρες να τα χρησιμοποιήσουν (το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες), αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ