Η κυβέρνηση θα βρεθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων των οποίων το ζωικό κεφάλαιο επλήγη από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η ζωονόσος, να γίνει η εκτίμηση της ζημιάς και στη συνέχεια να υπάρξει η ανάλογη βοήθεια, όπως είπε.
Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 9.000 ζώα, αριθμός μικρότερος από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τέλειωσε αυτή η μάχη. Πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί, πολύ υπεύθυνοι, πολύ προσεκτικοί και βεβαίως, με τη συνδρομή και βοήθεια και των ιδίων των κτηνοτρόφων, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, με τον πλέον άμεσο τρόπο, στον μικρότερο δυνατό χρόνο και με τη μεγαλύτερη ταχύτητα».
Η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα, λέει ο Κ. Τσιάρας
Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι όλη η κατάσταση αντιμετωπίστηκε από τη χώρα μας με σοβαρότητα, σημειώνοντας ότι μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον τρόπο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού στη Θεσσαλία, παρουσίασε τον τρόπο εφαρμογής του Κανονισμού 687/2020 από τη χώρα μας, ως πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη.
Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι τόσο τα κρούσματα σε Φαλάνη και Μέσινο όσο και στον Ασπρόπυργο, εντοπίσθηκαν από την ιχνηλάτηση και τους προληπτικούς ελέγχους που κάνει το ΥΠΑΑΤ σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν μεταφερθεί ζώα από της πληγείσες μονάδες της Θεσσαλίας.
Τέλος, με τη χώρα προέλευσης της ζωονόσου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα να έχουμε τα αποτελέσματα του επιδημιολογικού ελέγχου, λέγοντας ότι με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης του ιού είναι 22 ημέρες, είναι πιθανόν να εισήχθησαν προσβεβλημένα ζώα χωρίς να έχει γίνει εντοπισμός της νόσου, καθώς τα ζώα πιστοποιήθηκαν ως υγιή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ