Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης για το σεισμό στην Τουρκία, λέγοντας πως «δεν μας επηρεάζει», ενώ σημείωσε πως το μέγεθός του ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερο από τα 5,9 Ρίχτερ που «χτύπησαν» την Αθήνα του 1999, αφήνοντας 100.000 ανθρώπους άστεγους.
Ο κ. Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα», τόνισε πως το πρώτο μείζον πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις σεισμικές δονήσεις που έπληξαν τη γείτονα χώρα είναι «οι άθλιες συνθήκες δόμησης. Ακόμα και σύγχρονες κατάσκευες είναι άθλιες», είπε, ενώ τόνισε πως η ακολουθία που αναμένεται μπορεί να κρατήσει μέχρι και έναν χρόνο και περιμένουμε μεγάλα γεγονότα.
Έτσι, αναμένονται «νέες καταρρεύσεις ήδη καταπονημένων κτιρίων», ενώ σημείωσε πως «τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 15.000, και μην ξεχνάμε και τη Συρία, θα ανέβει κατά πολύ η εκατόμβη θυμάτων».
Τσελέντης: Φαινόμενο ντόμινο στο ίδιο ρήγμα, δεν μας επηρεάζει
Για το ύψος των μετασεισμών, ο Άκης Τσελέντης είπε πως μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 7,5 Ρίχτερ. Όπως είπε, ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ έγινε στο ΝΔ τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας, κινήθηκε για 150 χλμ και ενεργοποίησε το ανατολικό κομμάτι του ίδιου ρήγματος, που έδωσε το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ. Πρόκειται για ένα «φαινόμενο ντόμινο» στο ίδιο ρήγμα, ενώ τόνισε πως ο κάθε σεισμός θα έχει τους δικούς του μετασεισμούς, άνω των 7 Ρίχτερ.
«Αυτό το ντόμινο δεν μας επηρεάζει», είπε ο κ. Τσελέντης, τονίζοντας πως «θα μας επηρέαζε αν επρόκειτο για το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, που περνά από την Κωνσταντινούπολη και φτάνει μέχρι το Βόρειο Αιγαίο και την Εύβοια». Το συγκεκριμένο, όμως, «είναι σε μεγάλη απόσταση». Ανοιχτό, όμως, άφησε το ενδεχόμενο να επηρεάσει το τόξο της Κύπρου, ωστόσο εκεί αν γίνει σεισμός, είπε πως θα γίνει στη θάλασσα, ενώ έκανε την εκτίμηση πως θα φτάσει τα 6-6,5 Ρίχτερ. Παράλληλα, η δόμηση της Κύπρου δεν έχει κανένα πρόβλημα, είπε, κάνοντας σαφή διάκριση με την κατάσταση στην Τουρκία.
Ο σεισμολόγος «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου, καθώς φτιάχνεται από Ρώσους χωρίς εμπειρία σε θέματα σεισμών, ενώ εκεί κοντά υπάρχει ρήγμα που μπορεί να δώσει σεισμούς της τάξης των 7 με 7,5 Ρίχτερ. Παράλληλα, «δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες», γεγονός που έχουν επισημάνει και οι Τούρκοι σεισμολόγοι, κατά τον κύριο Τσελέντη.
Γιατί κατέρρευσαν χιλιάδες κτίρια από τους σεισμούς στην Τουρκία
Τέλος, σε σχέση με την κατάρρευση τουλάχιστον 6.000 κτιρίων και για τον τρόπο που αυτό συνέβη, ο κύριος Τσελέντης εστίασε αφενός στην άθλια δόμηση, αφετέρου στην εκστρατεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φτιάξει εργατικές πολυκατοικίες, δουλειές που «έχουν δοθεί σε μεγαλο-εργολάβους», που πρωτίστως κοιτούν τοι κέρδος και όχι την ασφάλεια. Δεν υπάρχει καμία σχέση με το δικό μας μηχανισμό δόμησης, ενώ ούτως ή άλλως δεν υπάρχει δυναμική για τέτοια σεισμικά μεγέθη στη χώρα μας, επανέλαβε.