Με την καταδίκη της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας ξεκίνησε σήμερα την ομιλία του ο Πάνος Τσακλόγλου.
O κ. Τσακλόγλου μίλησε στην κοινή συνεδρίαση των ειδικών διαρκών επιτροπών Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλής.
Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «η επίθεση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η στρατιωτική επέμβαση ευρείας κλίμακας υπονομεύει την Ειρήνη και Ασφάλεια, σκορπά τον θάνατο και υπονομεύει τις αξίες του ανθρωπισμού και του πολιτισμού».
Βασικό αντικείμενο της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών της Βουλή ήταν η εξέταση και η συζήτηση της Πρότασης Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες» και η Ανακοίνωση της Επιτροπής για «καλύτερες συνθήκες εργασίας για μια ισχυρότερη κοινωνική Ευρώπη: πλήρης αξιοποίηση των οφελών της ψηφιοποίησης για το μέλλον της εργασίας».
Ο κ. Τσακλόγλου αναφερόμενος στο ζήτημα της εργασίας μέσω πλατφόρμας και των αλλαγών που επιφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας στους νέους τρόπους απασχόλησης, επεσήμανε ότι «στην πραγματικότητα καλούμαστε πρωτίστως να κατανοήσουμε την τεχνολογία υποστήριξης, το επιχειρηματικό μοντέλο, τις ευκαιρίες απασχόλησης, τις ρυθμιστικές προκλήσεις και στη συνέχεια να εξετάσουμε την χρυσή τομή σε αυτό το αναδυόμενο κοινωνικό και οικονομικό τοπίο. Ξεκινώ από την παραδοχή ότι ο στόχος μιας καλής ρύθμισης της αγοράς εργασίας είναι να εξασφαλίζει ευελιξία στις επιχειρήσεις και ασφάλεια στους εργαζόμενους».
1. Το status της Ευρωπαϊκής οδηγίας
Στη συνέχεια ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στους άξονες πάνω στους οποίους κινείται η διαβούλευση και η επεξεργασία της συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων μέσω πλατφόρμας.
Ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε τους τρείς άξονες πάνω στους οποίους κινείται η διαβούλευση και η επεξεργασία της συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας, τονίζοντας ότι:
1. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι το καθεστώς απασχόλησης των εργαζόμενων στις ψηφιακές πλατφόρμες. Η εξάλειψη δηλαδή του κινδύνου της λανθασμένης κατηγοριοποίησης ανάμεσα σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.
2. Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με το αλγοριθμικό management και τους κινδύνους που πολλές φορές συνεπάγεται η χρήση του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή τη στιγμή συζητά την προώθηση μιας δέσμης μέτρων που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους από τα αυτοματοποιημένα συστήματα που υποστηρίζουν ή αντικαθιστούν διευθυντικές λειτουργίες στην εργασία.
3. Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με ζητήματα διαφάνειας και τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να διασφαλιστεί ανάμεσα στις ψηφιακές πλατφόρμες και στους εργαζόμενους τους.
2) Για πρώτη φορά ρύθμιση για τις πλατφόρμες και δικαιώματα στους εργαζόμενους στην Ελλάδα στο νόμο 4808/2021
Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο μείζον αυτό θέμα, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «η χώρα μας είναι από τις πρώτες μαζί με την Ισπανία που έχουν ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία ρυθμιστικό πλαίσιο για την εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες με το νόμο 4808/2021 που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση και εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».
Όπως είπε, «ο νόμος 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας επεξέτεινε σε όλους τους απασχολούμενους μέσω πλατφόρμας, δηλαδή ανεξάρτητα από τη φύση της σύμβασης που τους συνδέει με την πλατφόρμα, το δικαίωμα συνδικαλισμού, συλλογικής διαπραγμάτευσης και απεργίας που δεν υπήρχαν πριν, προστατεύοντάς τους από αθέμιτες πρακτικές που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερων επαγγελματιών και θεσπίζοντας υποχρεώσεις υγιεινής και ασφάλειας για τις πλατφόρμες».
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφερόμενος στις στοχευμένες εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα μας ανήκει στις πρώτες της Ευρώπης που δεν επέτρεψαν στην πραγματικότητα να τις ξεπεράσει. Δεν επιτρέψαμε στην αγορά να εκμεταλλευτεί την έλλειψη πολιτικών αντανακλαστικών εις βάρος των εργαζόμενων. Είναι σαφές ότι ο νόμος 4808/2021 ρύθμισε με τολμηρό και σύγχρονο τρόπο μία ήδη διαμορφωθείσα κατάσταση, η οποία μέχρι πρότινος, βρίσκονταν σε μία γκρίζα ζώνη».
«Υπάρχει ρητή ανάγκη εξορθολογισμού της αγοράς εργασίας, για μια πιο δίκαιη λειτουργία, υπέρ των πολλών εργαζομένων και ανέργων», είπε ο κ. Τσακλόγλου και πρόσθεσε ότι «Σήμερα χρειαζόμαστε κάτι δραστικά διαφορετικό: Ένα νέο εργασιακό μοντέλο που θα υπηρετεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο: Ευελιξία στις επιχειρήσεις, ασφάλεια και κατοχύρωση στους εργαζόμενους, εκ βάθρων σχεδιασμός για την απασχόληση, την κατάρτιση και την αποκλιμάκωση της ανεργίας για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με γνώση και αυτοπεποίθηση».
3. Ενεργός και ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή διαβούλευση για το περιεχόμενο της Οδηγίας
«Οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ψηφιακή μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο διαδίκτυο, όπως και εκτός διαδικτύου, οι άνθρωποι θα πρέπει να προστατεύονται και να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την εξεύρεση μιας έξυπνης, ισορροπημένης προσέγγισης που θα παρέχει ασφάλεια και κοινά πρότυπα στις πλατφόρμες και σε όσους εργάζονται σ' αυτές. Έτσι, θα διασφαλίσουμε ότι η ψηφιακή μετάβαση θα είναι δίκαιη και βιώσιμη», κατέληξε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Τσακλόγλου.