Στον στίβο η Ελλάδα είχε καταγράψει δύο παγκόσμια ρεκόρ στο παρελθόν, αμφότερα από αθλητές με καταγωγή από τα Τρίκαλα.
Πρόκειται για τον Χρήστο Παπανικολάου και την Σοφία Σακοράφα, οι οποίοι από χθες βλέπουν το όνομά τους στην είσοδο του Δημοτικού σταδίου της πόλης.
Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου, το στάδιο πήρε τα ονόματα των δύο θρύλων του ελληνικού κλασικού αθλητισμού και χθες έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πρόσοψης του σταδίου με τα ονόματά τους, παρουσία πολλών προσκεκλημένων.
Ο Χρήστος Παπανικολάου είναι ο τρικαλινός που στις 24 Οκτωβρίου 1970 στο Στάδιο (τότε) Γεώργιος Καραϊσκάκη έκανε το πρώτο στον στίβο παγκόσμιο ρεκόρ για Ελληνα αθλητή, στο άλμα επί κοντώ, με 5 μέτρα και 49 εκατοστά.
Η δε Σοφία Σακοράφα, στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 στο διεθνές μίτινγκ «Βενιζέλεια» στα Χανιά, πέτυχε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ από Ελληνίδα αθλήτρια στον ακοντισμό, με 74,20 μέτρα.
Για τα αποκαλυπτήρια, ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Σακκάς, δήλωσε:
«Δε γνωρίζω πολλές πόλεις να έχουν τη χαρά, την τύχη και την ευκαιρία να τιμούν δύο αθλητές με παγκόσμια ρεκόρ, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση σε κάθε επίπεδο. Το κατόρθωμά τους, είναι χαραγμένο στην ψυχή όλων των τρικαλινών. Είτε εκείνα τα χρόνια έβλεπαν, μάθαιναν, διάβαζαν για τα ρεκόρ, είτε ακόμη και τώρα γνωρίζουν, τι συνέβη στις 24 Οκτωβρίου 1970 και στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 . Ο Χρήστος και η Σοφία, η Σοφία και ο Χρήστος, τα δικά μας τρικαλινά παιδιά, ξεπερνώντας τις μύριες όσες δυσκολίες, στάθηκαν στην κορυφή του Ολύμπου και κοίταξαν κάτω, εδώ, στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων»
Η ξεχωριστή αναφορά της Σακοράφα στην καθαρίστρια του σταδίου
Η Σοφία Σακοράφα που εδώ και μια 4ετια είναι πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, δήλωσε:
«Ό,τι έγινα, έγινα από τους εθελοντές. Αφιερώνω κάθε γραμμή από την εικόνα (φιλοτεχνήθηκε γκράφιτι με τις εικόνες των δύο αθλητών) σε αυτούς. Ο ΓΣ Τρικάλων (σύλλογος που άνηκε) αποτελούσε μήτρα γέννησης μεγάλων και πολλών αθλητών, που έκανε τα Τρίκαλα πόλη του αθλητισμού» είπε ενώ αναφέρθηκε σε πρόσωπα του συλλόγου. Μάλιστα, η Σακοράφα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καθαρίστρια του σταδίου, Βαρβάρα Σταμπασίδου.
«Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για τη Βαρβάρα, την καθαρίστρια του Σταδίου, που άνοιγε χαράματα, στις 5 το πρωί, την πόρτα, για να πάμε μετά στο σχολείο. Ηταν παρούσα σα μάνα μας», είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.
«Το στάδιο έχει τη θετική αύρα των ανθρώπων. Ελπίζω κάποια στιγμή ότι δε θα υπάρχει χώρος να γραφτούν κι άλλα ονόματα δίπλα στα δικά μας”. Εγώ προσπαθώ να επιστρέψω στην κοινωνία όσα μου έχει χαρίσει ο αθλητισμός και η αγάπη που παίρνω από τον απλό κόσμο» είπε καταλήγοντας.
Από την μεριά του, ο 82χρονος πλέον Χρήστος Παπανικολάου, είπε χαρακτηριστικά, ότι «“ο κάθε ένας έχει το όχημα που κινείται καθημερινά. Εγώ σήμερα σας παρουσιάζω το δικό μου όχημα που μου δόθηκε από τον σύλλογο. Εφαλτήριο για αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ που έκανα ήταν «το στάδιο και οι άνθρωποί του».
Αμφότεροι καταχειροκροτήθηκαν από τους τρικαλινούς και τις τρικαλινές, προπονητές/τριες, αθλητές/τριες, παράγοντες, του στίβου και του ΓΣΤ κατά βάση, μα και άλλων αθλημάτων, παλιοί γυμναστές σε σχολεία ή στους συλλόγους, νέοι και ενεργοί αθλητές, όπως η επίσης τρικαλινή ολυμπιονίκης στο τάε κβο ντο Φανή Τζέλη, δρομείς, συναθλητές, συνοδοιπόροι στον αθλητισμό φίλοι, συγγενείς, οικογένειες των Σοφία Σακοράφα και Χρήστου Παπανικολάου.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ήταν από τους παρόντες στην εκδήλωση ως πρώην δήμαρχος της πόλης. «Οφειλόμενη τιμή. Η πόλη αποδίδει τιμές στους ανθρώπους που πρέπει να αποδίδει».
Η βουλευτής Μαρίνα Κοντοτόλη επεσήμανε: «Τα μεγάλα, παγκόσμια αστέρια του αθλητισμού, έκαναν τον τόπο μας παγκοσμίως γνωστό και εμάς υπερήφανους. Ο αθλητισμός ενώνει λαούς και εμπνέει. Είμαι υπερήφανη επειδή είναι (οι τιμώμενοι) τρικαλινοί. Ως πρώην αθλήτρια, εμπνεύστηκα από εσάς. Ευχαριστούμε που μας κάνατε υπερήφανους».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας προανήγγειλε εκδήλωση βράβευσης Θεσσαλών αθλητών.