Τριανταφύλλου: Ελλάδα και Τουρκία σε φάση διπλωματίας των σεισμών -Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το θετικό κλίμα - iefimerida.gr

Τριανταφύλλου: Ελλάδα και Τουρκία σε φάση διπλωματίας των σεισμών -Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το θετικό κλίμα

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Τριανταφύλλου
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Τριανταφύλλου
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Για την επόμενη μέρα στην Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τι μπορεί να σηματοδοτήσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μιλά στο iefimerida.gr ο Δημήτρης Τριανταφύλλου.

Ο Kαθηγητής Διεθνών Σχέσεων και διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Eυρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Τουρκίας τονίζει πως «παρά τα όσα έχουν συμβεί σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία 24ωρα, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι είμαστε σε φάση διπλωματίας των σεισμών. Νομίζω ότι δεν πρέπει να βιαστούμε», τονίζει ο Δημήτρης Τριανταφύλλου δίνοντας μια απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα των ημερών.
Όπως εξηγεί, η Τουρκία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μια κρίση που δεν μπορεί να διαχειριστεί από μόνη της. Και γι’ αυτό το λόγο, από την αρχή του σεισμού, για πρώτη φορά στην ιστορία της ζήτησε βοήθεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα μετά το σεισμό με την Τουρκία

«Το θέμα είναι πώς μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτό το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των λαών αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Το 1999, η διπλωματία των σεισμών δεν είχε μόνο σχέση με τα ελληνοτουρκικά αλλά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ακολούθησε μια περίοδος προσέγγισης που πλέον έχει λήξει. Αυτή τη φορά έχουμε τη διπλωματία των λαών. Οι λαοί έχουν άλλη αντίληψη από τις κυβερνήσεις και τα εθνικά συμφέροντα. Τα τελευταία δυο χρόνια υπήρξε μια συστηματική «δηλητηρίαση» της κοινής γνώμης στην Τουρκία σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Τώρα αυτό ανατρέπεται», σχολιάζει ο Έλληνας Καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ταγίπ Ερντογάν θα θελήσει άμεσα να εκμεταλλευτεί την τραγωδία. «Επειδή φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, δεν αποκλείεται να δούμε πρόεδρο Ερντογάν να παρουσιάζεται ως ο μεγάλος στρατάρχης που ενώνει τον λαό και ανοικοδομεί την Τουρκία. Βέβαια, έχει ανάγκη τα δυτικά χρήματα, οπότε μένει να δούμε αν αυτό θα σημάνει αλλαγές στις σχέσεις με τη Δύση αλλά και στα ελληνοτουρκικά ζητήματα», λέει ο κ. Τριανταφύλλου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προσθέτει ο Έλληνας Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, η Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι ενισχυμένη γεωστρατηγικά. «Αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και να δούμε τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται και για εμάς και για τους Τούρκους. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η διαμόρφωση μιας στρατηγικής, την χρειαζόμασταν και πριν τους σεισμούς, στη σχέση μας με την Τουρκία μετά τις εκλογές. Έναν οδικό χάρτη με τα σημεία πάνω στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε».

Πιθανό σενάριο η αναβολή των εκλογών στην Τουρκία

Σχολιάζοντας, τέλος, τις επικείμενες εκλογές στη γειτονική χώρα και το ενδεχόμενο να ακυρωθούν ή να αναβληθούν μετά το πρόσφατο καταστροφικό γεγονός και το αντίκτυπο στην τουρκική κοινή γνώμη, ο κ. Τριανταφύλλου σημειώνει: «δεν ξέρουμε ακόμα τι θα συμβεί με τις εκλογές αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι να αναβληθούν και να διεξαχθούν μετά τις 18 Ιουνίου που είναι και η καταλυτική ημερομηνία διεξαγωγής τους και η ημερομηνία που θα προτιμούσε η αντιπολίτευση. Αυτό θα σήμαινε συνταγματικά τερτίπια αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει την διαδικασία με τα πιο πιθανά σενάρια να διεξαχθούν οι εκλογές είτε το Μάρτιο του 2024 ταυτόχρονα με τις προγραμματισμένες δημοτικές εκλογές είτε το Νοέμβριο του τρέχοντος έτος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ