Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στους επιστήμονες, εν μέσω έξαρσης των ιώσεων του αναπνευστικού, τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού - κάτω από 200.000.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τους ηλικιωμένους που φέτος είναι σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτοι απέναντι στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.
Η υπενθύμιση των μέτρων προστασίας είναι εξαιρετικά σημαντική στην παρούσα φάση, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό, δηλώνει στο iefimerida.gr ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και καλεί όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν.
«Δεν μετράμε πλέον τις δόσεις του εμβολίου, είναι εποχικό, όπως της γρίπης»
«Πρέπει οι πολίτες να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο του εμβολιασμού. Δεν θα πρέπει πλέον να μετράμε δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης. Τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, κάτω από 200.000, μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Οι ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως οι ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα κ.ά., κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά», σχολιάζει.
«60% προστασία από νοσοκομειακή νοσηλεία παρέχουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid-19»
«Ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας» δηλώνει από την πλευρά του και ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μόνιμος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital.
Αναφερόμενος στα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid-19, τονίζει: «Τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι παρέχουν περίπου 60% προστασία από νοσοκομειακή νοσηλεία. Αντίθετα, οι προηγούμενοι εμβολιασμοί δεν παρέχουν σημαντική προστασία έναντι του νέου μεταλλαγμένου στελέχους. Ο ιός, δυστυχώς, εξακολουθεί να αλλάζει πολύ γρήγορα. Η έγκαιρη επικαιροποίηση των αμυνών μας είναι κάτι που θα πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας».
Για την ώρα, όπως λέει ο κ. Πρασσάς, οι μόνες επιλογές που έχουμε είναι είτε να μολυνόμαστε κάθε χρόνο με τον νέο μεταλλαγμένο ιό, είτε να κάνουμε κάθε χρόνο χρήση του εμβολίου. «Η απάντηση είναι προφανής», σχολιάζει με νόημα.
«Αν είχαμε εμβολιαστεί, θα είχαμε σήμερα τις μισές λοιμώξεις»
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκο Τζανάκη, «θα πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους άνω των 65 ετών και ανεξαρτήτως ηλικίας όλους όσοι έχουν σοβαρά αιματολογικά, ογκολογικά νοσήματα και παίρνουν φάρμακα που τροποποιούν την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού».
Δεδομένου ότι μετά τις γιορτές αναμένεται να έχουμε εκτόξευση όλων των ειδών των αναπνευστικών ιών, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, θα πρέπει όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν.
«Όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες καλό είναι όταν βγουν από το σπίτι να φορέσουν μάσκα. Οι ιώσεις προκαλούν αρκετές νοσηλείες και εισαγωγές συνήθως ατόμων μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν προβεί στον απαραίτητο εμβολιασμό τους που θα τους προφύλασσε απ’ αυτή τη νοσηλεία και την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αν είχε γίνει το εμβόλιο, μπορεί να είχαμε λιγότερες μολύνσεις, περίπου 50%, αλλά σίγουρα θα είχαμε και λιγότερες εισαγωγές, σε ποσοστό 60%-70%. Πρέπει η πολιτεία, οι αρμόδιοι φορείς αλλά και εμείς οι γιατροί να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα του ετήσιου εμβολιασμού για τον κορωνοϊό όπως με το αντιγριπικό εμβόλιο», καταλήγει.