Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Μαΐου του 2010. Τότε, κατά τη διάρκεια μίας εκ των μεγαλυτέρων σε όγκο πορείας που έχει γίνει στην Αθήνα, ενάντια στην επικείμενη ψήφιση του πρώτου μνημονίου, ομάδα ατόμων σπάνε την τζαμαρία της τράπεζας Marfin και πετούν βόμβες μολότοφ.
Εντός του κτιρίου βρίσκονται 8 υπάλληλοι, οι οποίοι εγκλωβίζονται, ενώ το κτίριο φλέγεται και είναι γεμάτο από καπνούς. Η μόνη τους έξοδος διαφυγής είναι κλειδωμένη. Οι μαρτυρίες και οι εικόνες που ακολούθησαν, συγκλονίζουν. Οι εγκλωβισμένοι καλούν τους οικείους τους για να τους πουν το τελευταίο «αντίο», ενώ άλλοι προσπαθούν να βρουν έστω ένα παράθυρο για να πηδήξουν στον δρόμο και να γλιτώσουν από τη φωτιά και τον καπνό.
Πέντε υπάλληλοι καταφέρνουν και διασώζονται από «υπερκείμενους ορόφους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ωστόσο δεν τα καταφέρνουν όλοι. Τρεις νέοι άνθρωποι και ένα αγέννητο παιδί έχουν βρει τον θάνατο. Εκείνη την ημέρα από την εγκληματική αυτή πράξη χάνουν τη ζωή τους ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών), η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών) και η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών).
Φωτογραφίες: 11 χρόνια μετά την τραγωδία της Marfin
Σήμερα, 11 χρόνια μετά την τραγωδία της Marfin, συγγενείς και φίλοι των αδικοχαμένων αυτών ανθρώπων βρέθηκαν στην οδό Σταδίου, στον αριθμό 23, να αφήσουν λίγα λουλούδια και στεφάνια στη μνήμη των αγαπημένων τους.
Οι έρευνες για την υπόθεση ξεκινούν από το μηδέν. Επιδίωξη της έρευνας, η ταυτοποίηση προσώπων που ενέχονται στον εμπρησμό που οδήγησε στον θάνατο τρεις ανθρώπους. Η ειδική ομάδα που συγκροτήθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας με επικεφαλής δύο αξιωματικούς, εκ των οποίων ο ένας είχε συμμετάσχει και στις έρευνες του 2010, προβαίνουν σε έναν επανέλεγχο του προανακριτικού υλικού, προσθέτοντας ανεπεξέργαστο υλικό από ανοικτές πηγές.
Πάντως, είναι ακόμη άγνωστο αν τελικώς θα προκύψουν στοιχεία, ή αν απλώς δημιουργούνται ελπίδες χωρίς για την ώρα να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την εξιχνίαση ενός τόσο σοβαρού εγκλήματος.