Τουρισμός: Πώς επιλέγονται οι ταξιδιώτες που θα υποβάλλονται σε τεστ -Σε αυτοαπομόνωση για 24 ώρες, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα - iefimerida.gr

Τουρισμός: Πώς επιλέγονται οι ταξιδιώτες που θα υποβάλλονται σε τεστ -Σε αυτοαπομόνωση για 24 ώρες, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα

τουρισμός ταξιδιώτης με μάσκα
Αφίξεις ταξιδιωτών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρώτο τεστ για την είσοδο των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα αποτέλεσε χθες το άνοιγμα του τουρισμού, κατά το οποίο αφίχθησαν στα 27 αεροδρόμια της χώρα 235 πτήσεις.

Παρ' όλα αυτά δεν έλειψαν και τα απρόοπτα καθώς αρκετοί από τους ταξιδιώτες δεν είχαν ενημερωθεί για την υποχρεωτική συμπλήρωση 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για τη χώρα μας της ειδικής «Φόρμας Εντοπισμού Επιβάτη» (Passenger Locator Form – PLF), με αποτέλεσμα να προσπαθούν να τη συμπληρώσουν πριν από την αναχώρησή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να προσαρμόσει τον κανόνα της συμπλήρωσης της φόρμας, 48 ώρες πριν από την πτήση και όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μέχρι την Κυριακή και ως ότου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώνουν τη φόρμα μέχρι και λίγες ώρες πριν την άφιξή τους στη χώρα μας.

Άνοιγμα του τουρισμού με 5.889 ελέγχους σε ξένους επισκέπτες

Όπως είχε προαναγγελθεί, το άνοιγμα του τουρισμού συνοδεύτηκε χθες από χιλιάδες δειγματοληπτικά τεστ σε ξένους επισκέπτες στα αεροδρόμια και τις άλλες πύλες εισόδου στη χώρα.

Οι περισσότεροι διενεργήθηκαν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αν και το ειδικό λογισμικό είχε προβλέψει 5.634 μοριακά τεστ, ο αλγόριθμος ανέδειξε τελικά περισσότερα. Αυτό έγινε διότι είχε συνδυάσει τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα στα εργαστήρια και την επισκεψιμότητα σε κάθε είσοδο στη χώρα. Ωστόσο δεν είχε προβλέψει τον βαθμό επικινδυνότητας ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του τόπου διαμονής του κάθε επιβάτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά, ο χθεσινός προγραμματισμός αφορούσε 235 διεθνείς πτήσεις με την κατανομή ως εξής: Αθήνα 69 πτήσεις, Κέρκυρα 21, Χανιά 16, Ηράκλειο 54, Μύκονος 10, Σαντορίνη 4, Κω 8, Ρόδος 14, Θεσσαλονίκη 23, Σκιάθος 2, Ζάκυνθος 5, Άκτιο 2, Καλαμάτα 1, Κεφαλονιά 2, Πάρος 1, Κάρπαθος 1 και Σάμος 2 πτήσεις.

Για την πρώτη μέρα αφίξεων διεθνών πτήσεων στην Ελλάδα, τα έξυπνα τεστ που διενεργήθηκαν ξεπέρασαν κατά πολύ τον αρχικό σχεδιασμό. Παρακάτω ακολουθεί ο αριθμός των τεστ σε 16 από τα 27 αεροδρόμια της χώρας (στα 11 δεν είχε πτήσεις ή δεν χρειάστηκαν τεστ):

  • «Ελευθέριος Βενιζέλος»: 2.500
  • «Μακεδονία» Θεσσαλονίκη: 459
  • Ηράκλειο: 810
  • Ρόδος: 586
  • Κέρκυρα: 350
  • Κω: 324
  • Χανιά: 350
  • Ζάκυνθος: 70
  • Μύκονος: 120
  • Σαντορίνη: 152
  • Κεφαλονιά: 11
  • Άκτιο: 76
  • Λέσβος: 6
  • Σκιάθος: 66
  • Κάρπαθος: 6
  • Σκύρο: 3
  • ΣΥΝΟΛΟ: 5.889

Σύμφωνα με υπολογισμούς πάντως μόνο στα αεροδρόμια της χώρας αναμένεται να γίνονται περισσότερα από 5.000 τεστ την ημέρα. Αντίστοιχα τεστ θα γίνονται και στις άλλες πύλες εισόδου στη χώρα, δηλαδή σε λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς.

Πώς επιλέγονται οι ταξιδιώτες που θα υποβληθούν σε τεστ

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη χώρα μας στους ξένους επισκέπτες γίνονται βάσει ενός έξυπνου λογισμικού και ενός ειδικού αλγόριθμου που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και και θα ισχύει έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 202 . Οι ταξιδιώτες με την συμπλήρωση του PLF δίνουν πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το έντυπο. Τις πληροφορίες αυτές επεξεργάζεται ένας αλγόριθμός και έτσι προκύπτει αν ο επιβάτης εμφανίζει χαμηλή ή υψηλή πιθανότητα να νοσεί από τον κορωνοϊό.

Με τη συμπλήρωση της ειδικής φόρμας ταξιδιώτης λαμβάνει αυτόματα στο e-mail ή στο κινητό του ένα barcode με το οποίο θα μπορεί να ταξιδέψει.Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς, μετά την άφιξή τους μεταφέρονται στο σημείο όπου βρίσκεται το προσωπικό ελέγχου και «τσεκάρει» το barcode.

Εάν μετά την επεξεργασία των πληροφοριών του επιβάτη ο επιβάτης επιλεγεί να υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού, υποχρεούται να συναινέσει στον έλεγχο.

Στη συνέχεια, ο επιβάτης θα πρέπει να παραμείνει σε αυτοαπομόνωση για 24 ώρες και έως ότου βγουν τα αποτελέσματα στη διεύθυνση διαμονής που έχει δηλώσει. Το κατάλυμα, το οποίο φιλοξενεί τον ταξιδιώτη, ενημερώνεται για την αυτοαπομόνωση. Σημειώνεται ότι το κόστος καλύπτεται από τους ταξιδιώτες καθώς πλέον δεν ισχύει η απομόνωση σε ξενοδοχείο με έξοδα του ελληνικού δημοσίου για το διάστημα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι συμβαίνει όταν ένας ταξιδιώτης βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, ο ταξιδιώτης είναι ελεύθερος να μετακινηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Αντίθετα, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό στην Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, τότε ο ασθενής θα μπει σε 14ήμερη καραντίνα με το ελληνικό κράτος να καλύπτει το κόστος, δηλαδή διαμονή, γεύματα και ιατρική περίθαλψη.

Ειδικότερα, αν ο ασθενής δεν χρήζει νοσηλεία παραμένει στο ξενοδοχείο καραντίνας για 14 ημέρες, ενώ αν χρειάζεται να νοσηλευτεί παρέχεται πλήρης ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομείο της χώρας. Αν ο ταξιδιώτης δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, η πρόσβαση στις υπηρεσίες της χώρας είναι δωρεάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ