Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση «τουρισμός» ενόψει του «ανοίγματος» των πτήσεων εξωτερικού από την 1η Ιουλίου.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συνέχισε σήμερα την περιοδεία του, για δεύτερη μέρα, με επισκέψεις στα αεροδρόμια των Κυθήρων, των Χανίων και του Ηρακλείου στην Κρήτη. Είχαν προηγηθεί χθες, Παρασκευή, οι επισκέψεις του στα αεροδρόμια της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας, των Ιωαννίνων και της Καλαμάτας, στο πλαίσιο της «επιθεώρησης» που πραγματοποιεί προκειμένου να συντονίσει όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας των αεροδρομίων, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.
Από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης» που από την ερχόμενη Τετάρτη θα αφιχθούν από το εξωτερικό 40 πτήσεις, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε μία πρώτη γεύση του τρόπου με τον οποίο θα λαμβάνονται τα δείγματα προκειμένου να εντοπίζεται αν στις εισερχόμενες προς την χώρα μας πτήσεις, υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού.
«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, όμως εξίσου σημαντικά και σε πρώτο πλάνο είναι και τα ζητήματα της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε ότι «αυτό που θα συμβεί, είναι ότι θα ανοίξει η χώρα αλλά με απόλυτους κανόνες υγείας και υπευθυνότητας απέναντι στις διαδικασίες που χρειάζονται, ώστε να είναι ασφαλείς και οι ταξιδιώτες που θα έρθουν, αλλά κυρίως ο γενικός πληθυσμός που θα τους υποδεχθεί. Είναι μια δύσκολη άσκηση, παρόλα αυτά έχουμε αποδείξει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και όλοι οι Έλληνες, ότι στα δύσκολα, όλοι μαζί σε πνεύμα συνεργασίας, συνεννόησης και συναίνεσης μπορούμε να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Ανακοίνωσε δε, ότι καθημερινά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα λαμβάνονται 825 δείγματα που θα ελέγχονται σε εργαστήριο στην Κρήτη».
«Τα μέτρα υποδοχής των ταξιδιωτών, όλα τα πρωτόκολλα έχουν ολοκληρωθεί, και ήδη τη Δευτέρα και την Τρίτη θα τρέξουν και οι ασκήσεις προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Η λήψη των δειγμάτων θα γίνεται στοχευμένα, μέσα από μια διαδικασία με επιστημονικό υπόβαθρο, άρα από την ώρα που κάποιος θα μπαίνει μέσα, θα ξέρουμε ότι θα πρέπει στον συγκεκριμένο άνθρωπο να γίνει το τεστ και μάλιστα θα γίνεται από υγειονομικά συνεργεία των ενόπλων δυνάμεων που θα συνεπικουρούνται από την πυροσβεστική και την αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με τον αερολιμενάρχη και το υγειονομικό προσωπικό και όλους τους εμπλεκόμενους, νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά» εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Άνοιγμα συνόρων με στοχευμένα τεστ στους τουρίστες
Για στοχευμένα τεστ στους τουρίστες σε 27 αεροδρόμια της χώρας που θα υποδέχονται πτήσεις και από 18 προορισμούς εκτός ΕΕ από την 1η Ιουλίου κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του και ο ΣΚΑΪ. Ανοίγουν επίσης 7 λιμάνια και έως 7 συνοριακοί σταθμοί, όπου ο έλεγχος θα γίνεται με «έξυπνα» barcode, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, καταργούνται οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας θα γίνονται πλέον στοχευμένοι έλεγχοι βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού
Όπως είπε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής «με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία.»
Τουρισμός: «Φόρμα εντοπισμού» θα συμπληρώνουν υποχρεωτικά οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό σήμερα, σύμφωνα με αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, επιβάτες διεθνών πτήσεων που θα φτάνουν στην Ελλάδα θα συμπληρώνουν μία φόρμα εντοπισμού, ή αλλιώς Passenger Locator Form (PLF) 48 ώρες πριν το check in. Με αυτό τον τρόπο θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.
Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.
Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι αρχές εδώ στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.
«Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα εάν έχουμε 1000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος για το αεροδρόμιο τα 1000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου», είπε ο κ. Παρασκευής.
Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου, εκτός από τα 27 αεροδρόμια της χώρα που ανοίγουν για πτήσεις από το εξωτερικό, τα λιμάνια σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα θα θα ξεκινήσουν να δέχονται πλοία από Ιταλία, ενώ τα λιμάνια σε Πειραιά, Ρόδο, Κέρκυρα, Βόλο και Κατάκολο θα ανοίξουν για την κρουαζιέρα χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν προγραματιστεί ακόμα ταξίδια.
Οδικώς εκτός από τον Προμαχώνα θα ανοίξει από την 1η Ιουλίου και ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων, ενώ ακόμη είναι υπό σκέψη εάν θα επιτρέπεται η διέλευση και από Κρυσταλλοπηγή, Κακαβιά Νυμφαίο, Καστανιές και Κήπους.
Tην Τρίτη η τελική λίστα των χωρών που παίρνουν το πράσινο φως για είσοδο στην ΕΕ
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, σε γραπτή διαδικασία τίθεται τελικά η λίστα των τρίτων χωρών, από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου
Η προθεσμία εκπνέει την Τρίτη το πρωί, οπότε και θα ανακοινωθούν επισήμως τα κράτη. Εχθές βράδυ, μετά από εξάωρες διαβουλεύσεις των επικεφαλής των μόνιμων αντιπροσωπειών της Ε.Ε., είχε αποφασιστεί ηλεκτρονική ψηφοφορία και τελική ανακοίνωση σήμερα. Οι χώρες οι οποίες αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως είναι: Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τυνησία, Ταϊλάνδη, Σερβία, Γεωργία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Αλγερία και Μαρόκο. Σ' αυτές θα συμπεριληφθεί και η Κίνα υπό τον όρο να εφαρμόσει πολιτική αμοιβαιότητας, δηλαδή να ανοίξει κι εκείνη τα σύνορα για όσους εισέρχονται από την Ευρώπη.
Εκτός μένουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία.
Τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών που θα συμπεριληφθούν στη λίστα, είναι ίδια ή καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.