«Εάν δεν βελτιωθούν σημαντικά τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα, οι διανομαρχιακές μετακινήσεις για το Πάσχα θα οδηγήσουν σε νέα έξαρση της επιδημίας», διαμηνύει μέσω του iefimerida.gr ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.
Σύμφωνα με τον κ. Τούντα η χώρα μας βρίσκεται στην κορύφωση του επιδημικού κύματος, η διασπορά του κορωνοϊού είναι ευρεία, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, με πολλούς ασυμπτωματικούς μολυσμένους.
«Υπάρχει, βέβαια, τις τελευταίες μέρες σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων, και διαφαίνεται τάση σταδιακής μείωσης τις επόμενες μέρες. Εάν, όμως, η αναμενόμενη βελτίωση δεν καταστεί ιδιαίτερα εμφανής μέχρι της 25 Απριλίου, τότε η πασχαλινή έξοδος θα βλάψει σημαντικά την υγεία μας, τον καλοκαιρινό τουρισμό, την οικονομία», εξηγεί.
Τα μέτρα που συζητιούνται για την έξοδο περιορίζουν αλλά δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο
Αναφερόμενος στα μέτρα που συζητούνται και σχεδιάζονται προκειμένου να είναι «ασφαλής» η έξοδος ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ διευκρινίζει ότι επαρκούν για να περιορίσουν μερικώς τον κίνδυνο, αλλά όχι για να τον εξαλείψουν. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Όσοι έχουν ήδη μολυνθεί/νοσήσει και όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούσαν σχεδόν ακίνδυνα να μετακινηθούν, όπως ήδη συζητείται. Όμως, η βεβαίωση αρνητικού self test, που προτείνεται επίσης, δεν αποτελεί ουσιαστικό μέτρο προστασίας. Τα τεστ αυτά είναι χρήσιμα μόνο όταν βγαίνουν θετικά, καθώς με την επιβεβαίωση του αποτελέσματος από μοριακό τεστ, επιτρέπουν τον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων, την άμεση λήψη προφυλακτικών μέτρων, και έτσι τον αποτελεσματικό περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, όπως συνέβη με τους μαθητές και τούς εκπαιδευτικούς, έστω και εάν τα θετικά αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν σε ποσοστό 70% (ευαισθησία αρκετά μικρότερη από τα rapidtest, η οποία μπορεί να οφείλεται και σε λάθη στη χρήση του τεστ)».
Ένας στους δυο ασυμπτωματικούς φορείς θα βγει αρνητικός στο self test
Όπως εξηγεί όμως «αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει και ότι είμαστε υγιείς. Τα self test σε ασυπτωματικούς φορείς, ιδίως τις πέντε πρώτες μέρες της μόλυνσης όπου υπάρχει χαμηλό ιικό φορτίο, αναφέρθηκε ότι δίνουν ψευδή αρνητικά αποτελέσματα σε ποσοστό 40%. Ειδικότητα 60%, σαφώς χαμηλότερη από το 99%! που μάλλον εκ παραδρομής ανακοινώθηκε εχθές, ακόμα και εάν αναφέρονταν στο σύνολο μολυσμένων και νοσούντων. Δηλαδή, περίπου ένας στους δύο μολυσμένους χωρίς συμπτώματα θα βγει υγιής χωρίς να είναι. Εάν λοιπόν ισχύσει το τεστ αυτό ως «διαβατήριο» μετακινήσεων, τότε θα δώσουμε τη δυνατότητα σε πολλά μολυσμένα άτομα να μεταφέρουν τον ιό σε όλη την επικράτεια».
Κίνδυνος να φουντώσει η επιδημία όπως στη Λομβαρδία
Και τα μη μολυσμένα όμως άτομα που θα μετακινηθούν θα κινδυνεύουν να μολυνθούν, σύμφωνα με τον κ. Τούντα, αφού η επιδημία πλέον έχει εξαπλωθεί σχεδόν παντού. «Είναι μάλιστα τελείως ουτοπικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πολίτες συμμορφώνονται όλο και λιγότερο με τα εκάστοτε μέτρα, να πιστεύουμε ότι θα τηρηθούν με ευλάβεια στα πασχαλιάτικα γλέντια οι μάσκες, οι αποστάσεις και τα αριθμητικά όρια στις συναθροίσεις», λέει και σχολιάζει ότι «έτσι ακριβώς φούντωσε η επιδημία σε όλη την Ιταλία, όταν επετράπη η μετακίνηση από την πληγείσα Λομβαρδία προς τα νότια της χώρας. Αναζωπύρωση της επιδημίας συνέβη πρόσφατα και στη Χιλή όταν χαλάρωσαν πολλά περιοριστικά μέτρα μαζί, παρά το ότι είχε επιτευχθεί πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων».
Το click away ενέχει μικρό κίνδυνο
Σύμφωνα πάντα με τον Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, το μόνο μέτρο που στην παρούσα οξεία φάση της επιδημίας ενέχει σχετικά μικρό κίνδυνο είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away. «Οποιαδήποτε άλλη χαλάρωση μέτρων, και κυρίως οι μετακινήσεις το Πάσχα σε συνδυασμό με την ήδη ισχύουσα χαλάρωση των μέτρων,μπορεί να μας οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες», καταλήγει.