Την έντονη αντίδραση του Ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής ΕΚΠΑ και Διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννη Τούντα, προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε την επιστημονική κοινότητα ότι σιωπά εν καιρώ πανδημίας, παρά τους «300 νεκρούς από κορωνοϊό την εβδομάδα», και την κάλεσε να πάρει θέση.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από την επιστημονική κοινότητα να εξηγήσει τι συμβαίνει στη χώρα μας και η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα να λάβει αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα είμαστε μια από τις δύο πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Μάλιστα, υπέδειξε ότι «δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά».
«Προφανώς, ο συνήθως εύστοχος και ευρυμαθής πολιτικός δεν αντιλήφθηκε σειρά δημοσίων δηλώσεων επιστημόνων, στις οποίες, από τις αρχές του χρόνου, αναφερόμασταν στην ανάγκη λήψης πιο αυστηρών μέτρων», δήλωσε στο iefimerida.gr o κ. Τούντας, αναφερόμενος σε μια σειρά από προτάσεις που έχουν διατυπωθεί δημόσια.
«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολλά άτομα, η αύξηση των περιορισμών στις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων και στην πρόσβασή τους σε δημόσιες συναθροίσεις (κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές, κ.ά.), ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους συναθροίσεων, η απαγόρευση συναθροίσεων που δε σχετίζονται με την απολύτως οικονομική δραστηριότητα (όπως οι παρελάσεις), η εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας ώστε να πειστεί ένα σημαντικό ποσοστό των αρνητών, κυρίως μεταξύ των νέων και των λιγότερο μορφωμένων στρωμάτων, καθώς και η ανάγκη να καταπολεμηθεί η πανδημία πρωτίστως στην κοινότητα, ενισχύοντας θεσμούς και υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και όχι μόνο κλίνες ΜΕΘ, είναι μέτρα για τα οποία έχουμε μιλήσει επανειλημμένως», τόνισε. Ενώ, απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο είπε: «Από την πλευρά μου θα ήθελα να ρωτήσω, άραγε δικαιούται η πολιτική κοινότητα να μην ακούει;».
Μάλιστα, ο Γιάννης Τούντας υπενθύμισε ότι σε προσωπικό επίπεδο είχε διατυπώσει την άποψη ότι η κυβέρνηση κινείται με βασικό γνώμονα τις αντοχές του νοσοκομειακού συστήματος και όχι τη δυναμική της επιδημίας, επιδιώκοντας το άμεσο άνοιγμα του τουρισμού, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και την αποκατάσταση των κοινωνικών δραστηριοτήτων. «Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες δε διεκδίκησαν αυστηρότερα μέτρα. Εάν όμως είχε περιοριστεί η επιδημία στη χώρα μας σε μεγαλύτερο βαθμό με έγκαιρα και πιο αποφασιστικά μέτρα, τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, και πάνω απ΄ όλα τα οφέλη για την υγεία μας θα ήταν πολύ περισσότερα», κατέληξε.