Στις 20 ανέρχονται ήδη οι καταθέσεις που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής, για την υπόθεση του Βασίλη Τόπαλου.
Την ώρα που σήμερα φίλοι και συγγενείς είπαν το τελευταίο «αντίο» στον 16χρονο πρωταθλητή, οι καταθέσεις για το μοιραίο συμβάν συνεχίζονται και, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έγιναν άλλες τρεις σήμερα, οι οποίες θεωρούνται και πιο κρίσιμες, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Πρόκειται για τις καταθέσεις τριών αθλητών που πάλεψαν -στο πλαίσιο προπόνησης- με τον 16χρονο Βασίλη Τόπαλο, όλοι διαφορετικής κατηγορίας λόγω κιλών.
Να τονιστεί ότι χθες κλήθηκε εκ νέου για συμπληρωματική κατάθεση και ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, αυτό που προκύπτει είναι πως ο Βασίλης Τόπαλος έκανε μαζί με τους αντιπάλους του στην προπόνηση «ελεγχόμενο σπάρινγκ». Με λίγα λόγια, φαίνεται να πραγματοποιήθηκε σπάρινγκ, όχι σε συνθήκες κανονικού αγώνα, αλλά με «ελεγχόμενα» χτυπήματα, στο πλαίσιο της προπόνησης.
Να σημειωθεί πως την ώρα της πτώσης του 16χρονου στα αποδυτήρια δεν υπήρχε άλλο άτομο στο χώρο, με αποτέλεσμα να τον εντοπίσει χωρίς τις αισθήσεις του συναθλητής του, ο οποίος ειδοποίησε τους υπευθύνους και το ΕΚΑΒ.
Τι είναι το σπάρινγκ και ποιο είναι το πρωτόκολλο
Το σπάρινγκ είναι μία πυγμαχική κόντρα μεταξύ δύο αντιπάλων σε προπόνηση, αλλά σε συνθήκες κανονικού αγώνα. Συνήθως διεξάγεται λίγο πριν από μία σημαντική διοργάνωση, ώστε να τεστάρουν οι προπονητές την κατάσταση των αθλητών τους. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία προπόνηση προσομοίωσης πριν από τον αγώνα-στόχο.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να διεξαχθεί ένας αγώνας σπάρινγκ είναι η εξής:
- Το σωματείο ή ο προπονητής πρέπει να στείλει αίτημα στην ομοσπονδία για τη διεξαγωγή του, με ημερομηνία και τόπο, και η ομοσπονδία να αποφασίσει αν θα το εγκρίνει.
- Εφόσον εγκριθεί το αίτημα, ακολουθεί η οργάνωση του αγώνα σπάρινγκ. Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά όλος ο εξοπλισμός που υπάρχει σε επίσημους αγώνες (γάντια, κάσκα, μασέλα), ένας γιατρός, αλλά και διαιτητής πιστοποιημένος από τη ΓΓΑ.
Υπάρχουν τρία στοιχεία, επίσης, που πρέπει να είναι απαράβατα σε αγώνες σπάρινγκ:
- Οι δύο αντίπαλοι να ανήκουν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία
- Να είναι στα ίδια κιλά ή μία κατηγορία πάνω ή κάτω (διαφορά περίπου 3 κιλών) και
- Να είναι αθλητές του ίδιου επιπέδου. Για παράδειγμα, ένας αθλητής στην κατηγορία των παίδων που έχει ξεκινήσει πυγμαχία λίγους μήνες και δεν έχει αγωνιστικές παραστάσεις, δεν μπορεί να αγωνιστεί με αθλητή της κατηγορίας του που έχει δώσει 20 αγώνες και είναι στην Εθνική ομάδα.