Στη σκιά της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας συνεδριάζει την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να γίνει αποτίμηση των εξελίξεων ύστερα από τη νέα συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου και την κατάσταση στο μέτωπο του μεταναστευτικού, με την κυβέρνηση να προετοιμάζει σενάρια αντίδρασης έναντι οποιασδήποτε απειλής.
Ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για τον διπλωματικό μαραθώνιο που ακολούθησε μετά την αιφνιδιαστική υπογραφή της νέας συμφωνίας στην Τρίπολη με επίκεντρο τις επαφές που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του στο Κάιρο. Στην ελληνική πλευρά επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για την άμεση καταδίκη από Ηνωμένες Πολιτείες, ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία που έστειλαν το μήνυμα ότι «μια παράνομη συμφωνία που δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη». Η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα έπεσε στον «τοίχο» της διεθνούς κοινότητας και κατέστη ξεκάθαρο ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν γίνεται αποδεκτό.
Αποκρυπτογράφηση των προθέσεων της Τουρκίας
Η αποκρυπτογράφηση των προθέσεων της τουρκικής ηγεσίας αποτελεί μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση και όσο αυξάνονται τα αδιέξοδα της αναλυτές εκτιμούν ότι γίνεται πιο επικίνδυνη και απρόβλεπτη. Στο τραπέζι της Αθήνας βρίσκονται σχέδια επί χάρτου για οποιαδήποτε απειλή από την πλευρά της Άγκυρας είτε υβριδικού χαρακτήρα είτε στο πεδίο. «Η πατρίδα μας είναι απολύτως θωρακισμένη», διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά διατηρεί την ψυχραιμία της, όμως «είμαστε και απολύτως προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά και αποφασιστικά στην οποιαδήποτε πρόκληση».
Παρουσία ελληνικού και αιγυπτιακού ναυτικού στη Κρήτη αν χρειαστεί
Η περιοχή νοτίως της Κρήτης αποτελεί το πλέον επικίνδυνο σημείο για να εκδηλωθεί μια πρόκληση της Τουρκίας στο πεδίο με αφορμή το τουρκολυβικό «μνημόνιο» και την παρουσία στην περιοχή ενός ερευνητικού τουρκικού σκάφους. Σε μια τέτοια περίπτωση η απάντηση της Αθήνας θα είναι άμεση με την παρουσία του ελληνικού στόλου αν οι έρευνες οδηγηθούν σε σημείο που είναι δυνητικά ελληνική ΑΟΖ, ενώ στην περίπτωση που αυτό συμβεί στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ θα υπάρξει παρουσία και του αιγυπτιακού ναυτικού.
Προς το παρόν πάντως, και παρά τα όσα διαδίδονται, η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης. Πρόκειται σαφώς για ένα δικαίωμα της χώρας που θα το ασκήσει όταν κρίνει κατάλληλες τις συνθήκες, όπως τονίζουν κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, αλλά θα το πράξει σε χρόνο που αυτή θα επιλέξει.
Θα υπάρξουν κυρώσεις για τη Τουρκία
Όσον αφορά την συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το πλαίσιο των κυρώσεων υπάρχει και έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Άγκυρα το γνωρίζει, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, και ξέρει πολύ καλά ότι αν περάσει τις κόκκινες γραμμές θα ενεργοποιηθεί και θα βιώσει τις συνέπειες. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την πρόκληση οποιουδήποτε επεισοδίου, ενώ κυρώσεις μόνο για την ρητορική δεν μπορούν να επιβληθούν.
Στο μέτωπο του προσφυγικού παρατηρείται ένταση στην πίεση που ασκείται, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε αφίξεις, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Οι δυνάμεις του λιμενικού και των άλλων σωμάτων ασφαλείας στα σύνορα επιτελούν το καθήκον τους λειτουργώντας αποτρεπτικά στην είσοδο παράνομων μεταναστών που θέλει να εργαλειοποιήσει η Άγκυρα σε συνεργασία με κυκλώματα διακινητών. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι ο υβριδικός πόλεμος σε αυτό το πεδίο βρίσκεται σε εξέλιξη και η ελληνική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει την τουρκική προπαγάνδα. Μιλώντας στην 73η Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες ο Νότης Μηταράκης στάθηκε στις ακραίες πρακτικές που ακολουθούνται από τους λαθροδιακινητές τόσο στην στεριά, όσο και στη θάλασσα, τονίζοντας πως η εκμετάλλευση της ανθρώπινης ζωής στο βωμό του χρήματος έχει ως αντίκτυπο δεκάδες νεκρούς, όπως συνέβη πριν μερικές ημέρες σε Λέσβο και Κύθηρα.