AFP: «Θέλω να επιστρέψω» -Με την τηλεργασία στην πανδημία, η Ελλάδα βλέπει την πιθανότητα να αντιστρέψει το brain drain - iefimerida.gr

AFP: «Θέλω να επιστρέψω» -Με την τηλεργασία στην πανδημία, η Ελλάδα βλέπει την πιθανότητα να αντιστρέψει το brain drain

Σύννεφα πάνω από την Ακρόπολη κατά την ανατολή του ηλίου
Φωτογραφία: Andrea Bonetti/SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Χριστόφορος Ξένος εγκατέλειψε την Ελλάδα στα 20 του χρόνια περίπου, ταξιδεύοντας στη Βρετανία για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Σκοπός του 36χρονου σήμερα risk manager ήταν να σπουδάσει, να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία και να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ… Η ελληνική κρίση αποτέλεσε τροχοπέδη, καθώς χάθηκαν αρκετές θέσεις εργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο κ. Ξένος εκμεταλλεύτηκε τη remoter work και επέστρεψε στην Ελλάδα για τρεις μήνες και όπως φαίνεται το συναίσθημα της νοσταλγίας ξεχείλισε από μέσα του. Μιλώντας στο AFP, ο Χριστόφορος Ξένος δηλώνει ότι απόλαυσε την επιστροφή στην πατρίδα. «Δούλεψα για τρεις μήνες από την Αθήνα και τα ελληνικά νησιά και πραγματικά απόλαυσα τον καιρό, την ποιότητα ζωής, την επιστροφή στην πατρίδα», λέει στο AFP.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου, με χιλιάδες εργαζομένους, όπως ο κ. Ξένος, που μπορούν να εργάζονται εξ’ αποστάσεως, η Ελλάδα βλέπει την ευκαιρία του brain gain και την επιστροφή των «μυαλών» που έχασε η χώρα κατά την τελευταία δεκαετία.

«Σας θέλουμε πίσω» δήλωσε ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση του Φόρουμ των Δελφών. «Ανοίξτε γραφεία, δημιουργήστε νέες εταιρείες ή μετακινήστε μέρος των επιχειρήσεων σας στην Ελλάδα. Έχουμε τον ήλιο, την τεχνολογία και είμαστε στο πλευρό σας», πρόσθεσε, στέλνοντάς τους μήνυμα.

«Θέλω να επιστρέψω»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις δηλώσεις του στο AFP, ο κ. Ξένος δηλώνει ξεκάθαρα ότι θέλει να επιστρέψει στη χώρα. «Θέλω να επιστρέψω. Ξέρω ότι ο μισθός δεν θα είναι ο ίδιος, αλλά δεν θέλω να κάνω έναν τεράστιο συμβιβασμό που δεν θα είχε νόημα επαγγελματικά», αναφέρει. Μεταξύ άλλων, σχολιάζει ότι η φορολογία είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που εξακολουθούν να κρατούν τους ανθρώπους στο εξωτερικό, με τη νέα πολιτική χαμηλότερης φορολογίας να αποτελεί μεγάλο κίνητρο.

Η κυβέρνηση θέλοντας να αντιστρέψει το brain drain προσφέρει σημαντικά φορολογικά κίνητρα για εργαζομένους που θα έρθουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Βασικός στόχος είναι η δημιουργία περισσότερων επαγγελματικών θέσεων εργασίας και την αναστροφή του brain drain. Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα του Bloomberg, «η Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει το καλό της ιστορικό στη διαχείριση της κρίσης κορωνοϊού ως έναν τρόπο να δελεάσει ανθρώπους να μετακομίσουν στη χώρα -και υπόσχεται ότι το ήμισυ του εισοδήματός τους θα είναι απαλλαγμένο από φόρους».

Το AFP, από την πλευρά του, τονίζει ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν: χαμηλοί μισθοί, γραφειοκρατία και διαδικτύου που είναι αργό και ακριβό. Το ρεπορτάζ αναδημοσιεύει μελέτη από ιδρύματα της ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναφορικά τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας με καλά οικονομικά οφέλη και προοπτικές. Η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις στον ΟΟΣΑ στην απασχόληση αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 25-64 ετών.

Ωστόσο, ορισμένοι Έλληνες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί της έρευνας»

Στο AFP μίλησε και η Ιωάννα Μουρκιώτη, φοιτήτρια διδακτορικού της Βιολογίας. «Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην Ελλάδα, η χώρα δεν υστερεί ούτε σε μυαλά ούτε ικανότητες», τονίζει η 29χρονη που εργάζεται σε μια ομάδα που κατάφερε να δημιουργήσει μια γρήγορη δοκιμή αντιγόνου Covid-19. «Απλώς όλα γίνονται πιο αργά λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας», προσθέτει.

Οπως σημειώνει το AFP, η 29χρονη ελπίζει ότι μια ελληνική εταιρεία θα προχωρήσει σύντομα με τη μαζική παραγωγή, επιτρέποντας στην Ελλάδα να γίνει πιο ανεξάρτητη στις δοκιμές. Όλα τα μέλη της ομάδας έχουν ολοκληρώσει μέρος των σπουδών τους ή έχουν περάσει μέρος της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας στο εξωτερικό.

«Η δουλειά μας δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί και στην έρευνα. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο για έναν Έλληνα ερευνητή, να κάνει όλα τα logistics από μόνος του και να έχει έλλειψη υποδομής, αλλά μπορεί να γίνει και είναι ένας τομέας που η χώρα μας μπορεί αναπτυχθεί», επισημαίνει από την πλευρά της η Νεφέλη Λαγοπάτη, 37χρονη μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη βιολογία και τη νανοϊατρική.

Πηγή: AFP

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα Brain Gain brain drain Έλληνες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ