Στα πρότυπα της IACS, της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνων - International Association of Classification Societies.
Συγκροτήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιουνίου 2024 σε ειδική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Ένωση των Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και αντιπροσωπεύουν περί του 80% του παραγόμενου κύκλου εργασιών του τομέα TIC [Testing – Inspection – Certification], ανακοινώνοντας το Νέο Σήμα Αξιοπιστίας TIC HELLAS, στην Ελληνική Αγορά.
- EUROCERT
- TUV AUSTRIA
- BIOHELLAS
- SWISS APPROVAL
- ΔΗΩ
- EMICERT
- TUV HELLAS
- BUREAU VERITAS
Με ειλικρίνεια και ηθική δέσμευση, οι παραπάνω καταξιωμένοι Φορείς, συμφώνησαν μεταξύ τους σε μια «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ», και υιοθέτησαν το ΣΗΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ «TIC HELLAS», για να απευθυνθούν με υπευθυνότητα και αξιοπιστία στον Έλληνα καταναλωτή και την ελληνική βιομηχανία παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και την επιχειρηματικότητα εν γένει, διασφαλίζοντας ένα κοινά αποδεκτό, και υψηλού επιπέδου, πλαίσιο ποιότητας και λειτουργίας της αγοράς.
Η εν λόγω «Συμφωνία Αξιοπιστίας» μεταξύ των συμβεβλημένων μελών του «ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ» TIC HELLAS, θα αξιολογείται «υποχρεωτικά και συστηματικά» μέσω εσωτερικών αξιολογήσεων αξιοπιστίας μεταξύ των μελών (Peer Assessments), οι οποίες αξιολογήσεις αυτές θα διασφαλίζουν, αφενός την συμμόρφωση των καθημερινών δραστηριοτήτων, των ενταγμένων στο εν λόγω «ΣΗΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ» Φορέων, με τα πρότυπα και τις καλές πρακτικές, και αφετέρου την ηθική δέσμευση των διοικήσεων των μελών του TIC HELLAS, στη διαρκή αναβάθμιση των υπηρεσιών τους, προς όφελος των χρηστών και καταναλωτών, και της ασφάλειας αυτών.
Να σημειωθεί ότι η χώρα μας, με βάση την οικονομική και επιχειρηματική της δραστηριότητα, σε σύγκριση πάντα με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, δεν «δικαιολογεί» περισσότερους από 30-40 Φορείς πιστοποίησης, ενώ φαίνεται να δραστηριοποιούνται στη χώρα, πλέον των 120 Φορέων Πιστοποίησης.
Λόγω της στρέβλωσης αυτής, η αγορά των υπηρεσιών Επιθεώρησης και Πιστοποίησης στην χώρα μας, βαίνει σε διαρκή ολίσθηση και υποβιβασμό, με δραματικές συνέπειες για την ασφάλεια των καταναλωτών, το δημόσιο συμφέρον και την Εθνική Οικονομία. Αποτέλεσμα των παραπάνω προσεγγίσεων, οι οποίες εντάσσονται και δικαιολογούνται αποκλειστικά στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολιτικού λαϊκισμού», είναι η κραυγαλέα αναντιστοιχία μεταξύ «προδιαγεγραμμένης ποιότητας» και «πραγματικά λαμβανόμενης», των υπηρεσιών επιθεώρησης και πιστοποίησης, από τους εξουσιοδοτημένους προς τούτο Φορείς στη χώρα μας.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι αυτή η αρνητική εικόνα της αγοράς, ουδεμία σχέση έχει με την τεχνική αρτιότητα και τον ατομικό αλτρουισμό των υπαλλήλων του υποστελεχομένου ΕΣΥΔ.
Στα πλαίσια των διεθνών πρακτικών λοιπόν, με πρότυπο αναφοράς την Διεθνής Ένωση Νηογνωμόνων, (International Association of Classification Societies - IACS) η οποία απαρτίζεται από δεκατρείς (13) μόνο Διεθνώς αναγνωρισμένους Νηογνώμονες με έδρα το Λονδίνο, η Ελληνική «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ» μεταξύ των παραπάνω 8 Φορέων, κατά τεκμήριο των πλέον ισχυρών Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης στην Χώρα μας, για την εγκαθίδρυση του «ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ TIC HELLAS», αποτελεί ένα σημαντικό και κρίσιμο βήμα προς την βελτίωση των υπηρεσιών Επιθεώρησης, Δοκιμών και Πιστοποίησης με αποκλειστικό στόχο την Ασφάλεια των καταναλωτών, σημαντικό εργαλείο μεταξύ άλλων και για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας έναντι των άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης.
Η «Λυδία λίθος» της αξιοπιστίας των υπηρεσιών Πιστοποίησης, Επιθεωρήσεων και Δοκιμών, είναι η πλήρης αποσύνδεσή τους και ανεξαρτησία, από την ταυτόχρονη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, με κοινό παρονομαστή τα ίδια φυσικά πρόσωπα. Και τούτο είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, παρά τις όποιες καθιερωμένες κακές πρακτικές στην Χώρα μας.
Το «ΣΗΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ TIC HELLAS», μονοσήμαντα πλέον θα ταυτίζεται με την υψηλή ποιότητα, για όλα τα πιστοποιημένα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα το επιδεικνύουν στα πιστοποιητικά τους και θα αποτελέσει τον κοινό παρονομαστή αξιοπιστίας, που θα διαθέτουν και θα επιδεικνύουν τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας μας.
Η ένωση εξέλεξε το πρώτο Διοικητικό της Συμβούλιο, το οποίο θα έχει την ευθύνη να καταρτίσει τον Οδικό Χάρτη της Δι-αξιολόγησης μεταξύ των μελών της Συμφωνίας Αξιοπιστίας, και εν τέλει την Λευκή Βίβλο της Ασφάλειας των καταναλωτών στην Χώρα μας.Πρόεδρος του Δ.Σ της TIC-HELLAS αναλαμβάνει ο κ. Μελέτης Τζαφέρης, εκπρόσωπος της «SWISS APPROVAL ΤΒ», τέως Γ.Γ. Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζουν ως Αντιπρόεδρος ο κ. Χαράλαμπος Αγγελούδης εκπρόσωπος της «TUV- AUSTRIA ΕΛΛΑΣ», ως Γραμματέας ο κ. Θωμάς Αραπογιάννης εκπρόσωπος της «TUV ΕΛΛΑΣ - TUV NORD», ως Ταμίας η κα Αθανασία Χαλκιοπούλου εκπρόσωπος της «EUROCERT», και ως Μέλος του Δ.Σ, ο κ. Ηλίας Ροντογιάννης της «BIOHELLAS A.E.», ενώ ως αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας ορίζεται ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης ως εκπρόσωπος της «EMICERT». Εκτελεστικός Διευθυντής της TIC HELLAS, ορίστηκε ο κ. Παναγιώτης Αγερίδης, τέως Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΣΥΔ.