Τι «πιάσαμε» από την εκτίμηση των Βάσεων -205 τμήματα με απόκλιση 200 μορίων [πίνακας] - iefimerida.gr

Τι «πιάσαμε» από την εκτίμηση των Βάσεων -205 τμήματα με απόκλιση 200 μορίων [πίνακας]

Βάσεις εισαγωγής
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά «έπεσε» η εκτίμηση των Βάσεων εισαγωγής που δημοσίευσε το iefimerida.gr, σε συνεργασία με τον Στράτο Στρατηγάκη.

Είναι ενδεικτικό ότι η εκτίμηση του Στράτου Στρατηγάκη πέτυχε 205 τμήματα από τις Βάσεις που ανακοινώθηκαν με απόκλιση 200 μορίων. Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη η εκτίμηση των Βάσεων του 2023 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία για τους εξής λόγους:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Το Υπουργείο Παιδείας δεν δημοσίευσε τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία των υποψηφίων. Πόσοι, δηλαδή, υποψήφιοι είχαν μέσο όρο μεταξύ του 15 και του 16. Διαθέταμε μόνο τα βαθμολογικά στοιχεία ανά μάθημα. Αν, όμως, ένας υποψήφιος που έγραψε 19 στη Βιολογία, έγραψε 12 στη Γλώσσα τίθεται εκτός Ιατρικής. Αν αντίθετα έγραψε 18 στη Γλώσσα είναι εντός. Η έλλειψη αυτών των στοιχείων έκανε τη δουλειά μας πολύ δυσκολότερη.

• Η μεγάλη αύξηση των ενοικίων και η ακρίβεια των λογαριασμών και των τροφίμων φόβισαν κάποιους γονείς, με αποτέλεσμα να πιέσουν τα παιδιά τους για σπουδές εντός έδρας. Το φαινόμενο ήταν, προφανώς, μη μετρήσιμο.

• Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής άφησε χιλιάδες κενές θέσεις πέρυσι με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η εκτίμηση των φετινών βάσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Τα διαφορετικά μόρια κάθε υποψηφίου για κάθε τμήμα αποτελούσαν ακόμη ένα παράγοντα δυσκολίας.

• Όπως κάθε χρόνο δεν γνωρίζαμε πώς δήλωσαν τα Τμήματα οι υποψήφιοι στο Μηχανογραφικό τους, καθώς οι προτιμήσεις των υποψηφίων αλλάζουν από χρονιά σε χρονιά χωρίς να μπορούμε να μετρήσουμε τις αλλαγές.

Τι «πιάσαμε» από την εκτίμηση των Βάσεων

Παρόλα η εκτίμηση του Στράτου Στρατηγάκη είχε τα εξής αποτελέσματα:

«Ακόμη, όμως, και στα Τμήματα που η διαφορά μας ήταν μεγαλύτερη των 200 μορίων, πιάσαμε την τάση της μεταβολής. Στις Ιατρικές, για παράδειγμα, είχαμε προβλέψει την άνοδο των βάσεων, όταν οι περισσότερες εκτιμήσεις μιλούσαν για πτώση, δεν καταφέραμε να υπολογίσουμε το ύψος της ανόδου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπετε τα 205 τμήματα από τα 452 (ποσοστό 45,35%) όπου η εκτίμησή μας διέφερε από τη βάση του Τμήματος μέχρι 200 μόρια:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ