Παράταση μιας εβδομάδας (ως τις 8 Μαρτίου) πήρε το lockdown για την Αττική και άλλες πέντε περιοχές της Ελλάδας, ενώ ακόμη 10 περιφέρειες και δήμοι μπήκαν από σήμερα στις 6 το πρωί στο «κόκκινο».
Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που εξακολουθεί να παρατηρείται στη χώρα, οι μεταλλάξεις και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ που δοκιμάζουν ξανά τα όρια αντοχής του ΕΣΥ ήταν οι λόγοι που οδήγησαν κυβέρνηση και ειδικούς στην προαναγγελθείσα παράταση του lockdown.
Τους επιστήμονες ανησυχεί η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα). Επιπλέον δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου -παρά το lockdown - όπως ανέμεναν οι επιστήμονες, κάτι το οποίο απέδωσαν «ίσως στην κόπωση». Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στον Πειραιά και στη Δυτική Αττική. Ταυτόχρονα έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή έκανε ο Ν. Χαρδαλιάς στους κατοίκους των δήμων Λάρισας, Βόλου, Λουτρακίου, Ηγουμενίτσας, Σουλίου, Φιλιατών, Μαλεσίνας, τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.790 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Η Αττική βρίσκεται ξανά στο «κόκκινο» με 790 κρούσματα, ενώ τριψήφια είναι τα νούμερα σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.
Μητσοτάκης σε συνεργάτες του: Στόχος να ανοίξει το λιανεμπόριο 8 ή 16 Μαρτίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου μιλώντας με τους συνεργάτες του είπε ότι κεντρική πρόθεση είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 8 ή στις 16 Μαρτίου.
Σημειώνεται πάντως ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει «κλειδώσει», καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και των αριθμό των κρουσμάτων. Στην περίπτωση που τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, η επιτροπή των ειδικών θα δώσει το «πράσινο φως» και από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου ή από την Τρίτη 16 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με μέτρα. Στην περίπτωση που το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αυξημένο, τότε δεν αποκλείεται τα μέτρα που ισχύουν να παραταθούν για άλλες 7 ημέρες.
Παπαευαγγέλου: Στα 12.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού
Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό ακόμα, με περισσότερα από 12.000 ενεργά κρούσματα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
«Δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, όπως αναμέναμε», είπε, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Αττική και πρόσθεσε ότι «λόγω ίσως κούρασης, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα», ενώ επανέλαβε τη σημασία της ατομικής ευθύνης και τήρησης των μέτρων προστασίας. «Είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που προέρχονται από συνεστιάσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές», σημείωσε η καθηγήτρια. Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια υπολογίζεται στα 12.000 κρούσματα.
Η κυρία Παπαευαγγέλου μίλησε επίσης για αύξηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών, που ξεπέρασαν τα 2.500 άτομα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, με το 88% των ΜΕΘ Covid να είναι κατειλημμένες. Την τελευταία εβδομάδα, είπε, παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.
Μαγιορκίνης: Βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις
Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ Covid κατά 12%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην Αττική παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων, ποσοστό 40%, μικρή στη Θεσσαλονίκη, περίπου 25%, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες. Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις. Σχετικά με την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στους 40-65 και δεύτερη ομάδα είναι οι 18 με 39 ετών.
Όπως είπε, έχουμε φτάσει τις 300 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό ημερησίως στα νοσοκομεία, «και αυτό ίσως οδηγήσει σε μικρή αύξηση των θανάτων στις επόμενες εβδομάδες». Επίσης, πρόσθεσε ότι έχουν επιβαρυνθεί κατά 12% οι ΜΕΘ στην Αττική την τελευταία εβδομάδα, και παρατηρείται αύξηση 40% των νέων διαγνώσεων, η οποία μπορεί να αποδοθεί ως ένα βαθμό και στις κακές καιρικές συνθήκες που εμπόδισαν αρκετό κόσμο στο να εξεταστεί, κατέληξε.
Ποιες περιοχές παραμένουν σε σκληρό lockdown
Οπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της 8ης Μαρτίου παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένης επιτήρησης («βαθύ κόκκινο») οι Περιφερειακές Ενότητες :
- Αττικής
- Αρκαδίας
- Αχαΐας
- Εύβοιας (πλην Σκύρου)
Παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο», επίσης, οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.
Στο «κόκκινο» (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπαίνουν από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου:
- Λευκάδα (πλην Μεγανησίου), καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
- Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
- Σύρος
- Σάμος
- Δήμος Αρτας
- Διδυμότειχο
- Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
- Αμφιλοχία
- Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
- Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
- Δήμος Λάρισας
- Δήμος Βόλου
Στο «κόκκινο» επίσης παραμένουν:
- Κεφαλονιά
- Ηλεία (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας)
- Θεσσαλονίκη
- Χαλκιδική
- Ρέθυμνο
- Θάσος
- Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας
- Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας
- Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων
- Δήμος Ναυπλιέων
- Δήμος Αργους-Μυκηνών Αργολίδας
- Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Βγαίνουν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους δήμους Λάρισας και Βόλου, τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα.
«Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μη χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού, από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου έως και τις 15/3 σε Κακαβιά και Ευζώνους το ωράριο θα είναι επτά το πρωί με επτά το απόγευμα. Θα μπορούν να εισέρχονται 400 άτομα ημερησίως.
Επίσης, από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους με νέες βεβαιώσεις έως τις 8 Μαρτίου.
Τι είπε ο Χαρδαλιάς για την Τσικνοπέμπτη
«Την Τσικνοπέμπτη ισχύει ό,τι και τις υπόλοιπες ημέρες. Δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση στα υφιστάμενα μέτρα», διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Παρασκευής (26/2).
«Ας περάσουμε την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, για να μη βρεθούμε μετά από μέρες αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά και τα SMS.