Οι πιο συνεπείς έχουν ήδη ξεκινήσει τη νηστεία από την Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο όσο πλησιάζουμε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα, τα νηστίσιμα πιάτα αποκτούν ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο στα ελληνικά νοικοκυριά.
Μάλιστα όπως αποτυπώνεται σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών το 2024 ένας στους δύο καταναλωτές νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Το ενδιαφέρον του κόσμου για τη νηστεία αποτυπώνεται και στις διαδικτυακές αναζητήσεις, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν ποια τρόφιμα επιτρέπονται κατά τη διάρκειά της Μεγάλης Εβδομάδας. Η παράδοση είναι σαφής: κατά τη νηστεία αποφεύγονται τροφές που περιέχουν αίμα, δηλαδή κρέας και ψάρια, ενώ παράλληλα αποκλείονται γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί και βούτυρο, αλλά και αυγά και λάδι.
Μεγάλη Εβδομάδα: Τα επιτρεπόμενα τρόφιμα στη νηστεία
Αν και τα ψάρια δεν επιτρέπονται, τα θαλασσινά -όπως το χταπόδι, το καλαμάρι, οι γαρίδες και οι σουπιές- έχουν παραδοσιακά τη θέση τους στο νηστίσιμο τραπέζι. Το ίδιο ισχύει και για τα οστρακοειδή, όπως τα μύδια, τα κυδώνια και οι γυαλιστερές.
Τι άλλο μπορούμε να καταναλώσουμε:
- Φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυμούς
- Όσπρια όπως φακές και φασόλια
- Ποικιλία λαχανικών
- Ξηρούς καρπούς
- Ζυμαρικά
- Ψωμί
- Ελιές
- Σόγια
- Ταχίνι
- Μέλι
- Μανιτάρια
Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί, κυρίως στις νεότερες γενιές, επιλέγουν να τηρούν πιο «ελαστική» νηστεία, εντάσσοντας στη διατροφή τους τόσο το λάδι όσο και -σε κάποιες περιπτώσεις- γαλακτοκομικά προϊόντα, παρότι αυτά δεν προβλέπονται θεωρούνται νηστίσιμα.