Σε «αποστολή» 2,5 μηνών στη μακρινή Ιαπωνία, που πρωτοπορεί στην αντισεισμική προστασία των κτιρίων αλλά και στην αντιμετώπιση καταστροφικών φυσικών φαινομένων, βρίσκεται ο Έλληνας Καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ως μέλος μιας σημαντικής ερευνητικής συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο Tohoku.
Μιλώντας στο iefimerida.gr ο κ. Παπαδόπουλος δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για τη συμμετοχή του στο εν λόγω εγχείρημα που συγκεντρώνει το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον.
«Η παραμονή μου στο κορυφαίο Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστήμης των Καταστροφών του Πανεπιστημίου Tohoku της Ιαπωνίας, για περίπου 2,5 μήνες, έχει σκοπό πρώτον την ερευνητική συνεργασία σε θέματα αιχμής για τη μελέτη των τσουνάμι και δεύτερον την ενημέρωσή μου για τους τρόπους αποκατάστασης μετά από πολύ μεγάλους σεισμούς και τσουνάμι, όπως αυτό που συνέβη το 2011», αναφέρει.
«Χρήσιμα τα αποτελέσματα και για τη χώρα μας»
Επιστημονική ομάδα εργάζεται πάνω στα δύο αντικείμενα και σύντομα αναμένεται να εξάγει σημαντικά αποτέλεσμα που θα συνεισφέρουν στη διεθνή έρευνα. «Σε ότι αφορά στο δεύτερο αντικείμενο, τη διαχείριση και την αποκατάσταση μετά από πολύ μεγάλους σεισμούς, συγκεντρώνουμε υλικό που πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο και για τη χώρα μας. Ωστόσο, ακόμη δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι περισσότερα», τονίζει ο Καθηγητής Σεισμολογίας προαναγγέλλοντας εξελίξεις.
Κατά τη διάρκεια της ήδη πολυήμερης παραμονής του στην Ιαπωνία, ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος πριν από ένα χρόνο είχε βραβευτεί από την ιαπωνική κυβέρνηση με το Διεθνές Βραβείο Kamagushi, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δε σταματά να ενημερώνει τους αναγνώστες του, μέσω των social media, για τα όσα ενδιαφέροντα γίνεται δέκτης.
Τα αντισεισμικά «αμορτισέρ» των ιαπωνικών κτιρίων
Σε μία από τις αναρτήσεις του αναφέρεται στο αντισεισμικό «αμορτισέρ» που διαθέτει το κτίριο στο οποίο είναι επισκέπτης -ερευνητής στο Tohoku University. «Σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μετακινείται οριζόντια μπρος-πίσω και γι' αυτό δεν πρέπει να στέκεσαι κοντά του για να μη σε χτυπήσει. Το παλιό κτίριο, όπως και τα άλλα της πανεπιστημιούπολης, καταστράφηκαν από το μεγάλο σεισμό μεγέθους 9,0 στις 11.3.2011. Τη θέση τους πήραν αυτά τα υπερσύγχρονα μετασεισμικά κτίρια», σχολιάζει.
Σημειώνεται ότι ο σεισμός της 11ης Μαρτίου 2011, στο Tohoku, υπολογίζεται στα 9,0 με 9,1 Ρίχτερ. Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία και ο τέταρτος ισχυρότερος σεισμός στον κόσμο από τότε που ξεκίνησε η σύγχρονη τήρηση αρχείων το 1900.