Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που εκατομμύρια άνδρες στον κόσμο ξυρίζουν τα γένια τους και αφήνουν μόνο το μουστάκι τους.
Πρόκειται για ένα κίνημα ή παγκόσμια καμπάνια κατ' άλλους με την ονομασία Movember που είναι ο συνδυασμός των λέξεων Moustache (μουστάκι) και November (Νοέμβριος). Πίσω από αυτό το κίνημα κρύβεται ένας σοβαρός στόχος. Η ευαισθητοποίηση των ανδρών για την πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη.
«Το Movember είναι για μένα κάτι περισσότερο από μια ετήσια καμπάνια. Είναι ένα κίνημα που προσπαθεί να δώσει φωνή σε θέματα υγείας που οι άντρες συχνά παραβλέπουν ή διστάζουν να συζητήσουν» λέει στο iefimerida ο Κωνσταντίνος Ράικος ο εμπνευστής της 6ωρης εργασίας με μισθούς 8ωρου και προσθέτει: «Έχοντας βιώσει ο ίδιος την εμπειρία του καρκίνου των όρχεων, κατανοώ βαθιά τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της ενημέρωσης. Η μάχη μου με τον καρκίνο με έμαθε πολλά, αλλά κυρίως μου έδειξε ότι η υγεία μας δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη.
Όταν διαγνώστηκα με καρκίνο των όρχεων, ήταν ένα σοκ. Για τέσσερις μήνες οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν τι είχα. Είχα πυρετό, υπερκόπωση, υποθερμία, αλλά τίποτα δεν έδειχνε ξεκάθαρα την αιτία. Η όψη μου ήταν φυσιολογική, η σεξουαλική μου ζωή κανονική, και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να είναι καρκίνος. Τελικά, όταν βρέθηκε ο όγκος στους λεμφαδένες και έγινε η διάγνωση, κατάλαβα ότι ο χρόνος ήταν πολύτιμος. Αν είχα περιμένει λίγο περισσότερο, ίσως η ιστορία μου να ήταν διαφορετική.
Θυμάμαι να ακούω από τους γιατρούς ότι "δεν φαίνεσαι άρρωστος". Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει στη νοοτροπία μας. Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις, ούτε εμφανίζεται πάντα με τα "τυπικά" συμπτώματα. Η πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα. Όπως οι γυναίκες έχουν το τεστ Παπανικολάου και την αυτοεξέταση μαστού, έτσι και οι άντρες πρέπει να κάνουν τακτικά αυτοεξέταση στους όρχεις τους και να επισκέπτονται τον γιατρό. Από την ηλικία των 15 έως τα 45, αυτές οι εξετάσεις μπορούν να σώσουν ζωές».
Τι είναι το κίνημα Movember
Το Movember ξεκίνησε το 2003 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και πλέον αποτελεί μια υπενθύμιση σε όλους τους άνδρες να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις.
Σε παλαιότερη συνέντευξη που είχε δώσει ο ένας εκ των δυο εμπνευστών του κινήματος Adam Garone, σχετικά για την δημιουργία του κινήματος ανέφερε: «"Tο Movember ξεκίνησε με τον παραδοσιακό αυστραλιανό τρόπο: μια Κυριακή απόγευμα, με τον αδελφό μου και έναν φίλο, ενώ πίναμε μπίρες μιλούσαμε για τα διάφορα στυλ από τη δεκαετία του ’80 και πως όλα επιστρέφουν στη μόδα. Η συζήτηση μας κατέληξε σε μια πρόκληση: Να ξαναφέρουμε στη μόδα το μουστάκι. "Mo" είναι ο όρος για το μουστάκι στην αργκό της Αυστραλίας, οπότε βαφτίσαμε τον μήνα Νοέμβριο σε Movember και θέσαμε μερικούς απλούς κανόνες που ισχύουν έως και σήμερα. Ξεκινάτε φρεσκοξυρισμένοι στην αρχή του μήνα και αφήνετε μουστάκι για 30 μέρες».
Ο επιχειρηματίας μιλάει για την μάχη με τον καρκίνο
Τα τελευταία είκοσι χρόνια το κίνημά απέκτησε μεγάλη απήχηση και πλέον ο Νοέμβριος καθιερώθηκε ως ο μήνας όπου άνδρες όλων των ηλικιών για 30 ημέρες αφήνουν μουστάκι και παράλληλα, όποιος επιθυμεί συνεισφέρει οικονομικά για την πρόληψη του ανδρικού καρκίνου. Ο Κώνσταντίνος Ράικος μίλησε στο iefimerida για το στίγμα και την ανάγκη για διάλογο σχετικά με τον καρκίνο.
«Όταν ανακοίνωσα δημόσια ότι έχω καρκίνο, ήταν μια στιγμή λυτρωτική. Είχα ανεβάσει μια φωτογραφία μου στα social media, με τα μαλλιά μου να έχουν πέσει από τις χημειοθεραπείες, και έγραψα ένα κείμενο που αντικατόπτριζε την αλήθεια μου. Ήθελα να πω στους ανθρώπους ότι δεν είμαστε μόνοι, ότι ο καρκίνος δεν είναι κάτι που πρέπει να κρύβουμε. Είδα την ανάγκη που έχουν οι άλλοι να ταυτιστούν με μια ιστορία, να δουν ότι υπάρχει ελπίδα.
Το στίγμα γύρω από τον καρκίνο, ειδικά για τους άντρες, είναι ακόμα πολύ έντονο. Πολλοί δεν μιλάνε γι’ αυτό. Το θεωρούν ταμπού. Το συνδέουν με αδυναμία, με φόβο για τη σεξουαλικότητά τους. Αλλά αυτά πρέπει να τα αφήσουμε πίσω. Η αλήθεια είναι ότι οι άντρες πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε περισσότερο για την υγεία μας, όπως έκαναν οι γυναίκες με τον καρκίνο του μαστού. Δείτε πώς η ευαισθητοποίηση για τη μαστογραφία και την πρόληψη έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των θανάτων. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και εμείς.
Μια από τις στιγμές που δεν θα ξεχάσω είναι η κουβέντα με τον γιατρό πριν από τη μεγάλη χειρουργική επέμβαση. Μου είπε ότι υπήρχε πιθανότητα 25% να μην ξυπνήσω μετά το χειρουργείο και ότι πιθανότατα δεν θα μπορούσα να εκσπερματώνω ξανά. Εκείνη τη στιγμή, αντί να παγώσω, του είπα αστειευόμενος: "Γιατρέ, είχα όνειρο να παίξω σε ταινία πορνό. Μην μου το στερείτε!". Το χιούμορ ήταν για μένα ένας τρόπος να αντιμετωπίσω την κατάσταση. Δεν σημαίνει ότι δεν φοβόμουν, αλλά με βοηθούσε να μην αφήνω τον φόβο να με παραλύει.
Η ζωή με τον καρκίνο είναι γεμάτη προκλήσεις. Υπάρχουν μέρες που όλα φαίνονται μαύρα, που οι παρενέργειες από τις χημειοθεραπείες σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τις δυνάμεις σου. Αλλά υπάρχουν και μέρες που νιώθεις πιο δυνατός από ποτέ. Για μένα, το σημαντικό ήταν να αποδεχτώ την κατάστασή μου, να τη δω κατάματα και να κάνω ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να συνεχίσω να ζω. Το Movember είναι ένα κίνημα που μπορεί να φέρει αυτή την αλλαγή. Είναι η ευκαιρία μας να ευαισθητοποιήσουμε τους άντρες για την υγεία τους, να σπάσουμε τα ταμπού, να τους δείξουμε ότι η πρόληψη είναι δύναμη, όχι αδυναμία. Κάθε Νοέμβριο, αφήνω μουστάκι για να μεταφέρω αυτό το μήνυμα. Δεν είναι μόνο σύμβολο, είναι και μια αφορμή για διάλογο.
Αν μπορούσα να πω κάτι σε κάθε άντρα, θα ήταν αυτό: Μην φοβάσαι να φροντίσεις τον εαυτό σου. Πήγαινε για τις εξετάσεις σου. Μίλα γι’ αυτά που σε ανησυχούν. Δεν είσαι μόνος. Η υγεία μας είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που έχουμε, και πρέπει να το προστατεύουμε. Η εμπειρία μου με τον καρκίνο μου έδειξε ότι η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές, αλλά και γεμάτη ευκαιρίες για να κάνουμε τη διαφορά. Μέσα από το Movember, θέλω να συμβάλω στη δημιουργία μιας κουλτούρας όπου οι άντρες θα μιλούν ανοιχτά για την υγεία τους, θα φροντίζουν τον εαυτό τους και θα υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον.
Για μένα, το σημαντικότερο είναι να δώσουμε έμπνευση. Να δείξουμε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, υπάρχει ελπίδα. Ότι η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση μπορούν να σώσουν ζωές. Και ότι όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά».