Τα θύματα οπαδικής βίας που συγκλόνισαν την Ελλάδα: Από τον Άρη Δημητριάδη (1983) στον Άλκη Καμπανό - iefimerida.gr

Τα θύματα οπαδικής βίας που συγκλόνισαν την Ελλάδα: Από τον Άρη Δημητριάδη (1983) στον Άλκη Καμπανό

Μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων της οπαδικής βίας
Μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων της οπαδικής βίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη από χούλιγκαν δεν είναι κάτι το πρωτοφανές για τη χώρα μας.

Ήταν απλώς το πιο πρόσφατο περιστατικό μίσους και τυφλής οπαδικής βίας, ο τελευταίος κρίκος μιας αιματοβαμμένης αλυσίδας θανάτων με φόντο τα γήπεδα και τον αθλητισμό, που συγκλόνισαν τη χώρα μας τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη στιγμή που καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος, το μακρινό 1983 (κατά σύμπτωση, πάλι στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης), στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους 12 άτομα ως αποτέλεσμα της οπαδικής βίας, είτε επειδή συμμετείχαν σε «ραντεβού θανάτου» μεταξύ χούλιγκαν, είτε γιατί είχαν την ατυχία να βρεθούν στο «λάθος μέρος τη λάθος στιγμή».

Το GrTimes ανατρέχει στο παρελθόν και θυμάται τους θανάτους αυτούς.

Στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος νεκρός

Ο 18χρονος Άρης (Αριστείδης) Δημητριάδης, αθλητής ποδηλασίας που ελάχιστη σχέση είχε με το ποδόσφαιρο, έγινε τον Σεπτέμβριο του 1983 ο πρώτος καταγεγραμμένος νεκρός της τυφλής οπαδικής βίας στη χώρα μας.

Ο νεαρός Άρης βρισκόταν μαζί με δυο φίλους του στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, όταν έκανε το μοιραίο λάθος: ρώτησε πόσο έληξε ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Άρη στην Αθήνα κι όταν άκουσε το αποτέλεσμα (ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει 5-1) πείραξε για πλάκα τους φίλους του. Τρία άτομα που άκουσαν το σχόλιό του όρμησαν πάνω του και άρχισαν να τον χτυπάνε άγρια, με μπουνιές, κλοτσιές και μαχαιριές. Ο 18χρονος μεταφέρθηκε ακολούθως στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου εισήχθη εσπευσμένα σε θάλαμο εντατικής θεραπείας και, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε έξι μέρες αργότερα, στις 9 Σεπτεμβρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα στο γήπεδο

Τρία χρόνια αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου 1986, ο 29χρονος καθηγητής Χαράλαμπος Μπλιώνας έχασε τη ζωή του στο γήπεδο «Αλκαζάρ» της Λάρισας. Ο 29χρονος δεν είχε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και τη μέρα εκείνη πήγε για πρώτη φορά στο γήπεδο εξαιτίας μιας ατυχούς σύμπτωσης: ήθελε να μεταβεί με ΚΤΕΛ στην Αθήνα, το ταξί όμως που τον πήγαινε στον σταθμό καθυστέρησε, με αποτέλεσμα να χάσει το λεωφορείο. Έτσι, για να περάσει την ώρα του μέχρι να αναχωρήσει το επόμενο, αποφάσισε να πάει στο γήπεδο για να δει τον αγώνα μεταξύ της ΑΕΛ και του ΠΑΟΚ. Από την εξέδρα των φιλοξενούμενων όμως εκτοξεύτηκαν τρεις φωτοβολίδες, μια εκ των οποίων βρήκε στον λαιμό τον καθηγητή, που σωριάστηκε αιμόφυρτος. Στο γήπεδο δεν υπήρχε ασθενοφόρο, ο τραυματίας μεταφέρθηκε πάνω σε… διαφημιστική πινακίδα σε αγροτικό όχημα, με το οποίο διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

17χρονος νεκρός από φωτοβολίδα

Στις 13 Ιανουαρίου 1991 έχασε τη ζωή του ένα ανήλικο παιδί, ο 17χρονος Γιώργος Παναγιώτου. Ο 17χρονος έχασε τη ζωή του έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στην Αθήνα, στο οποίο πήγαινε για να παρακολουθήσει τον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού. Κοντά στο γήπεδο δέχτηκε φωτοβολίδα στην κοιλιά, η οποία εκτοξεύτηκε από κοντινή απόσταση με ειδικό πιστόλι.

Ο 17χρονος μεταφέρθηκε αμέσως σε κοντινό νοσοκομείο, όπου όμως άφησε λίγο αργότερα την τελευταία του πνοή, παρά τη «μάχη» που έδωσαν οι γιατροί για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Θάνατος στις φλόγες

Λίγους μήνες αργότερα υπήρξαν για πρώτη φορά νεκροί και στο πλαίσιο αγώνα μπάσκετ. Στις 10 Απριλίου 1991, τέσσερις οπαδοί του ΠΑΟΚ επέστρεφαν με το αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη έπειτα από τον χαμένο τελικό της ομάδας τους με τον Πανιώνιο στο Κύπελλο Ελλάδας του μπάσκετ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου κάθονται ο 21χρονος Ευθύμιος Λιάκας και ο 25χρονος Κώστας Ντόλιας, ενώ οδηγός και συνοδηγός είναι οι Γιάννης Γεωργούσης και Χρήστος Τσολακίδης, αντίστοιχα. Οι φίλοι κάνουν, όμως, το «λάθος» να βγάλουν από το παράθυρο ένα κασκόλ με τα χρώματα της ομάδας τους.

Στο 24ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού, ένα όχημα που τους ακολουθούσε σταμάτησε δίπλα τους και ένας κουκουλοφόρος πετάει μέσα στο αυτοκίνητό τους μία μολότοφ, με συνέπεια αυτό να τυλιχτεί αμέσως στις φλόγες.

Ο Γ. Γεωργούσης και ο Χ. Τσολακίδης, οι οποίοι κάθονται μπροστά, πετάγονται αμέσως έξω και υφίστανται μόνο εγκαύματα, ο Ε. Λιάκας και ο Κ. Ντόλιας όμως εγκλωβίζονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και βρίσκουν τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες.

Να σημειωθεί ότι μετά από αρκετά χρόνια οι αρχικές καταθέσεις άλλαξαν και το μοιραίο συμβάν από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, μετατράπηκε σε… δυστύχημα από φωτοβολίδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον μαχαίρωσαν στο αμάξι του

Λίγα χρόνια αργότερα υπήρξε και άλλος νεκρός, στο πλαίσιο αγώνα καλαθοσφαίρισης, καθώς η κόντρα μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού βρισκόταν στην κορύφωσή της.

Τον Απρίλιο του 1995, ο 25χρονος Γιώργος Καρνέζης μαχαιρώθηκε στην κεντρική πλατεία της Γλυφάδας. Ο νεαρός οπαδός του Παναθηναϊκού και η παρέα του είχαν πάει στο κλειστό της Γλυφάδας για να δουν το ντέρμπι των «αιωνίων» (ήταν ο τέταρτος τελικός για την ανάδειξη του πρωταθλητή). Περίπου μισή ώρα μετά το ματς έγινε αντιληπτός στην πλατεία από μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού, έπεσε θύμα άγριας επίθεσης μέσα στο αμάξι του και δέχτηκε τουλάχιστον τρεις μαχαιριές. Ο Γιώργος Καρνέζης άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα, στις 13 Απριλίου.

«Ραντεβού θανάτου» στην Αθήνα

Στις 29 Μαρτίου 2007 έφυγε από τη ζωή ο 22χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού Μιχάλης Φιλόπουλος στη Λεωφόρο Λαυρίου, σε «ραντεβού θανάτου» μεταξύ χούλιγκαν του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, που ήθελαν να… λύσουν τις διαφορές τους με τη βία. Στη «μάχη» που ακολούθησε με μολότοφ, κοντάρια, σιδηρογροθιές, στιλέτα, αεροβόλα πιστόλια, κλομπ, φωτοβολίδες και διάφορα άλλα… πολεμοφόδια, ο 22χρονος Φιλόπουλος πέφτει τραυματισμένος από χτυπήματα με σίδερο στο κεφάλι και δέχεται στη συνέχεια και μαχαιριές. Στο ΚΑΤ, όπου θα μεταφερθεί στη συνέχεια, διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Δύο θάνατοι στην Κρήτη

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2011 οι οπαδοί Παναθηναϊκού και ΟΦΗ κλείνουν «ραντεβού» για να συγκρουστούν στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στη συμπλοκή βγαίνουν μαχαίρια και στιλέτα, με τον 21χρονο οπαδό των «πρασίνων» Γιάννη Ρουσάκη να πέφτει νεκρός από τραύματα στον θώρακα και την κοιλιά. Ο δράστης συνελήφθη και δήλωσε: «Έπεσαν όλοι πάνω μου. Αισθάνθηκα παγιδευμένος και δεν μπορούσα να αντιδράσω. Δεν είχα τότε άλλη επιλογή. Αναγκάστηκα να τον χτυπήσω για να ξεφύγω».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2014 έχασε τη ζωή του, επίσης στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο 46χρονος Κώστας Κατσούλης, ο οποίος παρακολουθεί την ποδοσφαιρική αναμέτρηση ανάμεσα σε Ηρόδοτο και Εθνικό για τη Γ’ Εθνική. Στη διάρκεια συμπλοκών μπήκε μπροστά για να προστατέψει γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν στην κερκίδα των οπαδών της πειραϊκής ομάδας. Τέσσερα άτομα τον απομόνωσαν και τον χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές. Ο Κατσούλης μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο «Βενιζέλειο» και στη συνέχεια στο «401», όπου λίγες ημέρες αργότερα έφυγε από τη ζωή.

Παρασύρθηκε έπειτα από κυνηγητό

Στις 27 Απριλίου 2017 ο 24χρονος Κύπριος οπαδός του ΠΑΟΚ Νάσος Κωνσταντίνου επιστρέφει από την αναμέτρηση στο γήπεδο της Τούμπας μεταξύ του «Δικεφάλου» και του Παναθηναϊκού.

Στην οδό Αγίου Δημητρίου, στο ύψος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, δέχεται μαζί με έναν φίλο του επίθεση από κουκουλοφόρους. Στην προσπάθεια που έκανε για να αποφύγει την επίθεσή τους, ο 24χρονος θα παρασυρθεί από διερχόμενο όχημα και στη συνέχεια θα νοσηλευτεί με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο οργανισμός του όμως δεν αντέχει και λίγες μέρες αργότερα, στις 4 Μαΐου, ο Νάσος θα χάσει την ύστατη μάχη του.

Τον πάτησαν με αυτοκίνητο

Στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε, στις 5 Ιανουαρίου 2020, ο θάνατος του 28χρονου Βούλγαρου Τόσκο Μποζατζίσκι ήρθε να αναδείξει ακόμη μια φορά τις τραγικές διαστάσεις που έχει πάρει η τυφλή οπαδική βία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 28χρονος, οπαδός βουλγαρικής ομάδας, βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για διακοπές και για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του Άρη και του ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες φίλων του, η παρέα βρισκόταν κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όταν δέχτηκαν επίθεση από χούλιγκαν «που είχαν στα ρούχα τους το σήμα του ΠΑΟΚ». Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, ο Τόσκο σκόνταψε, έπεσε και δέχτηκε επίθεση από άτομα που άρχισαν να τον χτυπούν. Ακολούθως, εμφανίστηκε «από την πλευρά των οπαδών» ένα άσπρο αυτοκίνητο, το οποίο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, πέρασε «με χαμηλή ταχύτητα» πάνω από το σώμα του 28χρονου, που έχασε έτσι τη ζωή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ