Για την αυξητική πορεία των κρουσμάτων από κορωνοϊό αλλά και το τι θα γίνει τον Αύγουστο μίλησαν ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης και η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ελένη Γιαμαρέλλου.
Στην ερώτηση για το πόσο υπαρκτό είναι το σενάριο για πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ο κ. Θωμαΐδης εξέφρασε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ότι «είναι ένα από τα σενάρια, έχοντας μικρή πιθανότητα. Το πιο πιθανό είναι να μην φτάσουμε στο πενταψήφιο νούμερο, ωστόσο αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε υπό νέες συνθήκες με ένα στέλεχος πολύ μεταδοτικό. Και είναι και αυτό ένα σενάριο που πέφτει στο τραπέζι».
Από την πλευρά της, η κ. Γιαμαρέλλου ανέφερε πως «αν διστάζουμε να εμβολιαστούμε και αν ξεχάσουμε τα μέτρα προφύλαξης και πετάξουμε τις μάσκες όπως έχουν κάνει πολλοί άνθρωποι, τότε ναι, μπορεί και περισσότερα από 10.000».
«Το Δέλτα στέλεχος έχει επικρατήσει πολύ πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε»
Όσο για ιικό φορτίο των λυμάτων, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε πως «η αύξηση ειδικά στην Αττική είναι εντυπωσιακή. Μέσα σε 4 εβδομάδες, η αύξηση ξεκίνησε 25% περίπου και καταλήξαμε την προηγούμενη εβδομάδα, η αύξηση από εβδομάδα σε εβδομάδα να είναι πάνω 220%. Είναι πολύ απότομο και το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό. Το Δέλτα στέλεχος έχει επικρατήσει πολύ πιο νωρίς από όσο περιμέναμε».
«Έτσι, όπως φαίνεται, θα είναι πάνω από 1.500 με 1.800 κρούσματα στην Αττική σύντομα. Στην επικράτεια θα είναι πάνω από 3.000 ανάλογα με τα τεστ που γίνονται. Αυτή τη στιγμή η ιχνηλάτηση πάει πάρα πολύ καλά, σταθερά πάνω από 80.000 τα τεστ που γίνονται. Φυσικά μπορεί να υπάρξουν 4.000 κρούσματα. Έχουμε σημαντική αύξηση στα κρούσματα», προσέθεσε ο καθηγητής.
Αναφερόμενη η κ. Γιαμαρέλλου στη μετάλλαξη Δέλτα, είπε πως σύμφωνα με δεδομένα από το Ειδικό Κέντρο που υπάρχει στην Ακαδημία Αθηνών σε πάνω από 1.000 δείγματα τα 466 ήταν το ινδικό στέλεχος δηλαδή η μετάλλαξη Δ, στα 200 εξακολουθούσε να υπάρχει το βρετανικό ενώ στα 90 υπήρχε το στέλεχος της Νότιας Αφρικής. Παράλληλα ανέφερε πως το στέλεχος αυτό εμφανίζει «ανοσολογική διαφυγή». Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσει λόγω αυτού του στελέχους, αυτό να κάνει μια πολύ μικρή μετάλλαξη, να διαιωνίζεται και από εκεί και πέρα να το κολλάει στους ευάλωτους.