«Παρακινδυνευμένο να πει κανείς αν αυτή η ακολουθία είναι προσεισμική ή συνηθισμένη. Για αυτό είμαστε λίγο επιφυλακτικοί», ανέφερε ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τους σεισμούς στη Θήβα.
Μιλώντας στο OPEN χθες ο κ. Τσελέντης τόνισε πως «εδώ και μέρες έχουμε αρχίσει να καταγράφουμε πλούσια μικροσεισμική ακολουθία βόρεια των Θηβών και μερικά τμήματα είναι κάτω από τη Θήβα». Όπως εξήγησε «οι σεισμοί έχουν μικρό εστιακό βάθος και οι πολίτες τούς αντιλαμβάνονται αρκετά, ενώ τους ακολουθεί και κρότος».
Ερωτηθείς για το «βεβαρημένο ιστορικό» της Θήβας, ο κ. Τσελέντης το απέδωσε στον «άσχημο δομικό ιστό της πόλης. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν πρόκειται για προσεισμική ακολουθία. Υπάρχει μικρή πιθανότητα να είναι κάτι τέτοιο».
Τις τελευταίες ημέρες, έχει γίνει καταγραφή πάνω από 100 μετασεισμών. Μάλιστα, ομάδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έσπευσε στην περιοχή για να παρακολουθήσει το φαινόμενο. Και όπως ανέφερε ο κ. Τσελέντης, «ανησυχούν οι κάτοικοι διότι ακούν κάποιους κρότους, κάποιες βοές αυτό είναι φυσικό φαινόμενο».
«Η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά»
«Υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι προσεισμοί μα η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη ότι είναι προσεισμοί. Αυτό όμως δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα εξελιχθεί έτσι για αυτό και πρέπει να το παρακολουθήσουμε τουλάχιστον 48 ώρες».
Αυτό σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σεισμολόγος, Αθανάσιος Γκανάς σχολιάζοντας την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας, τις τελευταίες ημέρες.
«Υπάρχει ένα ρήγμα που βρίσκεται κάτω από την πόλη της Θήβας το οποίο έχει ένα δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό και είναι αυτό που έχει ενεργοποιηθεί. Δεν ξέρουμε ακριβώς το δυναμικό του γιατί δεν έχουμε πολλά δεδομένα για να εκτιμήσουμε το μήκος που είναι βασικό, αλλά σίγουρα μπορεί να δώσει έναν μεγάλο σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ. Υπάρχει αυτό το δυναμικό που είναι η οροφή, θα έλεγα», προσέθεσε.
Τι δείχνουν αυτοί οι σεισμοί;
«Αυτοί οι μικροσεισμοί συμβαίνουν σε πολύ μικρή απόσταση από μία πόλη σαν τη Θήβα, ουσιαστικά είναι κάτω από τα πόδια από τα σπίτια της πόλης. Τα επίκεντρα των σεισμών είναι σε πολύ μικρό εστιακό βάθος, είναι στα πρώτα 5 – 6 χλμ, πέρα από τις μικρές δονήσεις που είναι της τάξης των 2 -2,2 ρίχτερ. Μαζί με τις δονήσεις ακούγεται και ο θόρυβος, το οστικό κύμα του σεισμού», τόνισε από τη μεριά του ο Γεράσιμος Χουλιάρας.
Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, «οι μικροί σεισμοί μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως το 4,3 ρίχτερ, που είχαμε την Κυριακή, 11 Ιουλίου, σε ένα παλιό σπίτι. Πιστεύω, πάντως, ότι όλα θα πάνε καλά».