Τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης παρατηρείται από την αρχή της εβδομάδας στις μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου και οι ημερήσιες διακυμάνσεις της είναι παρόμοιες με εκείνες του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 30/08 και της Τρίτης 31/08 είναι:
-Σταθερή (-1%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 28/08 και της Κυριακής 29/08.
-Σταθερή (-4%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 23/08 και Τρίτης 24/08.
«Σταδιακά και καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους, αρχίζει να αποτιμάται η πραγματική επιδημιολογική εικόνα. Αν και είναι ακόμη πρόωρο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, φαίνεται πως η διασπορά του ιού δεν παρουσιάζει κάποια αξιοσημείωτη έξαρση από τις 16 Αυγούστου και μετά. Φαίνεται δηλαδή μία σταθεροποίηση, σε υψηλότερα μεν, διαχειρίσιμα δε για το σύστημα υγείας επίπεδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Οι μετρήσεις της τελευταίας περιόδου έχουν την ιδιαιτερότητα ότι αναφέρονται σε μεταβλητό πληθυσμό της πόλης αφού τον Αύγουστο πολλοί κάτοικοι απουσίαζαν, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε αυξημένος αριθμός επισκεπτών κυρίως στο κέντρο της πόλης. Αυτό αποτυπώθηκε και στις τιμές των φυσικοχημικών παραμέτρων των λυμάτων που επηρεάζουν τις μετρήσεις του ιικού φορτίου και έκαναν απαραίτητο τον εξορθολογισμό των μετρήσεων. Σε περιόδους έντονων πληθυσμιακών ανακατατάξεων έχει μεγάλη αξία να μπορούμε να παίρνουμε δείγματα λυμάτων από επιμέρους περιοχές της πόλης που δεν παρουσιάζουν την ίδια κινητικότητα, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα τι επηρεάζει την διασπορά του ιού», διευκρίνισε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
*Τα συνημμένα διαγράμματα παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ