Θεσσαλονίκη: Παγωτά από ρύζι -Ιδανικά για vegan και όσους παρουσιάζουν δυσανεξία - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Παγωτά από ρύζι -Ιδανικά για vegan και όσους παρουσιάζουν δυσανεξία

μπολ παγωτο
Παγωτό, φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λειτουργικά τρόφιμα και επιδόρπια παγωτού, με πρώτη ύλη το ρύζι και τα υποπροϊόντα του σχεδιάζονται στη βάση καινοτόμου συνταγής, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου «RiceCream».

Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, που είτε παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη και τις πρωτεΐνες γάλακτος, είτε έχουν αυτοάνοσα νοσήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ερευνώ- Δημιουργώ – Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, σε συνεργασία με τη βιομηχανία Ιωάννου Ζαχαροπλαστική, την εταιρεία συμβούλων Ergoplanning και το διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεων QLAB.

«Στόχος είναι να καταστεί εφικτή η δυνατότητα δημιουργίας τροφίμων, που δεν θα περιέχουν καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα, ούτε και λακτόζη (dairy free και lactose free), ενώ παράλληλα θα καλύπτουν τις απαιτήσεις ατόμων που έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, όπως των vegans ή ανθρώπων που νηστεύουν», επισήμανε, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ Δημήτρης Κατσαντώνης, επιστημονικά υπεύθυνος του έργου «RiceCream».

μιξερ
Παγωτό από ρύζι

Ουσιαστικά, μέσω του έργου, επιχειρείται η ανάπτυξη ενός πρωτοκόλλου σχεδιασμού και παραγωγής λειτουργικών προϊόντων, «που πέραν των θρεπτικών συστατικών, θα διαθέτουν και πρόσθετες ωφέλιμες ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία», εξήγησε ο κ. Κατσαντώνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλουμε», πρόσθεσε, «να πετύχουμε την αντικατάσταση ορισμένων συστατικών που περιέχονται στο παραδοσιακό παγωτό με υποκατάστατα φυτικής προέλευσης υψηλής διατροφικής αξίας κι εναλλακτικούς γαλακτοματοποιητές, που θα υποστηρίξουν τη συνεκτικότητα και θα βελτιστοποιήσουν τη δομή και σύσταση των επιδόρπιων παγωτού».

Καστανό ρύζι, πρώτη ύλη για παγωτό

Η επιλογή της πρώτης ύλης για την καινοτόμα συνταγή του παγωτού που επιχειρείται μέσω του έργου «RiceCream» είναι -σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη- το καστανό ρύζι, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, έλαια και ταυτόχρονα είναι προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.

«Μετά από ειδική επεξεργασία, θα μπορεί να γίνει η παραγωγή φυτικού γάλακτος από καστανό ρύζι ή ρυζάλευρο, για την αντικατάσταση του γάλακτος ζωικής προέλευσης στα επιδόρπια παγωτού, ενώ θα γίνει χρήση φρούτων και λαχανικών, καθώς και υποπροϊόντων αυτών υψηλής διατροφικής αξίας, ώστε να υποκαταστήσουν τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος αλλά και το αυγό μειώνοντας έτσι και το ποσοστό των προστιθέμενων θερμίδων», υπογράμμισε.

Έτσι, ανάλογα με τις καταναλωτικές ανάγκες του καθενός, αλλά και τις προτιμήσεις του, το επιδόρπιο παγωτού με την πρόσθεση ή αφαίρεση κάποιων φυσικών λιπαρών, θα μπορεί να αποτελεί μια πιο υγιεινή και διαιτητική επιλογή ή -για όποιον το επιθυμεί- ένα προϊόν με φυτικά λιπαρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μεθοδολογίας και γραμμής παραγωγής του επιδορπίου παγωτού, είναι ότι υπηρετεί τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας. «Χιλιάδες τόνοι των υποπροϊόντων του ρυζιού που σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο ως ζωοτροφή ή δεν χρησιμοποιούνται, θα μπορούν να αξιοποιούνται για την παραγωγή λειτουργικών τροφίμων και επιδορπίων παγωτών για τον άνθρωπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θεσσαλονίκη Παγωτό ρύζι συνταγή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ