Θεσσαλονίκη: Στα αζήτητα τα μικρά διαμερίσματα λόγω απουσίας φοιτητών - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Στα αζήτητα τα μικρά διαμερίσματα λόγω απουσίας φοιτητών

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη © ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η κατάσταση για τις φοιτητικές κατοικίες στη Θεσσαλονίκη είναι εντελώς νεκρή. Δεν υπάρχει κινητικότητα. Υπάρχει μερική διαθεσιμότητα στα σπίτια αλλά γενικότερα δεν χτυπάνε τα τηλέφωνα, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από φοιτητές. Κυρίως υπάρχει ενδιαφέρον από οικογένειες για μεγάλα σπίτια στο κέντρο και λίγο πιο έξω στο τόξο της νέας παραλίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή την εικόνα περιέγραψε, μιλώντας στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Θεσσαλονίκης, κ. Άγγελος Πασαλίδης, αναφέροντας μάλιστα ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν συμβιβαστεί με την πρωτόγνωρη κατάσταση και δείχνουν πρόθεση να μειώσουν τα ενοίκιά τους. Ενδεικτικά μάς είπε ότι στο κέντρο, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση, μπορεί να βρει κάποιος σπίτι με 380 ευρώ, ενώ το προηγούμενο διάστημα ήταν στα 450. Μάλιστα την εποχή μετά τα Χριστούγεννα πολλοί έψαχναν σπίτια. Τώρα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.

«Παραδοσιακά από τον Ιανουάριο και μετά υπήρχε μια κινητικότητα. Τώρα κάποιοι ιδιοκτήτες ρωτούν, αλλά έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην εργασία τους. Οι εργασίες όλων έχουν πληγεί οπότε περιμένουν να επανέλθει η κανονικότητα και μετά να δουν τι θα κάνουν και για τα υπόλοιπα. Προέχει η πανδημία και το πώς θα εξελιχθεί ενόψει του εμβολιασμού», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Οι ιδιοκτήτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Βέβαια υπάρχουν κάποιοι που ζούσαν από εισοδήματα ενοικίων τα οποία τώρα δεν τα έχουν. Αυτοί είναι σε δεινή θέση. Έχω μια κυρία δηλαδή χωρίς σύνταξη η οποία ζούσε από δύο μικρά σπιτάκια και το ένα είναι ανοίκιαστο. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό».

Μάλιστα ανέφερε πως πριν από τον Σεπτέμβριο, όπου είθισται να υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά για ενοικίαση, παρατηρήθηκε μια μερική αύξηση της ζήτησης. «Τέλη Αυγούστου υπήρχε μια κινητικότητα. Κάποιοι που θεώρησαν ότι θα έληγε το θέμα με τον κορωνοϊό και θα γινόταν κανονικά τα μαθήματα νοίκιασαν σπίτια και ένα μικρό μέρος από αυτούς που είχαν νοικιάσει τότε τα έχουν ξενοικιάσει. Υπήρχε δηλαδή μια κινητικότητα 50% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια αλλά και αυτή ήταν πολύ φειδωλή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να δουν κάποιο σπίτι αλλά δεν ρισκάρουν το πρόστιμο»

Όσον αφορά στην πώληση σπιτιών «υπάρχει αμυδρά μια μικρή ζήτηση σε επίπεδο ερωτήσεων», όπως σημείωσε, προσθέτοντας πως «οι πελάτες είναι διστακτικοί στο να επισκεφτούν ή να έρθουν σε επαφή με κόσμο που δεν γνωρίζουν γιατί φοβούνται την επαφή με τον ιό».

Ο κλάδος των μεσιτών, όπως επεσήμανε, έχει πληγεί σημαντικά και μολονότι οι μεσίτες μπορούν σύμφωνα με τον νόμο να δουλέψουν, εντούτοις δεν έχουν ανταπόκριση από τους πολίτες που είναι φοβισμένοι και διστακτικοί. «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, έστω και λίγοι, που θέλουν να δουν κάποιο σπίτι αλλά δεν ρισκάρουν το πρόστιμο», είπε.

«Είμαστε ελεύθεροι να δουλέψουμε αλλά δεν είμαστε ελεύθεροι να υποδείξουμε γιατί οι πελάτες μας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μετακίνηση για να δουν σπίτι. Οπότε ουσιαστικά είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια ουτοπική διαδικασία γιατί στην ουσία κανένας μεσίτης δεν μπορεί να εργαστεί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ