Αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα και τα Χριστουγεννιάτικα έλατα έκαναν την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη.
Μόλις τα δεις στις πλατείες, ξέρεις πως έφτασαν οι γιορτές. Ο λόγος για τα χριστουγεννιάτικα έλατα από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, ένα ειδικευμένο στην ελατοπαραγωγή χωριό της Ελλάδας, όπου παράγεται το 70% της παραγωγής της χώρας, όπως εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9 FM ο Γιάννης Ξάκης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.
Τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουν οι παραγωγοί φέτος, τη στιγμή που εδώ και δύο μόλις ημέρες έχουν ξεπροβάλει οι μικρές πράσινες πολιτείες στα αστικά κέντρα, είναι θετικά.
Ξεκίνησε η διάθεση Χριστουγεννιάτικων δέντρων
«Ήδη ξεκίνησε από την Παρασκευή η διάθεση των χριστουγεννιάτικων δέντρων, γέμισαν όλες οι πλατείες και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα να γεμίζουν με δικά μας δεντράκια, υπολογίζουμε να φτάσουμε φέτος περίπου στα επίπεδα της περυσινής παραγωγής που είχε φτάσει στα 23.000 περίπου δέντρα, βλέπουμε όμως τα μηνύματα να είναι ενδεχομένως και καλύτερα», ανέφερε ερωτηθείς για το ύψος της παραγωγής, που τελικά θα διατεθεί σε καταναλωτές, ο κ.Ξάκης, με τον πολύπειρο παραγωγό να εκτιμά πως η πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα της ροής των πωλήσεων θα έχει έρθει από τους παραγωγούς μέσα σε μια εβδομάδα από σήμερα.
Στα περυσινά επίπεδα οι τιμές
«Στη Θεσσαλονίκη, που είναι στολισμένη, οι τιμές είναι όπως πάντα πάρα πολύ καλές, ξεκινάνε φέτος από τα 30 με 40 ευρώ ενώ τα πιο μεγάλα δέντρα πληρώνονται λίγο περισσότερο», αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη, που εκτιμά πως ένα μεγάλο δέντρο που φτάνει τα πέντε με έξι μέτρα θα κοστίζει περί τα 100 ευρώ. Η μεγάλη πλειοψηφία των αγοραστών δε, προτιμά τα κομμένα έλατα από εκείνα που βρίσκονται μέσα σε γλάστρα, με τα κομμένα δέντρα να διατηρούνται από πολλούς ακόμη και δύο και παραπάνω μήνες στολισμένα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.
2.000 εξαγωγές χριστουγεννιάτικων δέντρα
Σε ό,τι αφορά τον εξαγωγικό προσανατολισμό των παραγωγών από τον Ταξιάρχη ο κ. Ξάκης τονίζει πως η εξωστρέφεια έχει ήδη αρχίσει να αποτελεί μια επιχειρηματική επιλογή για τους εμπόρους, με την αγορά της Κύπρου να είναι στην πρώτη γραμμή.
«Είμαστε από τους πρώτους που έχουν αρχίσει τις εξαγωγές, δειλά-δειλά εδώ και μερικά χρόνια, αυτά θα διατεθούν κύρια στην Κύπρο, όπου υπολογίζω πως εξάγονται από την Ελλάδα περίπου 2.000 δέντρα», αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη, που σημειώνει πως η περιοχή του αποτελεί διαχρονικά την πρώτη δύναμη στο χώρο.
«Το 70% που διατίθεται και στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο βγαίνει από το χωριό μας, το 30% προέρχεται από μερικά άλλα χωριά στη Βόρεια Ελλάδα και νοτιότερα από το Καρπενήσι», προσθέτει ο κ.Ξάκης που εξηγεί πως η εμπορική κυριαρχία του Ταξιάρχη εδράζεται στην εμπειρία και την παράδοση.
Εμπειρία 40 χρόνων στα χριστουγεννιάτικα έλατα
«Αυτό το σκούρο πράσινο έλατο είναι κάτι συγκεκριμένο, εμείς οι Ταξιαρχιώτες, εδώ και 30 με 40 χρόνια, δημιουργούμε μόνοι μας σπόρο και φυτώρια, ενώ η διάθεση του ελάτου από την περιοχή ξεκίνησε πριν από 60 και πλέον χρόνια» θα πει ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού, που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το χωριό των γιορτών, αφού είναι εκείνο που φέρνει την εμβληματική εικόνα της “ψυχής” των Χριστουγέννων, το στολισμένο δέντρο, στην Ελλάδα.