Συναντήσεις με φορείς και ιδιώτες που ασχολούνται με τη χειροτεχνία σε Θεσσαλονίκη, Δράμα και Καβάλα είχε το τελευταίο τριήμερο ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Σειρά έχει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η Θράκη και μετά θα ακολουθήσει η Δυτική Μακεδονία. Είχε προηγηθεί η Λέσβος, όπου βρέθηκαν «θησαυροί» όπως ξεχασμένοι αργαλειοί σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο που κάποτε είχε λειτουργήσει σαν σχολή χειροτεχνίας, αλλά και μια εγκαταλειμμένη μονάδα επεξεργασίας μαλλιού.
«Σε όλη την Ελλάδα ανακαλύπτουμε πυρήνες δυναμικού - Υπάρχει το ταλέντο»
«Σε όλη την Ελλάδα ανακαλύπτουμε πυρήνες δυναμικού. Υπάρχει το ταλέντο, η εμπειρία και η γνώση και αυτά δεν πρέπει να χαθούν. Πρέπει αφενός να καταλάβουν οι δήμοι, οι περιφέρειες και οι φορείς που ασχολούνται με τη χειροτεχνία, πώς μπορεί να αποτελέσει η χειροτεχνία μοχλό ανάπτυξης», επισημαίνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γιατρομανωλάκης, με αφορμή την ημερίδα «Future is handmade in Greece» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
Μέχρι τώρα οι περισσότερες πρωτοβουλίες όσον αφορά τη χειροτεχνία ήταν αποσπασματικές, χωρίς πλαίσιο, κάτι που επιχειρεί «για πρώτη φορά», όπως τονίζει ο υφυπουργός, να βάλει το ΥΠΠΟ μαζί με το υπουργείο Ανάπτυξης και με τη συνεργασία άλλων τριών υπουργείων, της Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας και Οικονομικών.
Η διυπουργική πρωτοβουλία για την ελληνική χειροτεχνία συντονίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και έχει ήδη εξασφαλιστεί το ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ.
«Το βασικό στοιχείο του πρότζεκτ είναι η διυπουργικότητα»
«Το βασικό στοιχείο του πρότζεκτ είναι η διυπουργικότητα. Αν δε συνεργαστούμε όλα τα υπουργεία, το καθένα στο κομμάτι που του αναλογεί, δεν πρόκειται να προχωρήσει, γιατί αν ένας κρίκος λείπει, η αλυσίδα κινδυνεύει να σπάσει», τονίζει ο κ. Γιατρομανωλάκης και συμπληρώνει ότι επίσης για πρώτη φορά επιχειρείται να ενωθούν όλες οι μικρομονάδες, άτομα που παλεύουν χρόνια για τη χειροτεχνία σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Το χρονοδιάγραμμα για το πρότζεκτ ορίζεται αυστηρά το Ταμείο Ανάκαμψης και μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια τα περισσότερα από όσα προβλέπονταν στο πλάνο που κατατέθηκε πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Σχετικά με τυχόν γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες που μπορεί να προκύψουν και να καθυστερήσουν τις διαδικασίες, ο υφυπουργός εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι με τη συνεργασία των υπουργείων θα βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις για να ξεπεραστούν.
Το περίπτερο Ελληνική Χειροτεχνία στη 85η ΔΕΘ συνέβαλε στο να αρχίσει να παίρνει μορφή το νέο αφήγημα της χειροτεχνίας, να συγκεκριμενοποιείται και να οπτικοποιείται, καθώς το επισκέφτηκαν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί και συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα για την επανεκκίνηση της χειροτεχνίας και σύνδεσής της με την ανάπτυξη τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.
«Διαχρονικά το υπουργείο Πολιτισμού ασχολήθηκε με τη χειροτεχνία στο επίπεδο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς»
«Διαχρονικά και μέχρι τώρα το υπουργείο Πολιτισμού ασχολήθηκε με τη χειροτεχνία στο επίπεδο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά σε κομμάτια όπως αυτά της καταγραφής, αποτύπωσης, ανάδειξης και της προστασίας», εξηγεί ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο μπαίνει ενεργά στη διαδικασία να εμπλακεί στο αναπτυξιακό κομμάτι με όλα αυτά που συνεπάγεται, από τις πρώτες ύλες, την καταγραφή των επαγγελματιών, το κομμάτι της απασχόλησης, της παραγωγής και της εξαγωγής.
«Θέλουμε να δημιουργηθούν συστάδες χειροτεχνίας, με διαφορετικά πεδία δραστηριοποίησης ανά περιοχή ανάλογα με την παράδοση και τη γνώση που υπάρχει σε κάθε τόπο, όπως τα μεταξωτά στο Σουφλί και η κεραμική στη Σίφνο», σημειώνει ο κ. Γιατρομανωλάκης. Για αυτή τη χαρτογράφηση το ΥΠΠΟ βασίζεται και επικαιροποιεί την υφιστάμενη καταγραφή.