Θεσσαλονίκη: Οι Περβολάρηδες φτιάχνουν μελομακάρονα για άστεγους και ευπαθείς ομάδες -Η δράση τους - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Οι Περβολάρηδες φτιάχνουν μελομακάρονα για άστεγους και ευπαθείς ομάδες -Η δράση τους

εθελοντες δισκος μελομακαρονα
Εθελοντές φτιάχνουν μελομακάρονα για ευπαθείς ομάδες, φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μοσχοβολάει ο τόπος στο μικρό εργαστήρι των Περβολάρηδων στην Τούμπα Θεσσαλονίκης όπου από το πρωί ψήνουν μελομακάρονα για ευπαθείς ομάδες.

Σε μια κίνηση να «σπείρουν αγάπη κι ας μη θερίσουν», όπως γράφει σε ποίημά του ο Σπύρος Ποταμίτης..

75 κιλά μελομακάρονα για ευπαθείς ομάδες στη Θεσσαλονίκη

Περίπου 75 κιλά μελομακάρονα θα μοιραστούν σε άστεγους και οικογένειες από τα μέλη των Περβολάρηδων, μιας κοινότητας εθελοντών που δραστηριοποιείται από το 2013 και αυτές τις γιορτές, «έχει σηκώσει μανίκια» και πλάθει εκατοντάδες γιορτινά γλυκά για να τα διανείμει σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δίνοντας το στίγμα της ομάδας, ο Φίλιππος Πολατσίδης σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στόχος τους είναι να «φροντίσουμε για το σήμερα ρίχνοντας κλεφτές ματιές για το αύριο». «Φροντίζουμε δηλαδή», εξηγεί, «να καλύψουμε, όσο το δυνατόν, διατροφικές ανάγκες ευάλωτων συμπολιτών μας για το σήμερα και ταυτόχρονα, προσπαθούμε να τους ενδυναμώσουμε μέσα από συνεργατικά εργαστήρια ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να πάρουν στα χέρια τη ζωή τους».

Στην κατεύθυνση αυτή οι «Περβολάρηδες» διοργανώνουν εργαστήρια επεξεργασίας τροφής, όπως σάλτσες, μαρμελάδες, τουρσιά και πουτίγκες, με πρώτες ύλες που προέρχονται από την ανάκτηση σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

μελομακαρονα
Περίπου 75 κιλά μελομακάρονα θα μοιραστούν σε άστεγους και οικογένειες από τα μέλη των Περβολάρηδων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έρχονται εδώ πολλοί άνθρωποι και μαθαίνουν αυτές τις επεξεργασίες που άλλοι τις ήξεραν και άλλοι όχι και είναι αυτό που λέγαμε παλιά «οικιακή οικονομία», πως δηλαδή να αξιοποιούμε ό,τι υπάρχει μέσα στο σπίτι» σημειώνει ο κ. Πολατσίδης προσθέτοντας ότι ένα κομμάτι αυτής της συνεργασίας είναι και με το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, με τον τομέα Γεωπονίας τροφίμων και περιβάλλοντος, ειδικότητα τεχνολογίας τροφίμων και ποτών. Μαθητές του ΕΠΑΛ, παίρνουν φρούτα και λαχανικά από τους Περβολάρηδες, τα κάνουν μαρμελάδες ή διάφορες σάλτσες και τα επιστρέφουν στην ομάδα για να τα μοιράσουν.

μαρμελαδες
Στο εργαστήριο φτιάχνουν σάλτσες, μαρμελάδες, τουρσιά και πουτίγκες

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Λουίζο από τους «Περβολάρηδες», λαχανικά και φρούτα προμηθεύονται από το Social Plate - Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ και το Bios Coop- Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης. «Στόχος μας είναι να μειώσουμε τα απορρίμματα και να κάνουμε ανάκτηση τροφής γι΄αυτό μεταποιούμε τα τρόφιμα και ότι περισσεύει πηγαίνει για κομποστοποίηση» λέει, ενώ μοιράζονται και νωπά λαχανικά σε περίπου 20 οικογένειες.

κουτια
Μαθητές του ΕΠΑΛ, παίρνουν φρούτα και λαχανικά από τους Περβολάρηδες, τα κάνουν μαρμελάδες ή διάφορες σάλτσες και τα επιστρέφουν στην ομάδα για να τα μοιράσουν
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το προσεχές Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, οι Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης θα βρεθούν στο κέντρο της πόλης για να μοιράσουν σε άστεγους κουτιά με μελομακάρονα και διάφορα άλλα είδη.

μελομακαρονα
Μελομακάρονα για ευπαθείς ομάδες
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ