Mε τα έργα που φιλοτέχνησαν 12 street artists, πολλά από τα οποία είναι εμπνευσμένα από τη Θεσσαλονίκη και τη θάλασσα, θα «στολιστεί» από σήμερα και για έναν χρόνο η Νέα Παραλία και συγκεκριμένα ο Κήπος της Μεσογείου.
Οι καλλιτέχνες ζωγράφισαν επί τόπου σε 12 πάνελ που στήθηκαν στο σημείο, στο πλαίσιο της δράσης MATAROA Street Contest, που υλοποίησε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Επιλέχθηκαν από τριμελή επιτροπή μεταξύ των 60 καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.
H Πολιτιστική Εταιρεία ολοκλήρωσε, ακόμη, δράση καθαρισμού των γκράφιτι στη Νέα Παραλία, σε μήκος 3,5 χιλιομέτρων, ενώ έκανε «ρεκτιφιέ» σε 150 παγκάκια.
Για μια παρέμβαση που επανασυστήνει στην πόλη το τοπόσημο της Νέας Παραλίας έκανε λόγο ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση στον Κήπο της Μεσογείου για την παρουσίαση των έργων.
Ευχαρίστησε τον πρόεδρο Σταύρο Ανδρεάδη και τα μέλη της Πολιτιστικής Εταιρείας, «η οποία δείχνει ευαισθησία στα θέματα της καλαισθησίας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, αλλά συγχρόνως αναδεικνύει και την ανάγκη πολίτες διακεκριμένοι αυτής της πόλης, που ενδιαφέρονται να αφήνουν το αποτύπωμα τους με τέτοιες παρεμβάσεις».
Αγγελούδης: Η Θεσσαλονίκη θέλει ενεργούς πολίτες για να προστατεύσουν αυτή την ομορφιά
Ο κ. Αγγελούδης επισήμανε ότι η η Θεσσαλονίκη είναι η πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας, «θέλει όμως ενεργούς πολίτες για να προστατεύσουν αυτή την ομορφιά». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η δράση της Πολιτιστικής Εταιρείας θα αποτελέσει έναυσμα για να πολλαπλασιαστούν ανάλογες πρωτοβουλίες.
Στις δράσεις της Πολιτιστικής Εταιρείας για να αλλάξει πρόσωπο η Νέα Παραλία αναφέρθηκε ο πρόεδρός της, Σταύρος Ανδρεάδης.
Επισήμανε την ανάγκη συστράτευσης για την απαλλαγή από την «ιδιότυπη δικτατορία» των γκράφιτι και εξέφρασε την ικανοποίησή του που και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει υλοποιήσει σχετικές δράσεις.
«Κάποια στιγμή πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την παρακμιακή κατάσταση, στην οποία έχουμε εθιστεί εμείς και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τα παγκάκια από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, σημείωσε ότι ήταν ντροπή να τα βλέπει κανείς και έγιναν καινούργια, σαν να είχαν τοποθετηθεί χθες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι κάθε χρόνο να τοποθετούνται καινούργια έργα στον Κήπο της Μεσογείου. Για δύο από τα 12 έργα, πρόσθεσε, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον να αγοραστούν.
Νέα όψη έδωσαν έργα που φιλοτέχνησαν street artists και στο Αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ στη Νέα Παραλία και ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι μετατράπηκε σε έργο τέχνης.
Στη δράση συμμετείχε και ο συγγραφέας και εικαστικός Θανάσης Λάλας, ο οποίος επισήμανε ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν για να «μεγαλώσει» η μίζερη πραγματικότητα.
Οι 12 street artists, έργα των οποίων φιλοξενούνται στη Νέα Παραλία, είναι οι ASHOS, Dem, DIMI, Jasone, John Patelias, ONEBRAN, Shuen, Sissy, Smartie, Think, ΘΕΟΦΙΛΟΣ Τεο ΔΜΦ, 3ΜΚ. Κάθε έργο συνοδεύεται από qr code με την περιγραφή του.
Το Αντλιοστάσιο μεταμόρφωσαν έργα των Apset, Κωστή Δαμουλάκη και Ορέστη Πάγκαλου, που αποτέλεσαν και την τριμελή επιτροπή που ανέδειξε τους 12 καλλιτέχνες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ