On-line επικοινωνία πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες με γονείς, μαθητές και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί έθεσαν ερωτήματα για ζητήματα για την καθημερινότητα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, τα κενά διδασκόντων, και προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Πρόκειται για έναν νέο θεσμό, που στόχο έχει την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης μέσα από τη βελτίωση της επικοινωνίας των υπηρεσιακών θεσμών με την εκπαιδευτική κοινότητα και προκειμένου να δοθεί λόγος και δυνατότητα παρέμβασης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.
Η επόμενη επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 01/11/2023 και ώρα 12.30-13.30, και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Αλέξανδρος Κόπτσης θα δέχεται ερωτήσεις και προτάσεις και θα απαντά online, μέσα από τον σύνδεσμο https://submit.kmaked.eu/
«Ξεκινήσαμε να υλοποιούμε όσα προγραμματίσαμε στην αρχή της χρονιάς, ανοίγουμε το σχολείο στην κοινωνία και καθιερώνουμε την άμεση επικοινωνία με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόπτσης διευκρινίζοντας ότι σε όλη τη διαδικασία έχει ληφθεί μέριμνα για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των συμμετεχόντων. «Στην πρώτη on-line επικοινωνία τέθηκαν και απαντήθηκαν περισσότερα από 30 ερωτήματα και καταγράφηκαν προτάσεις» σημείωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι παράλληλα ξεκίνησε και η διά ζώσης συνεργασία με διευθυντές εκπαίδευσης, με διευθυντές σχολικών μονάδων και με 15μελή συμβούλια μαθητών, με την αρχή να γίνεται από σχολικές μονάδες της Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Ημαθίας και της Πιερίας.
Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν πιλοτικά και οι «Σχολές Γονέων»
Εξάλλου, σε συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης με το 1ο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Α΄ Θεσσαλονίκης, τα μέλη των Σ.Δ.Ε.Υ. και την τοπική αυτοδιοίκηση, ξεκίνησε η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος «Σχολές Γονέων» (στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, στο Δημοτικό Σχολείο Εξοχής, στο Δημοτικό Σχολείο Χορτιάτη και στο 3ο Νηπιαγωγείο Νέας Ραιδεστού).
Οι «Σχολές Γονέων» είναι βιωματικά εργαστήρια που προσφέρουν γνώσεις, ανταλλαγή εμπειριών και ευκαιρίες για συζήτηση και προβληματισμό, και έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους γονείς και να τους στηρίξουν στο δύσκολο έργο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους.
Σκοπός των «Σχολών Γονέων», όπως εξήγησε ο κ. Κόπτσης, είναι «η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων σε θέματα που σχετίζονται με το γονεϊκό τους ρόλο καθώς και με την ανάπτυξη και συμπεριφορά των παιδιών τους, η πρόληψη και η προστασία της ψυχικής υγείας ανήλικων και ενήλικων ατόμων μέσα στο σύστημα στην οικογένεια και στο σχολείο».
Οι ενδεικτικές θεματικές των εργαστηρίων είναι οι εξής: οι ανάγκες των γονιών και των παιδιών, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών, η επικοινωνία στην οικογένεια και στο σχολείο, οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια και στο σχολείο, η πειθαρχία και τα όρια. Η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε πιλοτικά, με στόχο να διευρυνθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας.