Θεσσαλονίκη: Ενδείξεις σταθεροποίησης του ιικού φορτίου των λυμάτων -«Εντονη η παρουσία του ιού» - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Ενδείξεις σταθεροποίησης του ιικού φορτίου των λυμάτων -«Εντονη η παρουσία του ιού»

Κόσμος στην παραλία στη Θεσσαλονίκη
Κόσμος στην παραλία στη Θεσσαλονίκη / Φωτογραφία αρχείου: SOOC / Konstantinos Tsakalidis
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σταθεροποιητική τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης καταγράφεται στις πιο πρόσφατες μετρήσεις.

Την έρευνα για το ιικό φορτίο διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διακύμανση του ιικού φορτίου στα λύματα

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται) την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι μετρήσεις του ιικού φορτίου αποτυπώνουν διακύμανση του ιικού φορτίου, στο όριο της πειραματικής αβεβαιότητας, που πρακτικά ερμηνεύεται ως προσωρινή σταθεροποίησή του.

ΠΙΝΑΚΑς
Πίνακας του ΑΠΘ

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 28/02/2022 και της Τρίτης 01/03/2022, είναι:

-Οριακά σταθερή (+13%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 26/02/2022 και της Κυριακής 27/02/2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Οριακά σταθερή (+16%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 21/02/2022 και Τρίτης 22/02/22.

πινακας
Πίνακας του ΑΠΘ

«Είναι γνώριμο μοτίβο, μπορεί να το παρατηρήσει κάποιος στο μεγάλο διάγραμμα, όπου φαίνεται η σταδιακή αποκλιμάκωση στα προηγούμενα πανδημικά κύματα, όπου πάντοτε υπάρχουν περίοδοι προσωρινής σταθεροποίησης του ιικού φορτίου. Βεβαίως βρισκόμαστε ακόμη σε υψηλό επίπεδο διασποράς του ιού στην κοινότητα, που σημαίνει ότι ο ιός έχει έντονη παρουσία σε όλους τους χώρους, σε όλους του τομείς των δραστηριοτήτων μας. Άρα, όντας εμβολιασμένοι και επιστρέφοντας στους προ κορωνοϊού ρυθμούς της ζωής, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι τα μέτρα αυτοπροστασίας από την έκθεσή μας στον ιό, αλλά και η προστασία όσων ανήκουν σε ευάλωτες για σοβαρή νόσηση από τον ιό ομάδες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Τα διαγράμματα παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ