Στις ΗΠΑ εκδίδεται, με γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ο 45χρονος Βρετανός, που είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος, για εμπλοκή σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών και μεταφοράς όπλων.
Οι αμερικανικές διωκτικές Αρχές τον κατηγορούν για διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών, κατοχή πυροβόλων όπλων και εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη εγκλημάτων (όπως αποτυπώνονται στο ελληνικό Ποινικό Δίκαιο οι πράξεις για τις οποίες τον καταζητούν οι ΗΠΑ).
Πιο συγκεκριμένα, ο 45χρονος, σύμφωνα με τα αμερικανικά διωκτικά έγγραφα, θα μεσολαβούσε στην εισαγωγή φορτίου 400 κιλών κοκαϊνης προς τις ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας οπλισμό στο «καρτέλ» που θα μετέφερε το παράνομο εμπόρευμα, προκειμένου αυτό να φτάσει με ασφάλεια στον υποτιθέμενο προορισμό του, διασχίζοντας τα σύνορα με το Μεξικό.
Η σύλληψή του επί ελληνικού εδάφους ήταν το αποτέλεσμα μίας πολύμηνης μυστικής έρευνας που διεξήγαγε η Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (DEA). Αστυνομικοί της εν λόγω Υπηρεσίας προφασιζόμενοι τούς εμπόρους ναρκωτικών και όπλων βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με τον 45χρονο εκζητούμενο.
«Οι πράκτορες της DEA με "ψάρευαν"», είπε ο 45χρονος στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης
Ο ίδιος αγνοούσε την πραγματική τους ταυτότητα και τελικά δέχθηκε να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη όπου συμφώνησαν να συναντηθούν για να συζητήσουν για «δουλειά», όπως πίστευε. Στο υποτιθέμενο ραντεβού εμφανίστηκαν Έλληνες αστυνομικοί με πολιτικά που του πέρασαν χειροπέδες και έκτοτε κρατείται στις ελληνικές φυλακές.
Κατά τη δημόσια συνεδρίαση ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ο 45χρονος αρνήθηκε τις πράξεις που του καταλογίζονται. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως αρχικά πίστευε ότι επρόκειτο για νόμιμη συναλλαγή, αλλά στην πορεία υπαναχώρησε. «Δεν ενήργησα ως ενδιάμεσος. Είχα επαφές στις ΗΠΑ επειδή δούλευα παλιότερα σε εταιρία κατασκευής όπλων. Οι πράκτορες της DEA με "ψάρευαν". Έλεγαν πως είναι της CIA» πρόσθεσε ο ίδιος, με την υπεράσπισή του να υποστηρίζει ότι δεν επήλθε καμία συμφωνία ούτε προσδιορίστηκε κάποια αμοιβή για τον εντολέα του από τις συνομιλίες που είχε με τους μυστικούς αστυνομικούς.
Κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση, οι δικαστές του Συμβουλίου «άναψαν» τελικά το πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.