Θεσσαλονίκη: Πρωταθλήτριες και Ολυμπιονίκες σε εκδήλωση του γαλλικού προξενείου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Πρωταθλήτριες και Ολυμπιονίκες σε εκδήλωση του γαλλικού προξενείου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Θεσσαλονίκη: Πρωταθλήτριες και Ολυμπιονίκες σε εκδήλωση του γαλλικού προξενείου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Θεσσαλονίκη: Πρωταθλήτριες και Ολυμπιονίκες σε εκδήλωση του γαλλικού προξενείου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και το γενικό προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε μια ξεχωριστή εκδήλωση με πρωταγωνίστριες τη Βούλα Πατουλίδου, την Αναστασία Κελεσίδου, την Ευαγγελία Ψάρρα, τη Θεοδώρα Πασχαλίδου και τη Χριστίνα Μόσχη, αθλήτριες Ολυμπιονίκες και πρωταθλήτριες της χώρας μας.

Οι διακεκριμένες γυναίκες, περιέγραψαν τις εμπειρίες τους από το παρελθόν αλλά και το παρόν και αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που συνάντησαν στον δρόμο προς την ισότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η διαδρομή είναι πάρα πολύ δύσκολη. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για την ισότητα. Οι γυναίκες, όμως, θεωρώ πως γεννιούνται αγωνίστριες» τόνισε η χρυσή Ολυμπιονίκης στα 100μ. με εμπόδια (Βαρκελώνη-1992), αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και αναφερόμενη στις δυσκολίες που αντιμετώπισε είπε πως, «έκανα προπονήσεις νύχτα μέρα, γιορτές και Κυριακές σε ενα Καυτανζόγλειο που έσταζε. Αναρωτιόντουσαν “τρελή είναι αυτή” και στην πορεία μου βρέθηκαν δύο άνθρωποι να ερωτευτούν την τρέλα, την τρέλα ενός ανθρώπου που όταν χιόνιζε, ήταν στο γήπεδο, έβρεχε, ήταν στο γήπεδο, ήταν ανάσταση, ήταν στο γήπεδο. Από την ηλικία των 21 χρόνων δεν έλειψε ούτε μισή στιγμή από το δικό της τάξιμο, ότι εγώ θέλω αυτό που αγαπώ να το υπηρετήσω με τον καλύτερο τρόπο ».

Η ασημένια Ολυμπιονίκης στη δισκοβολία (Σίδνεϊ-2000 & Αθήνα-2004), μέλος του ΔΣ ΣΕΓΑΣ και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην ΕΟΕ Αναστασία Κελεσίδου τόνισε πως, «πάντα υπάρχει το υποτιμητικό βλέμμα των ανδρών. Πολλές φορές δεν σε σέβονται οι άνδρες και θα πρέπει να αποδείξεις δέκα φορές ότι αξίζεις. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Λόγω φύλου οι δυσκολίες σίγουρα είναι πολύ παραπάνω από ότι ένας άντρας που αγωνίζεται και λόγω της μητρότητας ότι θα πρέπει να πάνε πολλά πράγματα πίσω στη ζωή μιας γυναίκας. Είναι η νοοτροπία, τα στερεότυπα ότι οι γυναίκες δε θα πρέπει να ασχολούμαστε και τόσο πολύ με τον αθλητισμό, τον πρωταθλητισμό. Κουβέντες όπως πάνε πλένε κανά πιάτο. Αλλά παρόλα αυτά νομίζω όταν μια γυναίκα είναι αποφασισμένη να κάνει κάτι, δεν την εμποδίζει τίποτα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενη η ίδια στο κίνημα «Me Too»υπογράμμισε ότι, «πέρα από τα άρρωστα μυαλά, την κατάχρηση εξουσίας και ότι αντιμετώπισε η Σοφία Μπεκατώρου, έχω να πω πως τα παιδιά μας όταν τα πηγαίνουμε σε έναν αθλητικό χώρο, πρέπει να γνωρίζουμε τους προπονητές και να έχουμε καλή επικοινωνία με τα παιδιά μας. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και σταματήσουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είκοσι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και πέντε μήνες πριν από αυτούς του Παρισιού, η οργανωτική επιτροπή «Παρίσι 2024» έχει ανακοινώσει ότι αυτή θα είναι η πρώτη ολυμπιακή διοργάνωση στην οποία ο αριθμός ανδρών και γυναικών που θα αγωνιστούν είναι ακριβώς ίδιος. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Ζαν-Λικ Λαβό, επισήμανε πως «είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, είναι η ημέρα της γυναίκας. Η Γαλλία στις αρχές της εβδομάδας ψήφισε ώστε να μπει στο Σύνταγμά της το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση και στη διάθεση του σώματός τους. Είμαι περήφανος ως Γάλλος για αυτή την εξέλιξη. Επίσης, στο πλαίσιο των καινοτομιών που θα έχουμε φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, είναι το γεγονός ότι θα έχουμε τον ίδιο ακριβώς αριθμό αθλητών και αθλητριών που συμμετέχουν».

«Όπως καταλαβαίνουμε, φυσικά το να έχουμε ισοτιμία στους αριθμούς είναι σημαντικό, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα να γίνουν. Και να μην ξεχάσουμε ότι στους προηγούμενους αγώνες του Παρισιού το 1924 ήταν μόλις στο 5% η συμμετοχή των γυναικών» υπογράμμισε ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και επέλεξε να μιλήσει στα ελληνικά και να ευχηθεί «Χρόνια πολλά στις γυναίκες».

«Δεν με αντιμετώπισαν καλά, με στήριξε, όμως, πολύ η οικογένεια μου και χωρίς αυτούς δε θα μπορούσα να τα καταφέρω», σημείωσε η Ολυμπιονίκης στην τοξοβολία  (Αθήνα-2004), με συμμετοχή-ρεκόρ σε έξι Ολυμπιακούς Αγώνες Ευαγγελία Ψάρρα και τόνισε ότι «νομίζω ότι όλες οι γυναίκες, άσχετα με το αν είναι αθλήτριες ή όχι, έχουν δύσκολο δρόμο να διανύσουν. Απλά αυτό που συνεχίζω να αποδεικνύω τόσα χρόνια και ας πούμε ότι θέλω να το λάβουν υπόψη τους τα νέα κορίτσια, οι νέες αθλήτριες, είναι ότι τίποτα δεν σταματάει, αν κάνεις οικογένεια, αν έχεις δουλειά, αν μεγαλώσεις. Αν βάλεις πρόγραμμα και στόχο κυριολεκτικά και μεταφορικά, μπορείς να τα πετύχεις όλα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολιάζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πορεία της είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σε οποιονδήποτε χώρο που δεν έχει δει συμπεριφορές ή που δεν έχει βιώσει αντίστοιχα αδικίες, προκαταλήψεις, συμπεριφορές άσχημες, αλλά παρόλα αυτά ο σκοπός είναι να το βάζεις αυτό στην άκρη και να συνεχίζει με τις δικές σου δυνάμεις και τα δικά σου πιστεύω για να πας μπροστά». 

Παραολυμπιονίκης στο τζούντο (Τόκιο-2020), χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Ρότερνταμ-2023), η κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία στην Ελλάδα Θεοδώρα Πασχαλίδου, αναφερόμενη στους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι τόνισε πως, «θέλω πάρα πολύ το μετάλλιο στο Παρίσι, το 2023 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για μένα», και σημείωσε πως «η γυναίκα καθημερινά δίνει το παράδειγμα της, φωτίζει τις ζωές, όπως και οι άνδρες, όλοι οι άνθρωποι, ο καθένας μοναδικά με το δικό του χαρακτήρα και τη δική του προσωπικότητα. Μπορούμε να δώσουμε το δικό μας στίγμα, τη δική μας συμπεριφορά έτσι ώστε σίγουρα το νόημα να είναι να γίνει ο κόσμος πιο όμορφος και εμείς όλοι πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Οι άνδρες με τις γυναίκες μαζί, οι γυναίκες ενωμένες και ούτω καθεξής.

«Η αλήθεια είναι πως ο ρόλος μιας γυναίκας αθλήτριας είναι αρκετά δύσκολος, ακριβώς λόγω των στερεοτύπων που επωμίζεται από την κοινωνία και από τα πάντα και όλους αυτούς τους ρόλους και τα καθήκοντα που έχει αναλάβει. Η πλειοψηφία πιστεύει ότι μόλις μια γυναίκα κάνει παιδιά είναι αυτονόητο ότι θα σταματήσει τον αθλητισμό και θα συνεχίσει με την οικογένειά της και έχουμε δει τόσα πολλά τρανταχτά παραδείγματα, από το 2004 μέχρι το 2024, που ακυρώνουν το στερεότυπο και είμαι πολύ περήφανη για το ότι μπορώ να βρεθώ δίπλα σε αυτά τα ονόματα και ελπίζω να συνεχίσω αυτό το κομμάτι και εγώ», εξήγησε η 4η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Ταλίν στα 10 μ. αεροβόλου πιστολιού, μέλος της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας στο Παρίσι 2024 και φοιτήτρια ιατρικής Χριστίνα Μόσχη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σύνδεση από το Παρίσι η Ντελφίν Ρασινέ-Ρεό (Delphine Racinet-Réau), αργυρή ολυμπιονίκης (Σίδνεϊ-2000), χάλκινη Ολυμπιονίκης στη σκοποβολή τραπ (Λονδίνο-2012) υπογράμμισε πως « το μεγαλύτερο εμπόδιο για μένα ήταν το βλέμμα των ανδρών, ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα ειδικά σε αγώνες που συμμετείχαν γυναίκες και άνδρες. Πολλοί θεωρούν ότι στον γυναικείο αθλητισμό τα πράγματα είναι πιο εύκολα, με μικρότερο ανταγωνισμό και βέβαια οι απολαβές των γυναικών ήταν πάντα χαμηλότερες από των ανδρών και δεν μπορούσαμε να βρουμε εύκολα χορηγούς. Έχουμε μακρύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να μιλήσουμε για ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών στον αθλητισμό. Όμως είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί για να πολεμήσουμε γι' αυτό το σκοπό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ