Αρνητική είναι η στάση των υπολοίπων Εμπορικών Συλλόγων της Θεσσαλονίκης, στην πρόταση που κατέθεσε ο ΕΣΘ, περί μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων.
«Η πρώτη αντίδραση του Συλλόγου μας απέναντι σε αυτή την πρόταση ήταν αρχικά «παγωμάρα». Διότι έπεσε στο τραπέζι, χωρίς καμιά διεργασία, χωρίς να γίνει δημόσια διαβούλευση. Και σε δεύτερη ανάγνωση όμως, είμαστε κατά βάση αρνητικοί καθώς θεωρούμε ότι αυξάνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό» τονίζει αρχικά στο grtimes.gr, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Σαράντης Θεοδοσιάδης.
Ο τελευταίος προσθέτει επίσης πως «πρέπει να σκεφτούμε και λίγο τον κόσμο που όλες τις υπόλοιπες ώρες εργάζεται και πρέπει να κάνει τα ψώνια του. Επίσης επέρχεται ένα ντόμινο το οποίο καλύπτει πολλούς κλάδους όπως την εστίαση, ενώ τα σβηστά φώτα, προκαλούν εγκληματικότητα η οποία στον δήμο μας είναι ήδη αυξημένη». «Εάν επρόκειτο για μια πρόταση της κυβέρνησης, την οποία θα μπορούσε να τη στηρίξει ολόκληρος ο εμπορικός κόσμος, τότε ναι. Από αυτό όμως μέχρι του να πετάει ο καθένας την ιδέα του, απέχουμε πολύ» συμπλήρωσε.
Δεν υπήρξε συνεννόηση για τη μείωση του ωραρίου στη Θεσσαλονίκη
«Δε συμφωνούμε με αυτή την μεθοδολογία που πρότεινε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με σκοπό την εξοικονόμηση στην ενέργεια. Πρώτα – πρώτα δημιουργούνται δυσεπίλυτα προβλήματα που αφορούν το κομμάτι των εργαζομένων. Τη μισθοδοσία και το ωράριο» τονίζει επιπροσθέτως στο grtimes.gr, o αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορδελιού – Ευόσμου, Βλάσης Νικολαΐδης.
Ο τελευταίος μάλιστα αναρωτιέται: «Δεν θα ήταν άραγε προτιμότερο να υπάρξει μια συνεννόηση από όλα τα συλλογικά όργανα του εμπορικού κόσμου, με στόχο να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια από το κράτος, από το να εφαρμόσουμε απλά μια τέτοια πρόταση που αφορά το μειωμένο ωράριο;».
Η πρόταση δεν γίνεται να έχει ισχύ μόνο για τα εμπορικά καταστήματα
Ομοίως ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς «Ερμής», Σταύρος Κριτσιάνης υπογραμμίζει την ανάγκη Νομοθετικής Ρύθμισης από την πλευρά του κράτους που θα στηρίζει όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις.
«Έχουμε προχωρήσει σε διαβούλευση για τη συγκεκριμένη πρόταση, έχουμε ακούσει σχόλια από τα μέλη μας και αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι πως δεν είμαστε καθόλου θετικοί. Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να ισχύει μόνο για τα εμπορικά καταστήματα. Ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει με νομοθετική ρύθμιση και φυσικά να αφορά όλη την αγορά. Και τα σούπερ -μάρκετ, αλλά και τα Mall» αναφέρει χαρακτηριστικά στο grtimes.gr.
Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παύλου Μελά, Ιφιγένεια Τουσίδη. «Την έχουμε συζητήσει με τα μέλη μας την πρόταση και θεωρούμε ότι δεν εφικτή, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία κυβερνητική απόφαση που αφορά το σύνολο της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως μέχρι τώρα και αν ακολουθήσει κάτι σε κυβερνητικό επίπεδο το συζητάμε.
Μία πρόταση δεν μπορεί να αφορά μόνο τα εμπορικά καταστήματα. Θα πρέπει να αφορά και τα μαγαζιά που υπάρχουν στα μεγάλα εμπορικά κέντρα αλλά και τις πολυεθνικές» υπογράμμισε.
Δεν συζητείται για το ενδεχόμενο μείωσης ωραρίου καταστημάτων τόνισε ο Γεωργιάδης
«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο, αν εφαρμοζόταν, θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.
Η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει και νωρίτερα ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να θεσπιστεί τέτοιο μέτρο, καθώς θεωρούν ότι ενδεχομένως θα προκαλέσει συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού.
Πώς ξεκίνησε το θέμα της μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων
Επαγγελματίες και μεμονωμένα οι πολίτες καλούνται να πάρουν μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, για να αντιμετωπίσουν το κύμα αυξήσεων, που εν πολλοίς οφείλεται στην ενεργειακή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, επαγγελματίες του κλάδου του εμπορίου έριξαν στο τραπέζι το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου στα εμπορικά μαγαζιά.
Το μέτρο δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να δοθεί ένας νέος γύρος ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που θα επηρεάζονταν, δηλαδή στο σύνολο της αγοράς.