Θεσσαλονίκη: Ανοίγουν σήμερα τα Λουτρά Λαγκαδά -Οι Βυζαντινές γούρνες με τα χαμάμ που επέλεγε ο Ιουστινιανός για θεραπεία - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Ανοίγουν σήμερα τα Λουτρά Λαγκαδά -Οι Βυζαντινές γούρνες με τα χαμάμ που επέλεγε ο Ιουστινιανός για θεραπεία

Ιαματικά λουτρά Λαγκαδά
Ιαματικά λουτρά Λαγκαδά, φωτογραφία facebook.com/loutralagada
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστρέφουν από σήμερα, ανανεωμένα και διάθεση να εξυπηρετήσουν όσο καλύτερα γίνεται τους επισκέπτες, τα λουτρά του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λειτουργία τους θα ξεκινήσει σταδιακά από σήμερα μέχρι να λειτουργήσουν πλήρως την 1η Ιουλίου, ενω τα λουτρά τελευταία αποτελούν τάση στον τουρισμό.

Με μέτρα προστασίας η λειτουργία των Λουτρών στη Θεσσαλονίκη

Τα Λουτρά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης θα λειτουργούν με το 50% της χωρητικότητας και με ραντεβού. Θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω κορωνοϊού, ενώ οι επισκέπτες θα θερμομετριούνται και θα συμπληρώνουν ένα σύντομο ιστορικό.

Τα Βυζαντινά Λουτρά της Θεσσαλονίκης

Για τους λουόμενους στο χώρο του υδροθεραπευτηρίου διατίθενται οι εξής ομαδικοί και ατομικοί λουτήρες: Ιουστινιανός, Βυζαντινός ομαδικός λουτήρας του 900 μ.Χ με το θόλο, τις μαρμάρινες βρύσες και με τον απαλό φωτισμό να δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Μυγδονία,  Βυζαντινός ομαδικός λουτήρας του 1400 μ.Χ.

λουτρα
Μια παράδοση αναφέρει ότι τα λουτρά ήταν γνωστά από την εποχή του Μέγα Κωνσταντίνου όπου ο αυτοκράτορας με τη μητέρα του Αγία Ελένη, λούστηκαν στις πηγές για αρκετό χρόνο για να θεραπευτούν
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως αναφέρει το loutralagada.gr ο Βυζαντινός λουτήρας Ιουστινιανός και ο Βυζαντινός λουτήρας Μυγδονία είναι συγκρότημα με ιδιαίτερη σημασία, ως μνημείο γιατί είναι το πιο σημαντικό βυζαντινό κτίσμα με χρήση λουτήρα παρόμοιας φύσεως στη Βόρειο Ελλάδα, διαφέροντας ως προς τη μορφή και τη λειτουργία από παρεμφερή κτίρια με χρήση χαμάμ όπως τα Λουτρά Παράδεισος και το Λουτρό της Αγοράς στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, με εξαίρεση τους Βυζαντινούς Ναούς, είναι ένα από τα ελάχιστα μνημεία που διατηρούν μέχρι σήμερα την αρχική τους χρήση. Οι γραπτές πηγές με τα λουτρά είναι ελάχιστες. Μια παράδοση αναφέρει ότι τα λουτρά ήταν γνωστά από την εποχή του Μέγα Κωνσταντίνου όπου ο αυτοκράτορας με τη μητέρα του Αγία Ελένη, λούστηκαν στις πηγές για αρκετό χρόνο για να θεραπευτούν.
Σε λεύκωμα της λουτροπόλεως του Λαγκαδά, το 1936 αναφέρεται ότι κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα, ο Ρωμαίος στρατηγός Ιουστινιανός, ανέγειρε τους λουτήρες των θερμοπηγών. Μια δεύτερη παράδοση λέει πως τα λουτρά χτίστηκαν γύρο στο 900 μ.Χ., από τον στρατιωτικό ιατρό Ιουστινιανό. Σε κάθε περίπτωση η βυζαντινή καταγωγή των λουτρών επιβεβαιώνεται από το ίδιο το μνημείο, όπου διακρίνονται ακόμη τμήματα της αρχικής βυζαντινής τοιχοποιίας. 

λουτρα
Βυζαντινά κτίσματα με ιδιαίτερη τοιχοποιία

Θερμία Άρτεμις. Ομαδικός λουτήρας διαμορφωμένος για παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος. Ομαδικός λουτήρας διαμορφωμένος για παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος. Στη Θερμή Άρτεμις, μπορείτε να δεχθείτε τις ευεργετικές επιδράσεις του ιαματικού ύδατος, κατάλληλο για τις παθήσεις των κάτω άκρων, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να θαυμάζετε τον ουρανό μέσα από τον περίτεχνο θόλο της αίθουσας. Είναι πλήρως ανακαινισμένη εγκατάσταση, με σύγχρονες υποδομές αποδυτηρίων και ντούς, αλλά και με αναψυκτήριο στον υπαίθριο χώρο. Για τη χαλάρωσή σας, αφήστε τον εαυτό σας στην φυσική φροντίδα των ιαματικών υδάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κορώνεια. Σύγχρονος ομαδικός λουτήρας που προσφέρεται, κατόπιν ραντεβού, για ιδιωτική χρήση από παρέες και οικογένειες. O Λουτήρας Χαμάμ Κορώνεια είναι σύγχρονης κατασκευής και αντανακλά αισθητική και Λουτροθεραπεία και λειτουργεί μόνο κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης (prive).


 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ